U slast: recepti za zdravi snickers, bounty i raffaello!
Prehrana

U slast: recepti za zdravi snickers, bounty i raffaello!

Snickers, Bounty, Raffaelo… cure li vam sline? Želite li ugrabiti neku od ovih slastica i uživati u okusima kojima obiluju? Zamislite da to možete učiniti bez grižnje savjesti ili kasnijeg „kažnjavanja“ na nekoj kardio mašini? Moguće je!

Evo kako ove tri slastice napraviti u zdravoj varijanti!

Zdravi snickers

Zdravi snickers

Sastojci:

Za podlogu:

Za nadjev:

  • 80 grama datulja
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • 3 žlice vode

Preljev:

  • 80 g tamne čokolade (min. 75% kakaa)
  • 1 čajna žličica kokosovog ulja

Priprema:

Datulje stavite u toplu vodu na 10-ak minuta, pa im ogulite kožicu i očistite od sjemenki. U blenderu pomiješajte bademe, datulje, sol, maslac od kikirikija i macu. Kad dobijete jednoličnu smjesu, ona treba biti čvrsta i kompaktna. U smjesu dodajte slane, pržene kikirikije i nježno ih umiješajte u smjesu. Smjesu stavite u protvan (na papir za pečenje) i rasporedite da bude jednake debljine.

U blenderu pomiješajte datulje i ekstrakt vanilije. Dodajte žlicu po žlicu vode dok smjesa ne postane poput kreme. Smjesu nježno premjestite na podlogu i nožem razmažite po cijeloj površini.

Na laganoj vatri istopite tamnu čokoladu i kokosovo ulje. Kad se smjesa omekša, izlijte je na smjesu i nožem za mazanje razmažite po cijeloj površini. Protvan sa smjesom stavite u hladnjak na barem 2 sata. Narežite na pločice željene veličine i uživajte!

Zdravi bounty

Zdravi bounty

Sastojci:

  • 500 g tamne čokolade (min. 75% kakaa)
  • 250 g kokosovog brašna
  • 150 ml zobenog ili bademovog mlijeka
  • Sladilo po želji (stevia)

Priprema:

U posudu istresite kokos i sladilo pa promiješajte žlicom. Polako dodajte mlijeko i miješajte. Smjesa treba biti čvrsta i kremasta. Ostavite da odstoji 15-ak minuta kako bi se kokos omekšao.

Vlažnim rukama napravite duguljaste pogačice od smjese kokosa i mlijeka. Posložite ih na papir za pečenje i stavite u hladnjak na 20-minuta kako bi se skrutile i spriječilo mrvljenje.

U međuvremenu, čokoladu istopite na toplini tako da dobijete gustu smjesu: prvo istopite polovicu čokolade, a potom u toplu otopinu ubacite drugu polovicu i pustite da se otopi bez izvora topline, kako bi smjesa bila gusta.

Iz hladnjaka izvadite kokos pogačice i nježno, jednu po jednu, uranjajte u otopljenu čokoladu, pomažući se dvjema žlicama. U čokoladi pogačice okrenite, kako da budu uronjene sa svih strana. Dignite iz čokolade, pustite da višak iscuri pa bounty vratite na papir za pečenje. Sve vratite u hladnjak da se čokolada stvrdne.

Zdravi raffaello

Zdravi raffaello

Sastojci:

Priprema:

Bademe stavite u toplu vodu i pustite da prokuhaju na minutu, da biste lako skinuli gorku kožicu. U posni sir umiješajte mjericu whey proteina (okus vanilija) pa polako dodajte kokosovo brašno stalno miješajući dok ne dobijete čvrstu i krutu smjesu koju je lako oblikovati rukama.

Žlicom odvajajte komad po komad smjese, umetnete u središte smjese po jedan oguljeni badem, te u dlanovima oblikujte kuglice. Savjetujemo da kuglice budu srednje veličine (poput klasičnih Raffaelo okruglica) zbog jednostavnije konzumacije. Kuglice stavite u hladnjak na minimalno 60 minuta da se stvrdnu!

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
  • 5 recepata za zdrave pudinge x 27
    Postoji nešto čarobno u vezi pudinga. Ne poznajem osobu koja ih ne voli. A ako imate recept za zdrav puding bez dodanih šećera, različitih konzervansa i drugih nezdravih sastojaka, tada je sreća još i...
  • Proteinske pločice s čokoladom, bananom i malinama x 19
    Proteinske pločice domaće (kućne) proizvodnje uvijek su dobra ideja: stavljate sastojke koje želite te imate zdravu proteinsku pločicu po prihvatljivoj cijeni, a s vrhunskim sastavnicama. Proteinske p...
  • Recepti za superukusne i zdrave proteinske pločice! x 31
    Proteinske čokoladice vole svi koji su ih barem jednom imali priliku probati. No, ono što ne volimo kad je riječ o proteinskim čokoladicama je njihova - cijena! No, to ipak ne znači da nećete jesti pr...
Na forumu ima 0 komentara na ovu temu
Forum
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 02.11.2016
Piše:
Zorana Jagodić