VELIKA ljetna akcija na fitness rekvizite (do -50%)

Piskavica - ljekovitost i primjena

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Piskavica u nas ima više naziva, Božja travica, grohotuša, grčko sijeno, grčko sjeme, jarčev rog, kozji rog, pjeskavica, prosenica, rogačići, roženjača... no, kako god je zvali, radi se o biljki čije se sjeme koristi kao začin, a kojem se pripisuje niz zdravstvenih učinaka.

Sjeme (u prahu) se u tradicionalnoj medicini koristi za liječenje problema s apetitom, želučane tegobe, zatvor, upalne procese u želucu (gastritis). Također, koristi se za neke bolesti kardiovaskularnog sustava, poput začepljenja krvnih žila ili nakupljanja plaka (arterioskleroza), povišen krvni tlak te regulaciju kolesterola i triglicerida.

Piskavica se koristi za nepravilnosti u radu bubrega, pomanjkanja nekih vitamina, poteškoće u dišnom sustavu (poput bronhitisa), infekcija tkiva u potkožnim predjelima (poput celulitisa), tuberkuloze, kroničnog kašlja, ispucanih usana, ćelavosti, nekih oblika karcinoma, povišenog šećera u krvi, dijabetesa. U nekim slučajevima se piskavica koristi kod erektivne disfunkcije kod muškaraca ili za promicanje protoka mlijeka kod dojilja.

U nekim slučajevima se piskavica koristi kao oblog za lokalnu bol ili otekline (upalna stanja), mišićnu bol, otekline limfnih čvorova, bolova u prstima (gihta), rana, čireva na nogama i ekcema.

piskavica sjemenke

Piskavica - sastav

Sjeme piskavice je bogato polisaharidima (uglavnom se sastoji od galaktomana 25-45%), a sadrži i malu količinu eteričnog ulja (0,015%) i mnoštvo sekundarnih metabolita, uključujući protoalkaloide, trigoneline (do 0,37%), kolin (0.05%); saponine (0,6-1,7%) izvedene od diosgenina, jamogenina, tigogenina i drugih spojeva; sterole, uključujući beta-sitosterol; i flavonoide, među kojima su orientin, isoorientin i isoviteksin.

Nutritivni sastav sjemena piskavice je: vlaga 2,4%, proteina 30%, lipida 7%, saponina 4,8%, ukupno dijetalnih vlakana 48% (netopiva 28%, topiva 20%), a pepeo 3,9%.

Piskavica – tradicionalna uporaba

Piskavica je jedna od najstarijih biljaka koje se koriste kao lijekovi, a potječe iz Indije i sjeverne Afrike. U tradicionalnoj medicini su se listovi i sjemenke koristili za pripremu ekstrakta i praha.

Uzimanje piskavice je zabilježeno još u antičkom Egiptu gdje se koristila za balzamiranje mumija. U tradicionalnoj kineskoj medicini se piskavica koristila kao tonik i pripravak protiv slabosti i oteklina na nogama.

U ajurvedskoj medicini se piskavica koristi u liječenju artritisa i spondiloze te u slučajevima dijabetesa i hiperlipidemije.

Učinci piskavice

piskavica prah

Najviše studija o djelovanju piskavice proučava utjecaj sjemena ove biljke na razine šećera u krvi. Naime, potvrđeno je da piskavica ima hipoglikemijske učinke kako kod zdravih, tako i kod testiranih miševa koji su bolovali od dijabetesa. Pretpostavlja se da je biokemijski mehanizam koji stoji iza ovog učinka takav da piskavica lokalno djeluje na gastointestinalnoj razini smanjujući apsorpciju glukoze, jačanjem izlučivanja inzulina, modulacijom metabolizma glukoze te stimulacijom pojačanog djelovanja inzulina na staničnoj razini.

Piskavica utječe na apsorpciju glukoze u crijevima, ali i na izlučivanje inzulina. Istovremeno, drugi autori zaključuju da piskavica sprječava crijevnu glukosidazu ili probavne enzime, poput heksokinaze (sudjeluje u glikolizi), glukoza-6-fosfataze ili fruktoza-1,6-bisfosfataze (sudjeluje u glukoneogenezi).

Osim snižavanja razina šećera u krvi, pliskavica, u studijama je potvrđeno, snižava razine lipida u serumu: kolesterola i LDL („lošeg“) kolesterola. Autori zaključuju da utjecaj na to imaju saponini koje piskavica sadrži.

Dodatno, studije potvrđuju antiupalne učinke sjemena piskavice, dokazane nakon testiranja miševa po redovnom oralnom sedmodnevnom uzimanju. Učinkovita doza je bila 1000 mg po kilogramu tjelesne mase.   

Nuspojave prekomjernog uzimanja piskavice

piskavica list

Dvije su studije potvrdile da prekomjerno uzimanje ekstrakta sjemenke piskavice može imati negativne učinke na plodnost kod muškaraca. Toksičnost se kod testiranih muškaraca očitovala kroz smanjenu razinu testosterona, izmijenjenu kvalitetu sperme, smanjenu težinu testisa, smanjenu spermatogenezu, izmjene u sjemenim kanalićima. Nije dokazano da piskavica ne može izazvati potpunu neplodnost.

Testiranja na ženkama zečeva su pokazala izmjene u razini estrogena i progesterona. Piskavica je prema rezultatima studija uvrštena u biljke koje imaju značajan utjecaj na povećanje rizika od pobačaja kod trudnica te poremećaje menstrualnog ciklusa i značajno pojačane mjesečnice.

Objavljeno 05.03.2016.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!