Crossfit trening i oprema
Vježbe

Crossfit trening i oprema

O osnovama crossfit metode i neka razmišljanja o ovom, relativno novom, i dosta kontroverznom načinu treniranja već ste mogli pročitati u jednom od prijašnjih tekstova, a sad vam donosimo još neke od karakteristika i smjernica na kojima počiva Crossfit sustav.

Kao što smo već rekli, Crossfit sustav razvijen je u Americi prije nekoliko godina i osim pojedinih elemenata nema ničeg posebnog. Od samog početka osnovni cilj crossfit metode treninga bio je kreirati konkretan, svestran i raznolik fitness program koji će povećati individualne sposobnosti za bolje suočavanje s izazovima suvremenog načina života. Osim raznolikosti i usmjerenosti na cjelokupan psihofizički razvoj pojedinca, ovaj program je prepoznatljiv i jedinstven sa svojim naglaskom na maksimalni neuroendokrini odgovor, razvoj snage, funkcionalni pokret i razvoj uspješne strategije prehrane.

Crossfit

Iako je prihvaćanje funkcionalnog treninga te važnost pokreta, a ne mišića kao osnovnog trenažnog sustava, kod naših trenera i instruktora još uvijek na niskoj razini, crossfitovci se trude to promijeniti. Nažalost još se uvijek prečesto koriste izolirajuće tehnologije za razvoj određenih motoričkih sposobnosti, iako je odavno dokazan njihov limitiran utjecaj na lokomotorni sustav čovjeka te da nemaju ni približno takvu učinkovitost kao funkcionalne vježbe.

S druge strane funkcionalnim treningom aktiviraju se mnogi mišići i zglobovi te se stavljaju u funkciju različitim dijelovima tijela, što se postiže specifičnim kretnjama u kojima se tijelo giba u trima osnovnim ravninama-frontalnoj, transverzalnoj, sagitalnoj. Od tijela sportaša traži se da bude savršeno: sinkronizirano, koordinirano, čvrsto, snažno, učinkovito, fleksibilno, agilno, eksplozivno, brzo te, naravno, funkcionalno, što znači da sve te karakteristike ima u jednoj cjelini.

CrossfitIz tog razloga ideja je da se trening konstantno mijenja kako se tijelo nikad ne bi moglo prilagoditi na ono što mu spremamo. Također vježbe se izvode maksimalnim intenzitetom ali u kraćim sekvencama upravo iz razloga što se na taj način postiže najbolji neuroendokrini odgovor organizma. Međutim izuzetno je važno da se prilikom planiranja treninga poštuje princip individualizacije na način da se vježbe, intenzitet i opterećenje prilagođuju svakom pojedincu posebno, jer u protivnom mogli bismo postići više štete nego koristi.

Vježbe s kojima ćete se najčešće susresti u ovom načinu treninga bit će olimpijska dizanja, vježbe snage bez utega, elementi gimnastike, vježbe s vijačom, veslanje, trčanja, penjanja, vježbe pliometrije i mnoge druge.

Vježba se 3-5 dana u tjednu, dok su 2 dana obavezno predviđena za odmor.

Još jedna od bitnih karakteristika crossfit-a je i korištenje raznolikih, ali potpuno drugačijih rekvizita od klasičnih teretana. Tako ćete se prilikom ovog oblika treninga zasigurno susresti s girjama, gimnastičkim spravama, medicinkama, wall ball-ovima, vrećama s pijeskom, vijačama, pliometrijskim boxovima, te mnogim drugim improviziranim pomagalima koja se mogu na neograničen broj načina primijeniti u treningu.

Iako je donedavno bio rezerviran samo za vrhunske sportaše, vojsku i specijalnu policiju, ovaj izuzetno zanimljiv i učinkovit način vježbanja svakim danom postaje sve dostupniji za sve one koji traže izazov. No budite oprezni i pristupajte mu sa strahopoštovanjem, jer ovakav trening to doista i zaslužuje.

Primjer nekoliko crossfit treninga:

"Kelly"

5 krugova na vrijeme:

400 m trčanja
30 poskoka na 60 cm visoko podnožje
30 izbačaja wall ball-a (9 kg) na zid uz dizanje iz čučnja

Video trening:

" Barbara"

Ponoviti 5 krugova, pauza između krugova je točno 3 minute.

20 zgibova
30 sklekova
40 trbušnjaka
50 čučnjeva

Video trening:

"Nicole"

Cilj je izvesti što više rundi u 20min. Zabilježite zbroj zgibova u svakoj rundi.

400m trčanja maksimalan broj zgibova koje možete napraviti

Video trening:

Pogledajte još nekoliko inspirativnih video uradaka o Crossfitu:

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
  • Uvod u Crossfit x 167
    Iako je Crossfit sistem treniranja u Americi popularan već godinama i svakim danom biva sve popularniji, u Hrvatskoj je još uvijek relativno nepoznat, iako vidim da se dosta brzo širi i na našem podru...
  • Funkcionalni trening – drugi dio x 9
    U prvom dijelu teksta upoznali smo se sa osnovnim postulatima funkcionalnog treninga, dok ćemo u drugom dijelu pretočiti riječi u dijela te se koncentrirati na jedan Gymstick workout. Ovaj trening mož...
  • Funkcionalni trening – prvi dio x 4
    Danas fitness eksperti preporučavaju funkcionalni trening snage kao najbolji način za popravljanje mišićne koordinacije, snage i izdržljivosti. Funkcionalni trening popravit će mišićni balans, stabiln...
Na forumu ima 8 komentara na ovu temu
Forum
Sumnjam da itko osim profi gimnastičara može odguglati Barbaru kak spada, mislim svaka čast ekipi s videa posebno curi naklon do poda, no 12 prikazanih minuta ne vidi se ni petina odradjenih vježbi Confused, a već u drugom krugu oboje su riknuli, a di je to od pete runde...
Osim toga zar pravilni zgibovi ne bi trebali ići bez trzaja i pomoći nogu ovak to smrdi na lažiranje.
 
I da sumiramo; u 20 i sitno minuta treba pravilno zvrtiti:
100 zgibova
150 sklekova
200 trbušnjaka
250 čučnjeva
----------------
sveukupni rezultat; čista 0 za 99.999999% smrtnika Tongue
Bla!2012-04-26 20:57:42
Bla!
26.04.12. u 20:52
line
Pa ako piješ tamo neke proteine sve se može !
Zvonimir Brle
26.04.12. u 22:28
line
jel bi mogli staviti još neke cross fit programe a da se ne mora trčati (jer sam ozlijeđen pa nemrem trčat)
dugoprugas
27.04.12. u 09:11
line
http://www.crossfit.com/cf-info/faq.html#WOD0 imaš tu na linku cijelu listu pa biraj :)
barefoot
27.04.12. u 10:10
line
hvala :D
dugoprugas
27.04.12. u 11:49
line
[QUOTE=Zvonimir Brle]Pa ako piješ tamo neke proteine sve se može ![/QUOTE]
 
je, onda se bar možeš zrigati ko onaj tip LOL
Bla!
27.04.12. u 18:44
line
Kelly, za klince iz nizih razreda osnovne, Barbara, nije lose al trebalo bi min 15-20 serija. Nicole nije lose produzit vrijeme na min pol sata i ubacit sklekove. zaključak , zgibovi i skelkovi carske vjezbe ali ispod 15 serija do otkaza nemaju nikakve svrhe
frgh
14.06.12. u 00:59
line
u crossfitu se ne rade zgibovi...
alpinist
14.06.12. u 09:24
line
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 26.04.2012
Piše:
Mirjana Kolac, prof. kineziologije