Uživajte u vinu & čokoladi
Prehrana

Uživajte u vinu & čokoladi

Hladna zima pokazuje nam svoje zube, stoga je jedan od najvećih užitaka nakon napornog radnog dana zamotati se u dekicu i uživati u toplom domu u društvu obitelji, partnera, djece ili uz knjige, dobar film, čašu vina ili pokoju kockicu čokolade. Bez strepnje od neželjenih kalorija ili lošeg utjecaja na zdravlje, ova dva užitka koji nas opuštaju i popravljaju raspoloženje idealni su za duge zimske večeri provedene kod kuće, a svojim sastavom uvelike pridonose vašem zdravlju ako konzumirate kvalitetne proizvode, na pravi način.

Čokolada

Chokolatl, omiljeno piće Maya, nastajalo je miješanjem plodova Theobroma cacao, hrane za bogove ili zrna kakaa, sa aromama čili papričice, bourbon vanilije ili soje, a nakon otkrića Amerike, kakao je stigao i u Europu, 1528. godine, kada je Don Cortes otkrio na španjolskom dvoru kakao i opremu pomoću koje se pripremala čokolada. Zbog iznimnog okusa i ljekovitih svojstava, popularnost napitka uskoro se proširila Europom uz kojekakve izmjene ili dopune u pripremanju, dodavanjem ili oduzimanjem različitih začina.

Današnju konzumaciju čokolade predvodi mliječna čokolada, čija prodaja prevladava u svijetu pa tako i kod nas. Čokolada se proizvodi u stotinama različitih okusa i vrsta, s dodanim komadima voća, vrhnja, orašastih plodova, likera, bijela, crna,… Svatko ima svoju omiljenu na koju mu se od same pomisli usne razvuku u osmjeh, a zazubice rastu.

Moramo napomenuti kako nisu sve čokolade jednako vrijedne nutricionistički pa one sa najvećim postotkom kakaa imaju iznimno mnogo kalija (400 mg /100g), magnezija (300 mg/100 g), fosfora (280 mg/100g), kalcija (100 mg/100g, mliječne i više), natrija (12 mg/100 g), željeza (3 mg), bakra, teobromin (500 mg), kofeina (68 g) pa se ne preporučuje konzumacija veće količine prije spavanja zbog mogućnosti nesanice; ugljikohidrata (54 g), masti (30 g), dijetalnih vlakana (9 g) i proteina (6 g), folne kiseline ili vitamin B9 te ostale vitamine B kompleksa kao što su B1, B2, B5, E i PP, beta karoten i lecitin koji služi da čokolada ostane kompaktna. Sadrži i histamin, serotonin, triptofan, feniletilamin, tiramin koji dokazanu utječu na psihostimulativni učinak; mozak otpušta b-endorfin dok nam se čokolada rastapa u ustima i izaziva osjećaj zadovoljstva zahvaljujući top opoidnom peptidu.

Žena uživa u čokoladi

Ovo je jedan od razloga zbog kojeg čokolada liječi sve emotivne boli, naročito za vrijeme PMS-a, teških ispita, za vrijeme životnih nedaća ili svakodnevnog stresa. Osim nabrojenih korisnih supstanci, nezaobilazni su i antioksidanti od kojih su najzastupljeniji fenoli, koji sprečavaju oksidaciju lipoproteina u trigliceride koji se zadržavaju na stjenkama krvnih žila i uzrokuju infarkte.

Fenole koje sadrži čokolada sadrži i crno vino, preciznije čaša, koju preporučuju još iz vremena antike. Mediteranska prehrana jedna je od najzdravijih na svijetu, a njezinu okosnicu pored maslinovog ulja i rajčice čini vino. Upravo neki od neodoljivih bukea čaše vina iza ručka ili prije spavanja doprinijet će opuštanju svake stanice vašeg tijela, a posljedice stresa definitivno će biti izbrisane.

Vino

Razlika je velika između crnog i bijelog vina što se tiče sastava – iako oba sadrže proteine, šećer, glicerol i naravno, alkohol, vitamine A, B- kompleks i C, D, biotin ili vitamin H, vitamina P i E, minerale kalij, natrij, mangan, željezo, aluminij, kalcij, magnezij, litij i mnoge druge u tragovima, odlika bijelog vina su riboflavini, a crnog polifenol resveratrol koji povoljno utječe na kardiovaskularna oboljenja i na sprečavanje propadanja stanice u procesu oksidacije, alkohol sprečava lijepljenje krvnih ugrušaka.

Također crno vino je hranjivije od bijelog, a degustiraju se uz različita jela. Vino utječe na porast pozitivnog HDL kolesterola u krvi, dugoročno snizuje krvni tlak i smanjuje rizik od pojave karcinoma (ovi podaci odnose se samo na konzumiranje u umjerenim količinama; 1-2 dcl dnevno) te pomaže u cirkulaciji krvi (za sve one koji imaju problema s hladnim rukama i nogama), reducira tenzijske glavobolje i pridonosi dugovječnosti.

Vjerujemo da vas ne treba nagovarati na ove dvije nezamjenjive namirnice, a činjenicama o njihovom pozitivnom učinku na zdravlje, želimo vam obrisati grižnju savjesti radi njihove konzumacije i navesti vas da u njima više uživate. Naravno, u umjerenim količinama, kod kuće.

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
  • Koja je uloga omega masnih kiselina u organizmu? x 34
    Poremećena ravnoteža između omega-6 i omega-3 masnih kiselina u krvi, od kojih se stvara čitav niz izuzetno značajnih ljudskih hormona, jedan je od najsnažnijih utjecajnih elemenata na kakvoću života ...
  • Hrana koje se bojimo x 8
    Nutricionistice Darija Vranešić i Iva Alebić otvaraju neke kontroverzne teme i ruše predrasude o zabranjenoj hrani i dodacima prehrani. Kontroverze i oprečne stavove o hrani i prehrani nemoguće je izb...
  • Pazite li na unose nepotrebnih šećera ? x 25
    Od djelovanja na raspoloženje i ponašanje, posebice u djece, preko opterećenja hormonalnog sustava tijela (inzulin), pa do iscrpljivanja zaliha mineralnih tvari iz organizma, bijeli šećer i njegove za...
Na forumu ima 0 komentara na ovu temu
Forum
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 16.02.2010
Piše:
Iva Pranjić