Akcija: do 40% popusta na odabrane kardio sprave

Što je lan zapravo ?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Lan (Linum usitatissimum L.) je jedna od najstarijih kultiviranih biljaka i vrlo vrijedna namirnica s visokim postotkom linolenske (omega-3) kiseline, ali i bjelančevina.

LAN (Linum usitatissimum L.)

Lan je jedna od najstarijih kultiviranih biljaka te se rijetko pronalazi kao samonikla biljka. Njegov zreo plod ima izgled okruglastog tobolca s 8 – 10 smeđih ili zlatnožutih plosnatih sjemenaka. Samo ovakvo potpuno zrelo sjeme je ljekovito jer sadrži dovoljno sluzi i iz njega je moguće dobiti laneno ulje. Za izradu ulja, ali i opijate lan se najviše kultivira u Argentini i Egiptu.

Sastav

Sjemenke u kojima se nalazi 30 – 45% ulja i 20% bjelančevina u gornjem dijelu lupine sadrže sluzi (3-6%). U lanenim sjemenkama se nalaze fosfatidi (0,8% lecitina) i brojni biljni fitosteroli (sitosterol, dihidrositosterol, holosterol, kampesterol i stigmasterol) i razni enzimi i cijanogeni glikozid linustatin, koji se pod utjecajem enzima razgrađuje na cijanovodičnu kiselinu i aceton (ne dolazi do trovanja jer kiseli želučani sok inaktivira enzim linazu).

Laneno ulje

Hladno prešano ulje je rijetka tekućina, karakterističnog mirisa, svijetlo do tamnožute boje. Sastoji se od višestruko nezasićenih masnih kiselina, zbog čega lako oksidira. Ovisno o izvoru ulje sadrži mješavinu glicerida s visokim postotkom ?-linolenske (omega-3) kiseline (40-60%) te linolnu (16 -25%), oleinsku (14 – 16%) i palmitinsku (10-15%) kiselinu. Laneno ulje proizvedeno iz kultura s umjerenim klimatskim uvjetima sadrži više nezasićenih masnih kiselina od ulja iz toplijih krajeva.

Ljekovito djelovanje

Laneno sjeme je laksativ. Lanenim sjemenom crijeva se "navikavaju na točnost", a ne stvara se navika niti oštećuje crijeva. Laneno sjeme nabubri čime povećava obujam crijeva, raširi ga i pospješuje peristaltiku. Kao sredstvo za čišćenje upotrebljava se mljeveno laneno sjeme koje se prethodno ne namače u vodi, jer mora nabubriti u crijevima.

Čaj od lanenog sjemena koristi se kao sredstvo za grgljanje kod upala u ustima, ždrijelu, desnima te protiv promuklosti, a i upale želučane sluznice (sluz potpuno prekriva iritiranu i nadraženu sluznicu. Oblozi od lanene kaše ublažavaju bolove i omekšavaju potkožne čireve.

Primjena lana

Laneno ulje se koristi za vanjsku primjenu u obliku obloga kod ekcema, psorijaze, kožnih osipa. Vrećica s lanenim sjemenom je korištena za ublažavanje bolova (vruća vrećica – protiv zubobolje, išijasa, reume, neuralgija lica, bolova u trbuhu i dr. Kao blago sredstvo za čišćenje crijeva se daje žlica lanenog ulja, a manje se upotrebljiva kao jestivo ulje jer brzo užegne.

Primjena u aromaterapiji

Laneno ulje u aromaterapiji se koristi kao baza za razrjeđivanje eteričnih ulja. Primjenjuje se kod raznih iritacija kože, njege masne kože i akni jer pomaže u regeneraciji stanica. Djeluje blago protuupalno, a ublažava i bolove u mišićima i zglobovima, objašnjavaju Jasminka Papić i Andreja Barišin.

MJERE OPREZA

Zbog visokog udjela - linolenske kiseline vrlo lako oksidira pri čemu se oslobađaju slobodni radikali. Stoga je laneno ulje važno čuvati u hladnjaku , dobro je dodati E-vitamin kao antioksidans.

Laneno sjeme je sigurniji izvor -linolenske kiseline nego ulje, jer ulje u sjemenu ostaje svježe sve dok se ne samelje ili ne podvrgne toplinskom tretmanu. Tako zadržava prirodne antioksidanse, vitamine i minerale koji se nalaze u sjemenu, pišu mr.sc. Jasminka Papić i dr. med. Andreja Barišin.

Objavljeno 07.10.2006.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!