Fino i zdravo: 5 super recepata za obrok s piletinom

Image

Recepata s piletinom nikada dosta, od onih jednostavnijih koji su gotovi u desetak minuta, do onih koji zahtijevaju marinade i duže pripreme. Koji god recept odabrali, budite sigurni da ćete uživati u zdravom i proteinskom obroku koji će doprinijeti vašoj formi i super fit liniji.

Pileća salata s limunom

Pileća salata s limunom

Sastojci:

  • 170 grama pilećih prsa
  • 1,8 dl soka limuna
  • 0,5 dl maslinovog ulja
  • 1 čajna žličica himalajske soli
  • 2 paprike, različitih boja, narezane na trakice
  • 1 srednje velika tikvica narezana na trakice

Priprema:

Pomiješajte piletinu, limunov sok, maslinovo ulje i sol i ostavite da odstoji sat vremena, povremeno okrećući. Zagrijte gril tavu i izvadite pileća prsa, pustite da se malo ocijede te stavite na zagrijanu tavu. Prsa okrećite svaki 30-ak sekundi da se ispeku, a ne isuše. Kad su prsa pečena izvadite ih na tanjur i narežite na trakice. Dodajte narezano povrće i pomiješajte.

Nutritivna vrijednost pileće salate s limunom:

  • Energetska vrijednost: 221 kcal
  • Proteini: 38,5
  • Ugljikohidrati: 4,7
  • Masti: 7,1

Piletina u jogurtu i začinima

Piletina u jogurtu i začinima

Sastojci:

  • 3,5 dl malomasnog jogurta
  • 2 čajne žlice sitno nasjeckanog svježeg luka
  • 1 žlica naribanog svježeg đumbira
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 čajna žličice kima
  • 1/2 čajne žličice crvene paprike
  • 1/4 čajne žličice kurkume
  • 3 sitno narezana češnja češnjaka
  • 170 grama pilećih prsa
  • 1/2 čajne žličice himalajske soli

Priprema:

Pomiješajte sve sastojke osim pilećih prsa i soli u jednoličnu smjesu. Prsa narežite na centimetar debele šnicle i uronite u smjesu. Pustite da se marinira oko 2 sata u hladnjaku, povremeno okrećući.

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. U manji protvan stavite papir za pečenje. Pileće šnicle izvadite iz marinade, ocijedite marinadu s njih, pospite sa svih strana s nekoliko zrnca soli i posložite na papir za pečenje. Nakon 6-7 minuta šnicle okrenite da se zapeku sa svih strana. Pecite 15-ak minuta ili dok piletina ne dobije zlatnu boju. Uz ovako pripremljenu piletinu možete jesti rižu ili povrće na žaru kao prilog, ovisno o vašim nutritivnim potrebama.

Nutritivna vrijednost piletine u jogurtu i začinima (bez priloga):

  • Energetska vrijednost: 152 kcal
  • Proteini: 30,4
  • Ugljikohidrati: 0,7
  • Masti: 2,2

Piletina s maslinama i feta sirom

Piletina s maslinama i feta sirom

Sastojci:

  • 170 grama pilećih prsa
  • 4-5 cherry rajčica
  • 1 žuta ili zelena paprika
  • 20 maslina
  • 120 g feta sira
  • 1/2 čajne žličice himalajske soli
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 žlica aceta balsamica
  • par listova zelene salate, za dekoraciju

Priprema:

Zagrijte grill tavu. Piletinu pospite s par zrnca soli, sa svih strana. Piletinu stavite na ugrijanu tavu i pecite s obje strane, često okrećući dok nije pečena. Izvadite piletinu na tanjur, a tavu ostavite na ploči. Umiješajte u posudici maslinovo ulje i aceto balsamico. Pola smjese ulijte na tavu i dodajte na trakice narezanu papriku. Miješajte par minuta pa dodajte na polovice narezane cherry rajčice i masline.

Piletinu prelijte ostatkom mješavine maslinovog ulja i aceta balsamica. Narežite pileća prsa na trakice širine oko 1,5 cm i dobro uvaljajte u tekućinu. Prelijte piletinu rajčicama i maslinovim uljem i na vrh dodajte na sitne kockice narezan feta sir. Možete poslužiti na listovima zelene salate.

Nutritivna vrijednost piletine u jogurtu i začinima:

  • Energetska vrijednost: 348 kcal
  • Proteini: 41,9
  • Ugljikohidrati: 3,9
  • Masti: 17,3

Hladna piletina s brusnicama i rižom

Hladna piletina s brusnicama i rižom

Sastojci:

  • 170 grama pilećih prsa
  • 3/4 čajne žličice himalajske soli
  • 90 g riže
  • 3 žlice soka iscijeđenog limuna
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 70 g sušenih brusnica
  • 70 grama na trakice izrezanog celera
  • 1 crvena paprika, narezana na trakice
  • 10 maslina
  • papar

Priprema:

Piletinu pospite sa soli i paprom i dodajte na prethodno zagrijanu gril tavu. Okrećite piletinu svakih 30-ak sekundi da se ne isuši a dobro ispeče. Kad je piletina gotova, stavite je na hladan tanjur, izrežite na trakice ili kockice i ostavite da se hladi. Dok pečete piletinu, stavite i rižu da se kuha, prema uputama na pakiranju. Kad je riža gotova također je ostavite da se ohladi.

Sve ostale sastojke dodajte u veću posudu i dobro promiješajte. Kad su piletina i riža hladni, dodajte ih povrću i uživajte u zdravoj i hladnoj proteinskoj salati.

Nutritivna vrijednost hladne piletine s brusnicama i rižom:

  • Energetska vrijednost: 278 kcal
  • Proteini: 19,7
  • Ugljikohidrati: 34,9
  • Masti: 9,3

Havajska piletina

Havajska piletina

Sastojci:

  • 1/2 dl soka od ananasa
  • 2 žlice kečapa
  • 2 žlice soja sosa
  • 1,5 čajne žličice naribanog svježeg đumbira
  • 2 sitno nasjeckana češnja češnjaka
  • 170 grama pilećih prsa
  • 3/4 čajne žličice himalajske soli
  • malo papra

Priprema:

Pomiješajte sok od ananasa, kečap, soja sos, đumbir i češnjak. Odvadite četvrtinu smjese za kasnije. U preostalu marinadu umiješajte piletinu i ostavite da se marinira preko noći.

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. U manji protvan stavite papir za pečenje. Pileće šnicle izvadite iz marinade, ocijedite marinadu s njih, pospite sa svih strana s nekoliko zrnca soli i posložite na papir za pečenje te pospite s polovicom izdvojene marinade. Nakon 6-7 minuta šnicle okrenite da se zapeku sa svih strana te zalijte preostalom marinadom. Pecite 15-ak minuta ili dok piletina ne dobije zlatnu boju. Uz ovako pripremljenu piletinu možete jesti rižu ili povrće na žaru kao prilog, ovisno o vašim nutritivnim potrebama.

Nutritivna vrijednost havajske piletine (bez priloga):

  • Energetska vrijednost: 247 kcal
  • Proteini: 29,9
  • Ugljikohidrati: 1,7
  • Masti: 1,8

Čekamo vaše dojmove.

Objavljeno 11.11.2015.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Dojam sadržaja
42
4
Podijeli s prijateljima!