Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Crossfit trening i oprema

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

O osnovama crossfit metode i neka razmišljanja o ovom, relativno novom, i dosta kontroverznom načinu treniranja već ste mogli pročitati u jednom od prijašnjih tekstova, a sad vam donosimo još neke od karakteristika i smjernica na kojima počiva Crossfit sustav.

Kao što smo već rekli, Crossfit sustav razvijen je u Americi prije nekoliko godina i osim pojedinih elemenata nema ničeg posebnog. Od samog početka osnovni cilj crossfit metode treninga bio je kreirati konkretan, svestran i raznolik fitness program koji će povećati individualne sposobnosti za bolje suočavanje s izazovima suvremenog načina života. Osim raznolikosti i usmjerenosti na cjelokupan psihofizički razvoj pojedinca, ovaj program je prepoznatljiv i jedinstven sa svojim naglaskom na maksimalni neuroendokrini odgovor, razvoj snage, funkcionalni pokret i razvoj uspješne strategije prehrane.

Crossfit

Iako je prihvaćanje funkcionalnog treninga te važnost pokreta, a ne mišića kao osnovnog trenažnog sustava, kod naših trenera i instruktora još uvijek na niskoj razini, crossfitovci se trude to promijeniti. Nažalost još se uvijek prečesto koriste izolirajuće tehnologije za razvoj određenih motoričkih sposobnosti, iako je odavno dokazan njihov limitiran utjecaj na lokomotorni sustav čovjeka te da nemaju ni približno takvu učinkovitost kao funkcionalne vježbe.

S druge strane funkcionalnim treningom aktiviraju se mnogi mišići i zglobovi te se stavljaju u funkciju različitim dijelovima tijela, što se postiže specifičnim kretnjama u kojima se tijelo giba u trima osnovnim ravninama-frontalnoj, transverzalnoj, sagitalnoj. Od tijela sportaša traži se da bude savršeno: sinkronizirano, koordinirano, čvrsto, snažno, učinkovito, fleksibilno, agilno, eksplozivno, brzo te, naravno, funkcionalno, što znači da sve te karakteristike ima u jednoj cjelini.

CrossfitIz tog razloga ideja je da se trening konstantno mijenja kako se tijelo nikad ne bi moglo prilagoditi na ono što mu spremamo. Također vježbe se izvode maksimalnim intenzitetom ali u kraćim sekvencama upravo iz razloga što se na taj način postiže najbolji neuroendokrini odgovor organizma. Međutim izuzetno je važno da se prilikom planiranja treninga poštuje princip individualizacije na način da se vježbe, intenzitet i opterećenje prilagođuju svakom pojedincu posebno, jer u protivnom mogli bismo postići više štete nego koristi.

Vježbe s kojima ćete se najčešće susresti u ovom načinu treninga bit će olimpijska dizanja, vježbe snage bez utega, elementi gimnastike, vježbe s vijačom, veslanje, trčanja, penjanja, vježbe pliometrije i mnoge druge.

Vježba se 3-5 dana u tjednu, dok su 2 dana obavezno predviđena za odmor.

Još jedna od bitnih karakteristika crossfit-a je i korištenje raznolikih, ali potpuno drugačijih rekvizita od klasičnih teretana. Tako ćete se prilikom ovog oblika treninga zasigurno susresti s girjama, gimnastičkim spravama, medicinkama, wall ball-ovima, vrećama s pijeskom, vijačama, pliometrijskim boxovima, te mnogim drugim improviziranim pomagalima koja se mogu na neograničen broj načina primijeniti u treningu.

Iako je donedavno bio rezerviran samo za vrhunske sportaše, vojsku i specijalnu policiju, ovaj izuzetno zanimljiv i učinkovit način vježbanja svakim danom postaje sve dostupniji za sve one koji traže izazov. No budite oprezni i pristupajte mu sa strahopoštovanjem, jer ovakav trening to doista i zaslužuje.

Primjer nekoliko crossfit treninga:

"Kelly"

5 krugova na vrijeme:

400 m trčanja
30 poskoka na 60 cm visoko podnožje
30 izbačaja wall ball-a (9 kg) na zid uz dizanje iz čučnja

Video trening:

" Barbara"

Ponoviti 5 krugova, pauza između krugova je točno 3 minute.

20 zgibova
30 sklekova
40 trbušnjaka
50 čučnjeva

Video trening:

"Nicole"

Cilj je izvesti što više rundi u 20min. Zabilježite zbroj zgibova u svakoj rundi.

400m trčanja maksimalan broj zgibova koje možete napraviti

Video trening:

Pogledajte još nekoliko inspirativnih video uradaka o Crossfitu:

Objavljeno 26.04.2012.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!