Lucuma - 100% prirodna alternativa za šećer!

Image

Posebnu pozornost ljubitelja zdravog načina života zasigurno će privući lucuma, egzotična biljka koja dolazi iz Južne Amerike, s Anda i Azije- s predjela Vijetnama i Laosa; raste na visini od 1000 do 2500 metara nadmorske visine.

Njezine su vrijednosti prepoznale još Inke, a Europljani su je otkrili u 16. stoljeću, kada su prvi put zakoračili na tlo novog kontinenta. Ne čudi stoga što je mnogi nazivaju „Zlatom Inka“, a o njezinoj tadašnjoj popularnosti svjedoče vaze i zdjele, odjeća i crteži pronađene među blagom Inca, a ukrašene su motivom ploda lucume.

Pravo je čudo kako je šećer dobio prednost pred ovom ukusnom biljkom, pored svih njezinih nutritivnih bogatstava – ima visoke razine beta - karotena, vitamina B3, ali i ostalih vitamina B skupine; sadrži željezo, niacin, cink, kalcij i proteine.

Lucuma

I dok je kod nas relativno nepoznata, u Južnoj Americi se koristi za pripremu deserata – kao zaslađivač ili samostalan sastojak torti i kolača; može se jesti i sirov, što je također jedan od popularnijih načina konzumacije, no ipak, pitate li nekog stanovnika područja u kojem raste, vjerojatno će vam preporučiti sladoled od lucume koji je popularniji od vanilije ili čokolade!

Ovaj plod ima dugi period rasta i sazrijevanja zahvaljujući tropskoj i suptropskoj klimi – u Peruu od listopada do ožujka, a u Chileu od lipnja do studenog, stoga je uzgoj lucume prilično isplativ iz više razloga.

Zeleni okrugli plodovi veliki 4-8 centimetara, u sebi sadrže meso boje i konzistencije tvrdo kuhanog žumanjka, a okus mu je sličan batatu i sirupu od javora. Kod nas i u drugim krajevima svijeta, može se nabaviti u prahu i odličan je zaslađivač jer ima niski glikemijski indeks, stoga neće uzrokovati naglo i previsoko podizanje šećera u krvi.

Proces proizvodnje i konzumacija

Prah se proizvodi tako što se plod isušuje na 45 stupnjeva Celzijevih, postepenim podizanjem temperature pa ne gubi nutritivne vrijednosti, a nakon toga ga se melje u fini prah koji zadrži karotein i vitamine i ostale hranjive sastojke kao i sirov, stoga slovi kao jedan od najzdravijih zaslađivača.

Upravo zato, čak i male količine ovog zaslađivača u vašoj jutarnjoj kavi ili smootieju dati će dodatni impuls energije vašem danu – kao da ste si dali injekciju vitamina i minerala, koja će vam dati snagu i pomoći u održavanju koncentracije, bez napadaja gladi jer istovremeno nećete zbog toga imati problema s oscilacijama razine šećera u krvi ili štetnim dodacima koji su glavna tema raznih kontroverzi.

Utjecaj na zdravlje

Zbog niskog glikemijskog indeksa, lucuma se preporučuje dijabetičarima, ali i trudnicama jer nema štetnih sastojaka, a prema vjerovanju starih civilizacija Perua, ova biljka povećava plodnost i sprečava bolesti srca i krvnih žila uzrokovanih visokim razinama šećera u krvi.

Lucuma

Zahvaljujući vlaknastoj teksturi lako je probavljiva pa je jedna od prvih namirnica kojom se hrane bebe, a iz istog se razloga preporuča i odraslim ljudima, posebno onima koji imaju problema s probavnim sustavom i usporenom i neredovitom probavom.

Prema znanstvenim istraživanjima zbog bogatstva antioksidantima, lucuma podiže imunitet, a s njime i obranu od raznih bolesti pa čak i malignih, sprečavajući njihov nastanak. Od davnina je pomagala u liječenju rana i kožnih ozljeda, ubrzavajući njihovo zacjeljivanje, snažan je prirodni antibiotik pa djeluje na infekcije, ima antimikrobno djelovanje te djelovanje na gljivična oboljenja.

U prilog tome govori i činjenica kako je od pamtivijeka u uporabi u narodnoj medicini stanovništva Perua, ali i drugih dijelova južnoameričkog kontinenta.

Lucuma se u odnosu na smeđi ili bijeli šećer koristi u omjeru 2:1, dakle ukoliko volite čaj s jednom žličicom šećera, lucuminog praha ćete staviti dvije. Osim u čaju, možete ga koristiti i u jogurtima, zobenim kašama, prilikom pripreme kolača, pudinga, marmelade i svih drugih napitaka i slastica. Bez grižnje savjesti.

Kakao s lucumom

  • 2 žličice kakao praha
  • 3 žličice lucuma praha
  • 2 dcl mlijeka (kravlje, zobeno, sojino, rižino)
  • 1/2 žličice kokosovog maslaca
  • 1/2 žličice cimeta

Svatko od nas katkada žudi za nekim slatkim zalogajem ili gutljajem – ovaj naš prijedlog poslastica je za hladnije dane, kada smo umorni pa nam je potrebno malo energije za ostatak dana, a vrlo je jednostavna za pripremiti.

Pomiješajte sve „praškaste“ sastojke i dodajte pola dcl toplog mlijeka pa dobro promiješajte da se međusobno prožmu. Dolijte ostatak mlijeka, promiješajte i uživajte u okusima!

Lucumu možete naručiti na Fitness.com.hr web shopu: Lucuma u prahu.

Objavljeno 05.08.2014.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!