Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

7 razloga zašto koristiti elastičnu traku u treningu

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Elastične trake nisu namijenjene isključivo za rad u fizikalnoj terapiji kako je dugo vremena bilo uvriježeno mišljenje. Odličan su alat koji se može koristi kao pomagalo u pripremnom dijelu treninga, ali isto tako ako ste dovoljno maštoviti možete napraviti cijeli trening koristeći jednu elastičnu traku.

Ponekad ne stignete otići u teretanu i primorani ste trening odraditi doma, ili možda jednostavno trebate nekakvu promjenu u svakodnevnom treningu - u takvim situacijama elastična traka može izvrsno rješenje.

Elastične trake dolaze u nekoliko različitih oblika:

  • elastične trake zatvorenog tipa
  • elastične trake otvorenog tipa
  • elastične trake s ručkama
  • mini elastične trake

Izdvojeni proizvodi iz webshopa

Booty band

Booty band je čvrsta i izdržljiva elastična traka koja služi za jačanje nogu i gluteusa (stražnjice)...

  • 7,99 €
  • 5,99 €

U nastavku vam donosimo nekoliko razloga zašto bi uvijek trebali imati elastične trake pri ruci.

Razlog #1 - različiti otpori

Elastična traka napravljena je od materijala koji povećava svoje opterećenje što je rastegnutiji, zbog svojeg svojstva da se uvijek želi vratiti na početnu veličinu. Različita dužine trake daje različite otpore, tako da ovisno o vašim potrebama prilagodit ćete dužinu tako da dobijete željeni otpor.

Isto tako, uobičajeno je pravilo da svjetlije trake pružaju manje otpora u odnosu na tamnije trake, iako to ovisi od proizvođača do proizvođača.

Razlog #2 - pristupačnost cijene

Još jedna od prednosti korištenja elastičnih traka njihova je cijena. Čak i kvalitetne trake ne koštaju puno u usporedbi s drugom opremom za treninge. Nekoliko traka različitih opterećenja može zamijeniti hrpu bučica različitih težina na koje ćete potrošiti puno novca.

S obzirom na to da ih možete koristiti u svim smjerovima u kojima izvodite razne pokrete tijekom tjelesnog vježbanja, elastične su trake odlična investicija ako nemate prevelik budžet.

Razlog #3 - efikasne u pripremnom dijelu treninga

Kada se zagrijavate prije treninga potrebno je najviše pažnje usmjeriti na one mišićne grupe koje ćete raditi u glavnom dijelu treningu. Elastičnim trakama možemo imitirati pokrete koje ćemo raditi u glavnom dijelu treningu, a one će pružiti dovoljno opterećenja kako bi se mišići aktivirali i pripremili za veća opterećenja koja slijede u glavnom dijelu.

Pripremne vježbe ponekad je teško imitirati na prazno jer nismo svjesni položaja tijela jednako dobro kao kad imamo šipku ili bučice u rukama. Korištenje elastične trake omogućava izvođenje vježbi na identičan način kao u glavnom dijelu treninga.

Isto tako, s obzirom na to da su elastične, može raditi i određene vježbe kroz povećani opseg pokreta i tako ispraviti moguće nedostatke u tehnici i izvedbi određenih vježbi.

Razlog #4 - manje opterećenje na zglobove, veće opterećenje mišića

Prilikom izvođenja pokreta elastičnom trakom mišićna napetost tijekom kontrakcije povećava se što je traka istegnutija. To znači da mišići moraju raditi više i napornije kako bi održali kontrakciju mišića tijekom cijelog pokreta.

Iako se mišićna napetost povećava, opterećenja na samom zglobu u kojem se pokret vrši je puno manje nego prilikom korištenja šipki ili bučica. U fazi popuštanja, odnosno vraćanja u početni položaj, traka ima tendenciju naglog vraćanja u prirodno stanje jer je napetost popustila.

Tu negativnu fazu pokreta možemo iskoristi za dodatan rad mišića i povećavanje vremena pod napetošću (TUT) tako što ćemo se kontrolirano i polako vraćati u početni položaj vježbe koju radimo.

Razlog #5 - asistencija u izvedbi vježbi

Sigurno postoje vježbe s kojima se mučite kako biste ih savladali, a jedan od najboljih primjera su zgibovi. Ako ih ne možete napraviti, kao pomoć u teretani možete koristi spravu za zgibove ili zamoliti nekoga da vam asistira tako da vam drži stopala.

Ali ako ništa od toga nema pri ruci, elastična traka vam može pomoći. Zavežite traku na šipku za zgibove i postavite koljena ili stopala u traku koja će vam olakšati izvedbu zgibova tako da će vam podići vas u gornji položaj zgiba.

Razlog #6 - dodatan otpor u izvedbi vježbi

Osim što vam možete olakšati izvedbu vježbi, elastičnu traku možete iskoristiti kao dodatno opterećenje. Možete ju privezati za struk i za donji dio sprave za dipseve i te si tako otežati podizanje u gornji položaj dipsa. Isto tako elastičnom trakom možete stvoriti dodatan otpor kada izvodite vježbe šipkama.

Jedan dio trake postavite na dio šipke gdje idu utezi, a drugi dio na donji sprave (neke imaju predviđeno mjesto za takve stvari, ali uvijek možete postaviti bučicu ili girju ispod šipke kako bi držala traku na mjestu).

Razlog #7 - kompaktnost

Elastične trake ne zauzimaju puno mjesta, lako su prenosive i možete ih koristiti bilo gdje. Jednom kada savladate osnove rada s trakama možete napraviti odličan trening kada ste na putu, u parku ili kod kuće.

Kompletnu ponudu elastičnih traka možete pogledati u Fitness.com.hr Webshopu i Fitness.com.hr trgovinama.

Objavljeno 08.04.2021.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!