Božićna akcija: iskoristi do 30% popusta na kettlebelle, bučice i pločaste utege!

Šećer kokosove palme - zašto je bolji odabir od običnog šećera i kakav ima utjecaj na zdravlje?

Image

U posljednjih godina, sa širenjem spoznaje o nezdravim utjecajima bijelog šećera na ljudsko zdravlje, sve se više interesa iskazuje prema drugim zaslađivačima, ponajprije prirodnim poput primjerice stevije ili kokosovog šećera. Upravo je kokosov šećer izazvao brzorastući interes među onima osviještenima o važnosti zdrave prehrane za ukupno zdravlje.

Njegove prednosti pred drugim vrstama šećera su manji utjecaj na promjene razine glukoze u krvi te sadržaj minerala u tragovima koje ne nalazimo u drugim vrstama šećera.

Kokosov šećer se dobiva iz kokosove palme, a nutritivno je mnogo bogatiji od običnog šećera, dok ima niži glikemijski indeks od šećera, što znači da manje utječe na promjene razine glukoze u krvi, što je posljedično, uzrok razvoja dijabetesa. Šećer kokosove palme se dobiva iz biljnog soka kokosove palme, a tijekom obrade do konačnog proizvoda prolazi kroz 2 postupka:

  1. na cvijetu kokosove palme se radi prorez kroz koji se biljni sok cijedi u spremnik, i
  2. biljni sok se izlaže temperaturi dok sva tekućina iz njega ne ispari.

secer kokosove palme

Nutritivna vrijednost šećera kokosove palme

Šećer kokosove palme je nutritivno znatno bogatiji od običnog šećera. Od minerala, sadrži željezo, cink, kalcij i kalij u tragovima te vitamin C. Također, sadrži kratkolančane masne kiseline, polifenole i antioksidanse koji imaju pozitivne učinke na zdravlje i borbu protiv slobodnih radikala.

Osim toga, šećer kokosove palme sadrži vlakno inulin koji usporava apsorpciju glukoze, što pojašnjava i činjenicu da ovaj šećer ima niži glikemijski indeks od običnog šećera. Glikemijski indeks kokosovog šećera je samo 35, dok je onaj u običnog šećera oko 70.

Podsjetimo, glikemijski indeks je mjera kako namirnice koje sadrže ugljikohidrate utječu na razinu šećera u krvi. Glikemijski indeks se iskazuje 1-100. Namirnice s visokim GI su one koje se brzo probavljaju i apsorbiraju, a rezultat je značajan rast razine šećera u krvi.

Nadalje, šećer kokosove palme sadrži manje fruktoze od običnog šećera. Upravo se fruktoza u tijelu brzo pretvara u masno tkivo. Naime, fruktoza se može "razbiti" samo u jetri, a jedan od produkata razgradnje fruktoze su trigliceridi, vrsta masti.

Glavni sastojak šećera kokosove palme je sukroza (oko 75%), nakon čega slijedi glukoza (oko 5%). Oko 50% sukroze čini upravo fruktoza. Većina drugih zaslađivača sadrži veće količine fruktoze. Primjerice, agavin sirup sadrži 90% fruktoze.

Na kraju, prema UN-ovoj Organizaciji za hranu i poljoprivredu, šećer kokosove palme je bio najodrživiji zaslađivač na svijetu u 2014. godini. Ne sadrži nikakve umjetne pojačivače niti je kemijski izmijenjen tijekom prerade u oblik koji nalazimo na policama supermarketa.

Kako koristiti šećer kokosove palme?

Bezbrašni kolačići

kolac bez brasna

Sastojci:

Postupak:

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Sve sastojke stavite u posudi i mikserom dobro izmiksajte dok ne dobijete od jaja pjenastu smjesu. Istresite smjesu u dublji protvan u koji ste stavili papir za pečenje.

Pecite oko 25 minuta. Kolač će u sredini ostati mekan, ali će se ubrzo stvrdnuti, pa neka vas to ne potakne da ga ostavite dulje u pećnici, jer će se tada prepeći.

Pečene jabuke

pecene jabuke

Sastojci:

  • 2 jabuke
  • 2 žlice usitnjenih oraha
  • 2 žlice suhog voća (brusnice, grožđice)
  • 1 žlica šećera kokosove palme
  • 1/2 čajne žličice cimeta
  • 2 žlice kokosovog ulja
  • 1,25 dl jabučnog soka ili vode

Postupak:

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. U posudi pomiješajte zajedno orah, sušeno voće, šećer i cimet. Jabuke prerežite na pola pa izdubite koštice. Svaku polovicu napunite mješavinom oraha i voća. na vrh svake polovice stavite pola žlice otopljenog kokosovog ulja. Jabuke stavite u dublji protvan pa oko njih zalijte vodu ili jabučni sok, kako bi zadržale vlažnost tijekom pečenja. Poklopite aluminijskom folijom pap pecite 30 minuta, odnosno dok jabuke ne omekšaju. Svaki 10-ak minuta izvadite i zalijte jabuke sokom/vodom koji je na dnu pa poklopite i vratite u pećnicu.

Kad su jabuke omekšale izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi. Možete servirati uz sladoled.

Kava s borovnicama

smoothie borovnice

Sastojci:

  • 100 g smrznutih ili svježih borovnica
  • 150 ml hladne kave
  • 100 ml grčkog jogurta
  • 1 žlica šećera kokosove palme
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • 1 žlica sjemenki lana, svježe smljevenih

Postupak:

Sve sastojke ubacite u blender i blendajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Uživajte u neobičnoj kombinaciji! Izvrstan odabir za prije treninga. 

Bez obzira na koji šećer se odlučite, nemojte pretjerivati s količinama. Naime, zbog njegove kalorijske vrijednosti svaki šećer vam vrlo lako može značajno povećati kalorijski unos i ugroziti vam plan prehrane ili dijetu koje se pridržavate.

 

Objavljeno 07.02.2016.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!