Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Luk, češnjak i poriluk: koje su zdravstvene prednosti konzumacije ovog povrća?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Luk, češnjak i poriluk spadaju u istu porodicu biljaka (Allium), a sadrže i niz istih sastojaka prema kojima ih se svrstava u biljke s izrazito pozitivnim utjecajem na zdravlje ljudi. Naime, biljke porodice Allium sadrže jedinstvene kombinacije flavonoida i nutrijente koji sadrže sumpor koji imaju potvrđeno pozitivno djelovanje na zdravlje.

Luk

luk

Luk je jako dobar izvor biotina i dobar izvor mangana, vitamina B6, bakra, vitamina C, vlakana, fosfora, kalija, folata i vitamina B1. No, osim toga, luk je iznimno bogat fitonutrijentima koji imaju pozitivne utjecaje na kardiovaskularno zdravlje, endokrini sustav, probavni sustav, imunitet i niz drugih sustava u ljudskom organizmu.

Među recentnim studijama ističu se one proučavaju molekule oksilipina koje se u organizmu stvaraju od polinezasićenih masnih kiselina. Kako im samo ime kaže, radi se o molekulama masti koje su prošle oksidaciju, te koje imaju značajnu ulogu u održavanju metabolizma.

Naime, neki oksilipini spadaju u skupinu omega-3 oksilipina: oni nastaju od omega-3 masnih kiselina poput alfa linolenske kiseline (ALA) ili eikosapentaenoičke kiseline (EPA) te dokosaheksaenoičke kiseline (DHA). Konzumacija luka potvrđeno povećava razine omega-3 oksilipina u jetri, a ovo povećanje može pojasniti sposobnost luka da pomaže u regulaciji razina masnoća u krvi kao i razina kolesterola u krvi.

Svim trima vrstama luka (bijelom, žutom i crvenom) pripisuju se antioksidativna i antiupalna djelovanja pa se može zaključiti da luk pomaže u smanjenju rizika od razvoja kardiovaskularnih bolesti.

Češnjak

cesnjak

Češnjak je biljka s nizom pozitivnih utjecaja na ljudsko zdravlje. Svojim nutritivnim sastavom također se svrstava među povrće s izrazito pozitivnim nutritivnom profilom: izvrstan je izvor mangana i vitamina B6, te jako dobar izvor vitamina C i bakra. Osim ovih minerala, češnjak je dobar izvor selena, fosfora, vitamina B1 te kalcija.

Usitnjavanjem češnjaka, pojačavaju se njegovi pozitivni učinci. Naime, na taj način se aktiviraju enzimi alinaze koje sadrži te se omogućava konverzija alina u alicin u ovoj biljci. Osim toga, češnjak potvrđeno pogoduje metabolizmu željeza, a dialil sulfidi iz češnjaka sudjeluju u proizvodnji proteina naziva feroportin koji se nalazi u staničnim membranama i formira prolaze kroz koje pohranjeno željezo može napustiti stanicu i postati dostupan gdje je potreban u organizmu.

Među zdravstvenim benefitima konzumacije češnjaka ističe se utjecaj na snižavanje krvnog tlaka kod osoba s dijagnosticiranom hipertenzijom, regulacija razine kolesterola u krvi te jačanje imuniteta. Nadalje, češnjak je učinkovit u snižavanju ukupnog i LDL kolesterola za 10%, kod pojedinaca s malo povišenim kolesterolom u krvi.

Nutricionisti savjetuju unos 1-2 češnja češnjaka svakodnevno za aktivaciju njegovog pozitivnog učinka na zdravlje.

Poriluk

poriluk

Od ova tri povrća, poriluk je najmanje proučavan, ali s obzirom na potvrđene sastojke, niz je pozitivnih učinaka koje ovo povrće ima na zdravlje.

Poriluk sadrži visok udio flavonoida kempferola koji dokazano štiti krvne žile od oštećenja, uključujući i oštećenja izazvana oksidacijom. Jedan od mehanizama uključenih u ovu zaštitu krvnih žila može uključivati i pojačanu proizvodnju dušičnog oksida (NO), prirodnog plina koji pomaže u širenju i opuštanju krvnih žila, ali i pojačanu proizvodnju asimetrične molekule dimetilarginina (ADMA), supstane koja blokira proizvodnju dušičnog oksida.

Ono što se često zapostavlja u isticanju prednosti konzumacije poriluka jest visok udio folata B vitamina, a upravo je u ovom povrću folat prisutan u svom bioaktivnom obliku (kao 5-metiltetrahidrofolat ili 5MTHF) u svim dijelovima biljke. Folati su ključni vitamini kompleksa B vitamina koji sudjeluju u očuvanju zdravlja kardiovaskularnog sustava jer utječu na održanje ravnoteže homocisteina. Naime, povišene razine homocisteina su faktor visokog rizika od razvoja niza kardiovaskularnih bolesti.

Nadalje, u poriluku se nalaze visoke doze andioksidansa polifenola koji igraju direktnu ulogu u zaštiti krvnih žila i stanica krvi od oksidativnih oštećenja. Ukupan sadržaj polifenola u poriluku je 33mg GAE (ekvivalent galne kiseline) u 100g svježeg proizvoda. Primjerice, crvena paprika ima 27mg, cherry rajčice 24mg, a mrkve 10mg GAE u 100g svježeg proizvoda. Istovremeno, veći udio imaju češnjak s 59mg GAE u 100g svježeg proizvod i luk sa 76mg GAE u 100g svježeg proizvoda.

Svaku od ovih vrsta povrća svakako uključite u svoju prehranu, ako je moguće - svakodnevno. Svojim izvrsnim nutritivnim sastavom i zdravstvenim učincima, ovo povrće će donijeti pozitivan utjecaj na vaš nutritivni status i ukupno zdravlje.

Objavljeno 15.07.2017.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!