Slatki užitak: 3 recepta za zdravi i neodoljivi cheesecake!
Prehrana

Slatki užitak: 3 recepta za zdravi i neodoljivi cheesecake!

Pri kraju ste lagane večere, ponosni na zdravi sadržaj vašeg tanjura i još jedan napravljeni korak u smjeru dobrih navika. Ipak, nešto vas tišti – jede vam se nešto slatko i osjećate da ta želja očito neće proći tako lako.

Javlja se dobro znana dilema - pokleknuti pred željom ili ne? I kako reći "DA" kada ste se toliko trudili zadnje dane, tjedne pa i mjesece da ne uprskate svoj režim. A i ljeto je pred vratima, primiče se sve brže ne ostavljajući mjesta za krive korake. Odgovor je očit – još jedna večer završena s gorkim osjećajem uskraćivanja.

No, mora li biti baš tako? Ne mora, ima toliko načina da se zasladimo, a ne prekršimo pravila zdrave prehrane. Jedan od tih načina je bezbroj zdravijih varijanti pripreme poznatog nam kolača od sira.

Svježi sir nam je stari znanac i, kao izvrstan izvor visokovrijednih proteina, savršen saveznik u našoj borbi protiv slatkih demona. Nalazimo ga u mnogim pa tako i u ovim zanimljivim receptima za deserte kojima ćemo zasladiti svaki obrok, podmiriti svoju želju za slasticama i dokazati svima kako zdravo može biti itekako ukusno i kreativno!

Recepti koji slijede bazirani su na zamjenama tradicionalnih sastojaka onim nutritivno bogatijim kao i poredani po količini ugljikohidrata koje sadrže te tako vjerujem da će, s obzirom na trenutni režim u kojem se nalazi, svatko naći nešto za sebe.

Napomena: kao izvor masnoće umjesto maslaca možete koristiti i kokosovo ulje ili neko drugo ulje ili maslac po želji. Također, proteinski prašak može biti koristan dodatak u kremi za one koji ga koriste.

Voćni cheesecake

Sastojci:

Podloga:

  • 120 g zobenih keksa (Grancereale ili homemade zobeni keksi)
  • 2 žlice sitnih zobenih pahuljica
  • 50 g maslaca

Krema:

  • 500 g svježeg sira
  • 1 čvrsti jogurt
  • 3 jaja
  • 3 žlice meda
  • 3 žlice limunovog soka

Preljev:

  • 2 žlice limunovog soka
  • 2 šalice (200 g) borovnica
  • stevia ili neki drugi zaslađivač po potrebi

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.  Papirom za pečenje prekrijte dno manjeg kalupa za torte (do 24 cm). Kekse sameljite u sitne mrvice te ih pomiješajte sa zobenim pahuljicama i rastopljenim maslacem. Smjesu istresite na dno pripremljenog kalupa, poravnajte je čvrsto pritišćući prstima i odložite na stranu.

Svježi sir smiksajte u glatku masu te mu dodajte jogurt, 1 cijelo jaje, 2 žumanjka, med i limunov sok. Kratko miksajte dok smjesa ne postane glatka i jednolična. U drugoj posudi istucite 2 bjelanjka u čvrsti snijeg te ih pažljivo umiješajte u mješavinu sira.

Smjesu prelijte u kalup za pečenje preko osnove od keksa i pahuljica i pecite 30 minuta nakon čega kolač prekrijte aluminijskom folijom i smanjite temperaturu na 160 stupnjeva. Pecite još 1 h, odnosno dok se kolač ne stvrdne u sredini.

Isključite pećnicu i ostavite da se kolač hladi 30 minuta u pećnici sa lagano odškrinutim vratima da spriječite raspucavanje kolača. Kad se kolač potpuno ohladi stavite ga u hladnjak da se dodatno ohladi i očvrsne prije posluživanja. Nožem lagano odvojite kolač od stijenki kalupa, kalup otvorite i izvadite kolač. Za preljev,  1 šalicu borovnica i žlicu meda kuhajte na srednjoj toplini 6 do 8 minuta. Dok je još vruće, procijedite borovnice i ostavite sok.  

Preostalu šalicu borovnica i sok od limuna pomiješajte. Umiješajte u sok od borovnica. Neposredno prije posluživanja, kolač ukrasite preljevom.

Savjet: umjesto borovnica poslužite se jagodama, malinama, šumskim voćem, brusnicama ili nekim drugim voćem po želji.

Slatki užitak

Sastojci:

Podloga:

  • 60 g mljevenih badema
  • 60 g mljevenih oraha
  • 50 g kokosovog brašna
  • 2 žlice kakaa u prahu
  • 50 g maslaca, otopljenog

Krema:

  • 500 g svježeg sira
  • 200 g slatkog vrhnja
  • pola šalice maslaca od kikirikija (100 g)
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • žlica limunovog soka
  • stevia

Preljev:

  • 50 g tamne čokolade
  • 1 žlica maslaca od kikirikija

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 190 stupnjeva. U manjoj posudi napravite smjesu od mljevenih oraha, badema, kokosovog brašna, kakaa i otopljenog maslaca te je dobro utisnite u namašćen kalup za torte promjera 24 cm. Pecite 8-10 minuta nakon čega ostavite da se malo ohladi.

Za to vrijeme u većoj posudi dobro umiješajte slatko vrhnje i vaniliju, dok u drugoj posebno izradite svježi sir, maslac od kikirikija, limunov sok i količinu stevie po ukusu. Polagano umiješajte slatko vrhnje u smjesu od svježeg sira, promiješajte te nanesite na ohlađenu podlogu. Kolač stavite u hladnjak da se dobro ohladi, najbolje preko noći. Ukrasite ga preljevom od tamne čokolade i maslaca od kikirikija.

Lagani cheesecake

Sastojci:

  • 500 g svježeg sira
  • 3 jaja
  • 200 ml kiselog vrhnja
  • žličica ekstrakta vanilije
  • stevia (po ukusu)

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 190 stupnjeva. Svježi sir dobro smiksajte do glatke smjese. Dodajte jaja, kiselo vrhnje, ekstrakt vanilije i steviju i miksajte dok se smjesa ne sjedini. Kalup namastite i u njega ulijte smjesu. Pecite 45 minuta do 1h, dok se kolač ne učvrsti u sredini. Ostavite ga neka se hladi u pećnici lagano odškrinutih vrata, ohladite dodatno u hladnjaku te poslužite tako ili preljevom po želji.

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
Na forumu ima 0 komentara na ovu temu
Forum
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 24.12.2016
Piše:
Martina Banić