Kako tretirati kožu/opekline nakon sunčanja

Image
  • „Zaštitite kožu prije izlaska na sunce“
  • „Izbjegavajte sunce 10-17“
  • „Sakrijte se u hlad“

Sve su ovo rečenice koje slušamo iz godine u godinu, iznova i iznova. I jednako tako, iz godine u godinu uspijevamo izgorjeti na suncu, zar ne?

No, kad nam se to već dogodi, postoje preporuke liječnika i kozmetičara kako tretirati kožu kako bi se olakšalo stanje i kožu zaštitilo i potaklo na oporavak.

opekotine

1. Učestalo se tuširajte u hladnoj vodi da smanjite osjećaj boli.

Kad izađete iz tuša, osušite kožu, ali tek toliko da ne kapa po podu. Važno je da opečena koža bude vlažna i ohlađena. Potom nanesite hidratantnu kremu kako bi se vlažnost zadržala na koži. To će smanjiti suhoću koja je karakteristična za opečenu kožu.

2. Koristite hidratantnu kremu koja sadrži aloe veru ili soju kako biste pomogli ublažiti opekotine kože.

Ako određeno područje osjećate posebno neugodno, možda ćete poželjeti nanositi hidrokortizonsku kremu koju možete kupiti bez recepta. Nemojte tretirati opekline proizvodima koji u imenu imaju "-kain" (poput benzokaina), jer oni mogu iritirati kožu ili izazvati alergijsku reakciju.

3. Razmislite o uzimanju aspirina ili ibuprofena.

Oni će vam pomoći da smanjite oteklinu, crvenilo i osjećaj nelagode.

opektoine

4. Pijte dodatne količine vode.

Opekline odvlače tekućinu koju popijete na površinu kože i dalje od ostatka tijela. Unos dodatne količine vode kada ste zadobili opekline od sunca pomaže u sprečavanju dehidracije.

5. Ako imate vodene mjehuriće, nemojte ih bušiti.

Mjehurići na koži pojavljuju se kod opeklina drugoga stupnja. Nemojte bušiti mjehuriće jer su oni prirodna obrambena reakcija organizma i zaštita kože od infekcije.

6. Dodatnu brigu vodite o koži dok opekline ne zacijele.

Nosite odjeću koja pokriva opečene dijelove kože. Dobro je birati čvrstu tkaninu kroz koju ne prolazi svjetlost kako bi koža bila zaštićena.

7. Namažite se kokosovim uljem

Kada se opekline smire, namažite kožu kokosovim uljem koje djeluje kao izvrsna hidratantna krema. No, kokosovo ulje nikako nemojte koristiti kao zaštitu od sunca jer ono nema zaštitni faktor od UV zraka.

opektoine

Hrana i vitamini koji će olakšati stanje

Osim ovim savjetima, i određene namirnice i vitamini mogu olakšati tegobe od sunčevih opeklina:

  1. Na kožu nanesite umjereno hladno mlijeko ili jogurt. Oni će na koži stvoriti proteinski premaz koji će olakšati neugodan osjećaj koji rade opekline.
  2. Vitamin E je antioksidant koji će smanjiti upalne procese izazvane opeklinama. Koristite vitamin E u ulju na koži ili uzmite ovaj vitamin u obliku dodatka prehrani.
  3. Svježi krastavci su prirodni antioksidansi s analgetskim svojstvima. Ohladite krastavac, ubacite ga u blender i napravite pastu pa njome namažite opečena mjesta.
  4. Skuhajte i u pire pretvorite krumpire, ohladite ih pa njime namažite opečena mjesta. Vjeruje se da škrob iz krumpira izvlači toplinu, što smanjuje osjećaj boli i ubrzava zacjeljivanje opeklina.

Iako se opekline od sunca čine kao privremeno stanje, one su rezultat prekomjernog izlaganja kože sunčevim ultraljubičastim (UV) zrakama koje može izazvati dugoročna oštećena kože.

Ove vrste oštećenja povećavaju rizik od dobivanja karcinoma kože, što bi svima trebao biti dovoljan motiv da se kvalitetno zaštite prije svakog izlaganja suncu.

Objavljeno 05.08.2018.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!