Korjenasto povrće i sve njezine blagodati
Prehrana

Korjenasto povrće i sve njezine blagodati

Iako je zima daleko od nas, iz zemlje raste korjenasto povrće i u ovim toplim mjesecima te nam svojom svježinom i bogatstvom minerala nudi pravo osvježenje. Unatoč bogatoj ponudi uobičajenog sezonskog voća i povrća, nemojmo zaboraviti održati ravnotežu u konzumiranju svih dijelova povrća kako bi naš organizam ostao u ravnoteži i zadržao imunitet.

Naravno da nam korjenasto povrće ne donosi blagodati samo zimi, već ga vrlo uspješno možemo iskoristiti i ljeti, čak možda i efikasnije. Idealno je vrijeme za čišćenje organizma od otrova, potreban nam je povećan unos tekućine i osvježenje, ne samo da bismo stekli zavidnu liniju, već kako bi povratili izgubljeno i narušeno zdravlje.

Jedan od začetnika ovakvog čišćenja Rudolf Breuss davao je prednost korjenastom povrću pri spremanju svježih sokova jer je prebogato mineralima i ne sadrži bjelančevine, te ih primjenjivao u svrhu jačanja organizma, liječenju bolesti srca i krvožilnog sustava, tlaka te za liječenje inače neizlječivih bolesti poput raka.

Mrkva – Sok od mrkvice najbolje je što možete pripremiti svojem organizmu u ovo doba godine ne samo radi čišćenja, već i zbog najbogatijeg izvora betakarotena. Sadrži i vitamin A i kalij, vitamin C, vitamin B6, bakar i magnezij. Sadrži mnoga esencijalna ulja, ugljikohidrate i dušične spojeve.

Mrkva

Pogodno djeluje na anemiju, ima diuretička svojstva, jača vid, mišiće i cjelokupan imunitet. Sok pripremite u kombinaciji sa celerom i ciklom, ne dodavajući šećere.

Celer – Osim kao začin, celer je biljka koja donosi mnoge blagodati. Bogat je vitaminom K, koji povoljno djeluje na grušanje krvi, štiti od osteoporoze te sprečava oksidativna djelovanja na stanicu, i dijetalnim vlaknima, a ljekovitost se nalazi u mnogim tvarima- flavonoid apiinu, koji ima antioksidativno djelovanje, aminokiselini asparaginu.

Celer

Svježe pripremljen sok efikasan je protiv reumatizma i gihta, preporučuje se kao diuretik za čišćenje kamenaca, pomaže u borbi protiov celulita, snižava šećer u krvi i tlak, pomaže u regulaciji menstrualnog ciklusa. Za čišćenje i jačanje organizma pomoći će vam i juhe od celera. Djeluje protiv stresa, a njegov sastojak kumarin sprečava djelovanje slobodnih radikala, potiče djelovanje leukocita, jača stanice živčanog sustava, pospješuje rad crijeva i djeluje na ravnotežu cjelokupnog organizma.

Peršin i pastrnjak – bogatstvo minerala i vitamina u peršinu je iznimno! U prehrani se koriste i lišće, koje je krcato vitaminom C, i korijen koji sadrži eterična ulja i apiin, no ne valja ga koristiti pretjerano jer može razviti fotoosjetljivost. Pastrnjak, iako sličan peršinu koristimo uglavnom kao dodatak i začin jelima, iako ga se može i peći, dodavati salatama itd. Koristi se samo korijen, a u njegovo antioksidativno djelovanje i bogatstvo mineralima i vitaminima, nema sumnje. Dodajte ga sokovima kao začin u manjim količinama, ili u juhice od ostalog korjenastog povrća.

Đumbir – još jedan u nizu naših korjenčića koji čuvaju zdravlje i dugovječnost. Osobito je dobar za probavni sustav, za jačanje imuniteta kao antiseptik, aromatik, antioksidant i digestiv. Uzima se za prevenciju čira na želucu, kod oštećenja nastalih uzimanjem alkohola, kao zamjena za analgetik ibuprofen.

Đumbir

Pomaže u liječenju mnogih tegoba- reume, artritisa, gihta, kostobolje, migrene,anemije i nedostatka kalcija te ima antitumorna svojstva pa se naročito preporučuje u borbi protiv raka. Ne preporučuje se trudnicama niti osobama koje imaju problema sa zgrušavanjem krvi.

Češnjak i luk - pomaže u čišćenju sluzi iz organizma, djeluje kao prirodni antibiotik – protuupalno, protiv bakterija i gljivica. Češnjak sadrži više od 200 biološki aktivnih tvari, eterična ulja, vitamine A, B1, B2, C, kalij, željezo, sumpor, jod, kalcij, fosfor, selen. Nužne aminokiseline, enzime, polioze (inulin adenozin, alicin), a organski sastojci koji sadrže sumpor smanjuju razinu kolesterola i djeluju preventivno na razvoj malignih bolesti. Luk i češnjak smanjuju razine štetnog kolesterola, reduciraju glavobolje, snižavaju krvni tlak, naročito češnjak, normaliziraju rad srca, jetra, bubrega i prostate; pomažu u liječenju plućnih oboljenja. Češnjak i luk možda nećete koristiti kod proizvodnje sokova, ali oni su nezaobilazan dodatak juhama.

Krumpir – jedna od najčešće korištenih namirnica, bogata mineralima poput magnezija, kalcija i kalija. Ima iznenađujuće visoku razinu vitamina C i antioksidativna svojstva. Krumpir pomaže u drenaži vode u organizmu, izgrađuje kosti, jača mišiće i krvožilni sustav, aktivira metabolizam, otklanja umor i jača organizam.

Krumpir

Cikla – još jedna korjenasta nezaobilazna biljka koju možemo koristiti cijele godina, a čija je vrijednost neosporna. Lako je probavljiva, prirodno slatka, bogata vlaknima. Sadrži kalij, fosfor, kalcij, magnezij, željezo, fluor, sumpor, jod, brom, litij, rubidij, cezij i stroncij. Izvor je folata i mangana. Pomaže u reguliranju krvnog tlaka, rad mozga i živaca, utječe na fibrozna stanja, pomaže radu želuca, crijeva, žuči, liječi anemiju, usporava proces starenja, a zbog prisutnosti antocijana koji daje cikli crvenu boju, suzbija stanice tumora i uklanja posljedice štetnog zračenja; betain i betanin pomažu učvršćivanju krvnih žila, reguliranju tlaka, smanjuju kolesterol u krvi, potiču metabolizam.

Pored ovih korjenastih biljaka koje smo vam preporučili ima ih, naravno još mnogo, a navedene su najdostupnije pa smo vam ih zato učinili još bližima. Za pripremu sokova i juha za čišćenje možete još koristiti i kuzu, korijen lotusa, repu ili rotkvu. Nabavite sokovnik ako još niste, izaberite one koji vam najviše odgovaraju i očistite organizam!

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
  • Beta karoten: gdje se sve nalazi i njegova uloga u organizmu x 22
    Sjećamo se još iz djetinjstva koliko su nam mame i bake često, dok bi kuhale ručak, davale sirovu mrkvicu uz komentar kako ćemo tako imati bolji vid. Iako smo tada poslušno slušali, s godinama se unos...
  • Jesenja sjetva u eko vrtu x 26
    Ukoliko ste se odlučili za uzgoj vlastitog eko vrta, morate znati koje se sorte sade u koje doba godine, kada se gnoje, kako zalijevaju i kada je vrijeme berbe. Pred nama je duga jesen, period godin...
  • Koja je funkcija vlakana u prehrani? x 20
    Dijetalna ili prehrambena vlakna spadaju u grupu složenih ugljikohidrata ili polisaharida (iako ima nekoliko iznimaka – tvari koje se smatraju vlaknima, ali nisu polisaharidi). Glavna im je karakteris...
Na forumu ima 0 komentara na ovu temu
Forum
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 06.05.2010
Piše:
Iva Pranjić