VELIKA ljetna akcija na fitness rekvizite (do -50%)

Vodič za kupovinu girje (kettlebell)

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Naš vodič za kupovinu girji namijenjen je edukaciji o raznim vrstama girji i karakteristikama na koje treba obratiti pozornost kod odabira tako da ćete nakon što dođete do kraja vodiča biti dobro informirani o tome koja girja najbolje odgovara vašim potrebama.

Iako nisu toliko poznate kao bučice i šipke s utezima, girje su jedan od najsvestranijih komada opreme za vježbanje koji možete koristiti u svom treningu. Iako poprilično jednostavnog dizajna, girja ima nevjerojatan niz primjena u svijetu fitnessa.

Težine girji kreću se od 2 do 92 kg, tako da ćete sigurno pronaći težinu koja odgovara vašim trenutnim potrebama i mogućnostima. Trening girjama aktivira mišiće u cijelom tijelu, a ljudi ih koriste kako bi izgubili masno tkivo, povećali mišićnu masu i unaprijedili mišićnu i srčanožilnu izdržljivost, stabilnost i ravnotežu.

Girje su u zadnjih 10-ak godina doživjele veliki porast u popularnosti. Njihova svestrana primjena učinila ih je standardnom opremom u HIIT i CrossFit treninzima, a danas ćete teško pronaći teretanu koja nema barem 4-5 girji različitih težina.

Izdvojeni proizvodi iz webshopa

Set kettlebella CMT 4 / 6 / 8 kg

Set plastičnih kvalitetnih kettlebella (girji) težine 4, 6 i 8 kg s kojima možete izvoditi vježbe za...

 • 46,49 €
 • 36,49 €

Girja je idealna za kućne treninge jer omogućava izvođenje velikog niza vježbi i različitih tipova treninga, stoga je često obavezan dio opreme svake kućne teretane. Iako ćete morati izdvojiti malo više novca pri kupnje girje, razmišljajte da je to dio opreme koji će vam trajati cijeli život tako da je kupovina girja jednokratno ulaganje u svoje zdravlje i trening.

Povijesni put girje

Iako povijesno porijeklo vuče iz Rusije s kraja 18. stoljeća, kroz istraživanje povijesti otkrivene su slične naprave koje su se koristile još u doba antičkih Grka, Rimljana i stanovnika Dalekog Istoka.

Prije nego što su postale trenažno pomagalo, girje su se koristili kao alat za vaganje žetve i poljoprivrednih proizvoda. Od njihove prvotne upotrebe kao poljoprivrednog alata girje su brzo postale standardni dio opreme u treningu ruskih vojnika.

U modernije vrijeme najveću promociju girje napravio je upravo jedan popularni ruski trener, Pavel Tsatsouline.

Anatomija girje

Zamislite željeznu kuglu s drškom za hvat postavljenom na vrh – upravo to je girja. Dizajn jedinstvenog oblika potiče tijelo vježbača da održava stabilnost i ravnotežu tijekom izvođenja svakog pokreta, što omogućuje programiranje treninga koji aktivira cijelo tijelo. Girja se sastoji od tri dijela:

Zvono girje

Zvono je okrugli dio girje, može biti šuplje ili puno, razlikuje se i u materijalu kojim je girja punjena. Standardne girje se razlikuju u veličini i obliku zvona ovisno o težini girje, dok su natjecateljske girje standardizirane, što znači da su sve iste veličini i oblika. Zvono je najčešće okruglo i glatko, iako se mogu pronaći i girje koje imaju posebno dizajniranu i ukrašenu prednju stranu.

Dno girje

Dno se odnosi na donji dio girje koji je u kontaktu s tlom, većina girji na tržištu ima potpuno ravno dno. Ovo je bitno provjeriti prilikom kupovine kako biste bili sigurni da ćete moći raditi vježbe kod kojih je girja statična na tlu u jednom dijelu vježbe. Girje koje imaju gumene premaze imaju gumenu podlogu debljine oko 1 cm kako bi se smanjila buka i rizik od ozljeda i oštećenja.

Ručka girje

Ručka može biti zavarena na zvono ili je dio zvona u slučajevima kada se girja izrađuje u jednom komadu. Ako kupujete girju sa zavarenom ručkom svakako provjerite je li zavaren dio ravan i neoštećen kako se ručka ne bi odvojila od zvona tijekom vježbanja.

S obzirom na to da ste prilikom korištenja girje najviše u kontaktu s ručkom provjerite ima li ikakvih nepravilnosti na ručki. To mogu biti nepravilnosti u obliku oštrih šavova ili izbočina koje su zaostale na ručki zbog loše obrade proizvođača, a koje vam mogu stvoriti ogrebotine ili neugodnosti u hvatu dok vježbate.

Kada birate girju odaberite ručku koja je ergonomski dizajnirana kako biste dobili maksimalno prianjanje i udobnost, uz to što želite da ručka bude glatka i ugodna za držanje. U idealnom slučaju trebala bi postojati ravnoteža između prianjanja i glatkoće.

Promjer ručke jedan je od faktora koji će omogućiti dobar i ugodan hvat. Veličina promjera kreće se između 30 i 38 mm (natjecateljske girje imaju standard na 33 mm), po principu da teže girje imaju i veći promjer ručke.

Širina je ručke još jedan faktor koji treba uzeti u obzir prilikom kupovine. Izvedba pojedinih vježbi može zahtijevati da primite girju s obje šake istovremeno stoga je bitno da imate dovoljno široku ručku girje. Ručke koje su u obliku slova V omogućavaju dovoljno širine na vrhu da možete koristiti obje šake.

Udaljenost od ručke do zvona igra ulogu u tome koliko je girja udobno smještena u šaci, gdje leži na zapešću i, na kraju krajeva, koliko dobro možete s njome raditi vježbe. Ako je udaljenost prekratka, ne možete udobno smjestiti šaku na ručku i ona ne leži na dobrom mjestu na vašem zapešću već se nalazi na stražnjoj strani dlana. Ako je pak udaljenost prevelika, girja će se nalaziti prenisko u odnosu na zapešće. U oba slučaja imat ćete poteškoće u izvedbi vježbi jer će girja stvarati neugodu.

Fizičke karakteristike girje

Prilikom odabira girje potrebno je obratiti pozornost na sljedeće karakteristike:

Konstrukcija

Girje se konstruiraju na jedan od sljedećih načina:

 • jednodijelno – podrazumijeva konstrukciju girje u jednom dijelu, dakle ručka i zvono se izrađuju istovremeno ulijevanjem otopljenog metala u kalup, kvalitetnije izrade u odnosu na dvodijelne girje
 • dvodijelna konstrukcija – zvono i ručka se rade zasebno, nakon čega se ručka vari na zvono, na spoju najčešće dolazi do "kvara" na girji, zbog toga su one jeftinije i manje kvalitetne
 • plastični kalup – plastika koja se koristi u izradi ovakvih girji izrazito je čvrsta i otporna na udarce, u plastični se kalup stavlja punjenje koje je najčešće cementno, ali ponekad se stavlja pijesak ili kuglice olova, ovaj se način pretežito koristi za izradu girji manjih težina

Veličina i oblik

Standardne girje razlikuju se po veličini, odnosno što se više povećava težine girje, to je i ona u pravilu veća, a razmjerno s povećanjem zvona povećava se i veličina ručke. Girje su najčešće u obliku kugle s ravnim dnom, a u zadnje vrijeme postaju popularne varijante girje koje s prednje strane imaju gravure (lica primata, zombija, gusara).

Težina

Girje se kreću u rasponu od 2 do 92 kg. Jeftinije girje često mogu imati netočnu stvarnu težinu, što kod lakših možda i nije veliki problem, no kod težih girji to predstavlja problem. Prihvatljiva razlika u stvarnoj težini od one koja piše na girji je 3%, sve iznad toga je previše.

Kada prvi put birate girju za sebe, odabir će ovisiti prvenstveno o vašim mogućnosti i potrebama, a okvirne težine za odabir girje jesu:

 • muškarci: početnici – 8-16 kg, napredni – 16-20 kg, iskusni – 20-24 kg
 • žene: početnici – 4-12 kg, napredni – 12-16 kg, iskusni – 16-20 kg

Hvatište na ručki

Hvat je najvažnija karakteristika girje koju promatramo u konstrukciji. S obzirom na to da ćete girju koristiti za raznorazne vježbe, morate biti sigurni da će vam girja udobno ležati u ruci dok vježbate.

Osim udobnosti, važan faktor je i hrapavost ručke jer ona osigurava osjećaj stabilnosti girje u dlanu. Dakle, ručka ne bi treba biti preglatka kako vam girja ne bi pretjerano klizila u dlanu, pogotovo kada vam se dlanovi oznoje.

Materijal

Girje se u pravilu izrađuju od sljedećih vrsta materijala:

 • lijevano željezo – materijal koji se izvorno koristio za izradu girji, jeftiniji je od čelika, najčešće se koristi za izradu standardnih girji i predstavlja temelj kvalitetne girje
 • čelik – natjecateljske girje izrađene su od čelika, izdržljivije su od girji izrađenih od lijevanog željeza
 • plastika – girje koju su izrađene od plastike zapravo imaju plastični kalup koji je najčešće punjen cementom ili pijeskom, koristi se za izradu girji manjih težina

Girje mogu biti presvučene zaštitnim slojem u završnoj obradi. On ima višestruku ulogu jer djeluje kao zaštitni sloj, jača spoj između drške i zvona i štiti girju od hrđanja i preranog oštećivanja.

 • boja – koristi se kao završna obrada koja služi kao zaštita protiv hrđe, nedostatak ovog načina obrade je što se boja lako ljušti pri učestalom korištenju, premazi u boji također olakšavaju prepoznavanje razlika u težini
 • vinil – višebojni vinilni premazi povećavaju estetsku privlačnost girje, pružaju dodatnu zaštitu metalu i povećavaju stupanj zaštite poda na kojem vježbate, najveći problem vinila je što je to materijal koji se brzo potroši, stoga se ne preporučuje kupovina girji s vinilnim zaštitnim slojem
 • guma – jedan od najpopularnijih materijala za završnu obradu, nježan je za pod, stvara manje buke, pruža bolju zaštitu i veću udobnost prilikom korištenja girje, a također guma je trajna i otporna na mnoga oštećenja
 • krom – završna se obrada provodi galvanizacijom kroma na samu girju, ručke od kroma su glatke i pružaju veliku udobnost, negativna strana kroma je što će se s vremenom početi vidjeti ogrebotine nastale korištenjem girje
 • poliuretan – vrsta plastike, najsigurniji i najnapredniji materijal koji se koristi za završnu obradu, dugotrajniji i sigurniji od većine drugih materijala za, ujedno i najskuplji način završne obrade

Vrsta girji

Izbor o vrsti girje koju ćete kupiti ovisi, između ostalog, i o vrsti treninga koji ćete raditi s njom. Girje su nekada koristili samo profesionalni sportaši, međutim danas su dostupne široj populaciji i svi, od početnika do iskusnih vježbača, od mladih do starih, mogu iskoristiti girju u treningu.

Standardne girje

Standardne girje najčešće su izrađene u jednom dijelu od lijevanog željeza. Kod početnika najčešći odabir prve girje pada na plastične koju su u pravilu nešto jeftinije od girji od lijevanog željeza. Nisu standardizirane, što znači da se razlikuju po veličini i obliku zvona i ručke od proizvođača do proizvođača. Koriste se u svakodnevnom treningu i preporučuju se svima koji girju žele koristiti kao jedan od rekvizita za treniranje.

Natjecateljske girje

Pravila natjecanja zahtijevaju standardizaciju opreme koja se koristi, te su se i razvojem sporta koji je počeo uključivati girje u svoj program (Girevoy, CrossFit, Strongman) počele proizvoditi natjecateljske girje koje su oblikom i veličinom jednake neovisno o kojoj težini girje se radi.

Promjer ručke je 33 mm, a oblik je pravokutan, za razliku od standardnih girji kod kojih su ručke u obliku slova V. Težina girji kreće se u rasponu od 8 do 48 kg, što je, uz različite boje koje označavaju pojedinu težinu, jedina razlika između natjecateljskih girji.

Standardizacija natjecateljskih girji omogućava svim natjecateljima rad s girjama pod jednakim uvjetima. Materijal koji se koristi za izradu natjecateljskih girji je čelik.

Negativna strana korištenja isključivo natjecateljskih girji je točno zadana širina i debljina ručke što nije za sve vježbače prikladno s obzirom na veličinu šake, a i zbog oblika ručke teško je izvoditi vježbe koje uključuju obje šake istovremeno.

Podesive girje

Odličan izbor za kućnu upotrebu za one koji nemaju previše slobodnog mjesta za nekoliko girji različitih težina. Podesive girje najčešće dolaze u mogućnošću reguliranja 3-5 različitih težina u jednoj girji. Dizajnirane su tako da imaju pomične utege koji se izvlače iz jezgre girje i omogućavaju trening s različitim težinama.

Druga vrsta podesivih girji su girje koje se mogu napuniti vodom ili pijeskom. Izrađene su od čvrstog PVC-a koji je izdržljiv materijal, tako da može podnijeti velika opterećenja. Prednost ove vrsti girji velika je prilagodljivost težine, jednostavno napunite spremnik s težinom koju želite koristiti u treningu i spremni ste za trening.

Nakon treninga spremnik ispraznite a "kućište" girje spremite do idućeg treninga. Odlična stvar kod ovih modela je što ne zauzimaju puno mjesta kada se isprazne, stoga ih možete ponijeti sa sobom na put.

Najveći izbor girji (kettlebella) možete pogledati u Fitness.com.hr WebshopuFitness.com.hr trgovini

Objavljeno 22.03.2021.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!