Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Sok od aronije – kako da ga jednostavno sami napravite?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

U proteklih nekoliko godina moglo bi se reći da je aronija jedna od hit-namirnica. Svježa aronija, sušena aronija, sok od aronije, čaj od aronije… svi mogući oblici aronije jako su traženi, a zasluge tome povezane su s iznimnim nutritivnim svojstvima ove čudnovate biljke.

Aronija je grmolika biljka koju mnogi uzgajaju kao ukrasnu biljku zbog lijepih cvjetova, a njezin visok stupanj otpornosti (preživi hladnoće i do -47°C) omogućava joj život i u najhladnijim, sjevernim predjelima Europe. Osim na hladnoće, aronija je otporna i na suše, zagađenje, bolesti i napade kukaca.

Postoje crvena, crna i ljubičasta aronija, a samo crvenoplodna je jestiva i svježa jer je manje gorka od ostalih sorti. Aronija se inače koristi u pripremi vina, džema, čaja, sirupa, kompota, likera, i sl.

aronija

Nutritivna vrijednost aronije

Po svojem nutritivnom sastavu, aroniju se smatra jednom od najvrjednijih biljaka jer ima preko 300 biološki aktivnih spojeva. Aronija sadrži vitamine A, C, B1, B2, E, minerale kalij, kalcij, magnezij i željezo.

Osim toga, plodovi aronije sadrže antocijanin i protocianidin koji su zaslužni za značenje pozitivne utjecaje ove biljke na zdravlje.

Utjecaj aronije na zdravlje

Aroniju se smatra iznimno zdravom biljkom te se smatra da snižava krvni tlak i kolesterol, pozitivno utječe na cirkulaciju te osnažuje krv te djeluje protuupalno. Prema ORAC i TEAC standardima, aronija ima najveći antioksidativni kapacitet među svim bobičastim i ostalim voćem, a čak dvaput veći od vrijednih borovnica.

Održavaju zdravlje probavnog sustava

Aronija je bogata dijetalnim vlaknima koji omogućavaju neometanu probavu jer olakšavaju kretanje hrane kroz probavni trakt. Osim toga, vlakna doprinose sprječavanju zatvora, proljeva, grčeva, nadutosti i drugih neugodnih stanja povezanih s probavom.

Organski sastojci koje nalazimo u aroniji štite crijeva od štetnih bakterija zbog svojih antioksidativnih i za imunitet osnažujućih svojstava.

Antioksidativna sposobnost

Antioksidansi su svakako najveća aronijina vrijednost:  od kvercetina, epikatehina, kafeinske kiseline i malvidina do luteina, zeaksantina i karotena, aronija ima „vojsku“ antioksidansa koji sudjeluju u borbi protiv slobodnih radikala iz krvotoka, kože, očiju, unutarnjih organa i tkiva, a koji mogu izazivati mutacije zdravih stanica.

Snažni antocijanin i flavoniidi prednjače u djelovanju i jedinstvenoj snazi ove biljke u očuvanju ukupnog zdravlja. Antocijaninu se pripisuje utjecaj na smanjenje rizika od razvoja karcinoma debelog crijeva, jednog od najčešćih oblika karcinoma među ljudima, stoji u studiji objavljenoj u Nutrition and Cancer.

aronija

Liječi kognitivne poremećaje

Oksidativni tres značajno negativno utječe na zdravlje mozga i kognitivne obrasce. Antocijanin koji nalazimo u aroniji direktno je povezan s povećanjem aktivnosti neuralnih putanja i smanjenjem oksidativnog stresa u mozgu, smanjujući protom manifestaciju i napredovanje Alzheimerove bolesti, demencije i drugih kognitivnih poremećaja povezanih sa starenjem, navodi se u studiji objavljenoj u Food Chemistry.

Jača imunitet

Značajnoj količini vitamina C u aroniji također treba pokloniti pažnju, ističe se u članku objavljenom u Phytotherapy Research. On stimulira aktivnost bijelih krvnih zrnaca te je ključna komponenta u proizvodnji kolagena kolagen je neophodan u rastu i obnavljanju novih tkiva, organa, krvnih žila i stanica, dok je funkcija bijelih krvnih zrnaca obrana imuniteta pred napadima različitih uzročnika bolesti.

Poboljšava vid i kvalitetu kože

Karoteni iz aronije smanjuju oksidativni stres u očima, čime smanjuju rizik od makularne degeneracije i usporava ili prevenira razvoj katarakte.

Jednakim načinom, aronija pomaže u održavanju zdravlja kože i borbi protiv bora, staračkih pjega, ožiljaka i sličnih sa starenjem povezanih nepravilnosti kože.

aronija

Regulira krvni tlak

Količina kalija koju nalazimo u aroniji može imati značajan utjecaj na srčano zdravlje, prvenstveno stoga što je kalij vazodilator te može smanjiti pritisak u krvnim žilama, stoji u članku objavljenom u Nutrition Reviews. Opuštanjem krvnih žila i arterija, ubrzavanjem cirkulacije te smanjenjem krvnoga tlaka smanjuje se rizik od razvoja srčanih bolesti i infarkta.

Prevenira i regulira dijabetes

Dijetalna vlakna u aroniji povezana su s poboljšanom regulacijom djelovanja inzulina što pomaže u održavanju zdravih razina glukoze u krvi i sprječava nagle poraste i padove razine glukoze koje mogu biti posebno opasne osobama koje boluju od dijabetesa, stoji u članku objavljenom u Folia Medica.

aronija

Kako napraviti sok od aronije?

Sok od aronije možete kupiti gotov, a možete ga napraviti i samoga, ako imate svježe ili zamrznute aronije.

Sastojci:

  • 300 g svježih aronija
  • 750 ml vode

U blender ubacite aronije te ulijte vodu pa sve dobro izblendajte, dok se aronije potpuno ne sljubi s vodom, bez preostalih komadića voća. Podom smjesu izlijte u lonac i kad zakuha, malo smanjite vatru pa kuhajte 5 minuta. Potom sok od aronije procijedite kroz cjedilo. Po želji, u sok možete staviti neko sladilo, ali može i bez njega.

Sok potom ulijte u boce i čuvajte na hladnome.

Koliko soka od aronije piti na dan?

Sok od aronije je snažan antioksidans i nije potrebno piti ga u velikim količinama. Za očuvanje zdravlja dovoljno je popiti 1/3 dl dnevno. Ukoliko imate neki zdravstveni problem, triput na dan, popijte 1/3 prirodnoga soka od aronije.

Sok od aronije najbolje je piti 30 minuta prije obroka, kako bi se maksimalno iskoristila svojstva ovog visokovrijednog soka.

Objavljeno 18.08.2020.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!