Fenomenalno: Sirova (raw) torta od kokosa i badema

Image

Sirove torte su pravi hit. Ne samo stoga što se ne peku pa su brže gotove, već se gotovo redovno rade od probranih, zdravih sastojaka, a njihov okus je uvijek - fenomenalan! 

Donosimo video recept za pripremu sirove torte od kokosa i badema. 

Pogledajte video:

Za tortu promjera 18-20 cm:

Sastojci: 

Za podlogu:

  • 150 g oraha
  • 1 žličica cimeta
  • 60 g datulja (bez koštica)
  • Malo kokosovog brašna i kokosovog ulja u spreju za premazati kalup

Za kremu od kokosa:

  • 90 g datulja (bez koštica)
  • 120 g kokosa
  • 100 ml svježe cijeđenog soka od naranče
  • Ribana korica neprskane naranče
  • 1 mjerica wheya od vanilije
  • Oko 180 ml vode

Za kremu od badema:

  • 230 g badema
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 2 žlice kokosovog sirupa
  • Oko 200 ml vode

torta

Priprema:

Podloga – U blenderu dobro usitnite orahe s cimetom i datuljama. Datulje bi trebale biti malo mekše, a ukoliko su baš jako suhe, pustite ih da se namaču oko sat vremena u hladnoj vodi. Ocijedite pa ih dodajte postupno, a kada postignete ljepljivu teksturu smjese, utisnite je u kalup promjera oko 18-20 cm, koji je prethodno poprskan kokosovim uljem u spreju i posut kokosom. Odložite sa strane dok pripremate kreme.

Krema od kokosa – U blender stavite datulje (također bi trebale biti malo mekše i ne potpuno suhe), kokos, sok naranče, naribanu koricu naranče, whey i vodu. Dobro izblendajte (oko 2 minute) da postignete kremastu teksturu i usitnite sve komadiće. Po potrebi dodati još malo vode (ako je pregusto) ili još malo kokosa (ako je prerijetko). Ovu kremu premažite preko podloge. Stavite u hladnjak dok pripremate sljedeću kremu.

Krema od badema – U blender ubacite bademe (koje po želji možete prethodno blanširati, no nije nužno), aromu vanilije, kokosov sirup i vodu. Dobro i dugo izblendajte dok se svi bademi ne usitne i sve se ne pretvori u jednoličnu smjesu. Ovu kremu premažite po kremi od kokosa, te lijepo zagladite. Ostavite tortu barem 5 sati (ili preko noći u hladnjaku) i prije serviranja ukrasite je kokosovim brašnom ili po želji.

Ovo je jedna sirova ili raw torta - desert jedne prekrasne, zdrave kombinacije namirnica, bez brašna, bez rafiniranog šećera – baziran gotovo isključivo na orašastim plodovima i voću.

Ovu tortu od milja nazivam i “tortom iz blendera”, budući da Vam za njenu pripremu nije potrebno gotovo ništa od rekvizita, osim dobrog, jakog kuhinjskog blendera (Vitamix!) – u njemu se pripremaju svi pojedinačni slojevi. Torta se, dakle, ne peče te je i vrlo brzo gotova.

torta raw

Objavljeno 22.10.2017.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Dojam sadržaja
20
0
Podijeli s prijateljima!