Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Masno voće i light svinjetina

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Zaboravite stara pravila. Niti je svo voće nemasno, niti je svinjetina više na listi proskibiranih. Zbog kontrolirane prehrane svinja, to meso sada sadrži istu količinu zasićenih i nezasićenih masti. Stoga je bolje pogostiti se komadićem svinjetine nego goveđim odreskom.

Meso - Razlikujemo crveno ( junetina, govedina, divljač ) od bijelog mesa ( teletina, piletina, puretina, kunić, janjetina ), jer su ona prva običan izvor zasićenih masnih kiselina. Tako pileći batak od 120 g sadrži približno 14g masti od kojih 9g nezasićenih i samo 4,08g zasićenih, a ostatak čine složene masti, uglavnom fosfolipidi. Ista količina junećeg bifteka sadrži 21,6 g masti,od čega su 9,1 g zasićene, 9,2 nezasićene, a ostalo su složene masti.

No svinjetina je posebna priča ! Zahvaljujući kontroliranoj prehrani svinja na farmama, danas to meso sadrži po 37 % zasićenih i monozasićenih masnih kiselina, umjesto nekadašnjih 60 % zasićenih i 26 % monozasićenih. Kako navodi časopis "Doktor u kući ", bolje je stoga pojesti komadić svinjetine nego goveđi odrezak.

Sir - Jedan je od najbogatijih izvora zasićenih masti. Stoga se često izbacuje iz prehrane gojaznih osoba, onih sa povišenim kolesterolom, te bolestima srca i krvnih žila. No postoje bitne razlike od sira do sira. Oni svježi, na primjer, sadrže više vode i manje masti, ali imaju malo hranjivih tvari.

Tvrdi sirevi sadrže više od 40 % masti, pri čemu dvaput više zasićenih nego nezasićenih. Ta činjenica ne bi smjela utjecati na to da zaboravimo na te sireve, jer sadrže važne hranjive tvari, u prvom redu bjelančevine, ali i kalcij i fosfor. Najbolje je jesti malo sira vrhunske kvalitete, poput parmezana i finih ovčjih sireva.

Jaja - Nasuprot onome što mnogi misle, dobra su namirnica, nemasna i niskokalorična. Imaju samo 78 kalorija.

Žitarice - Uglavnom su sastavljene od ugljikohidrata, a mali postotak masti nalazimo u zobi i pšeničnim klicama. Zob daje mnogo energije, jer sadrži čak 7,4 % masti, dok je u pšeničnim klicama ulje bogato nezasićenim masnim kiselinama i vitaminom E. Stoga su svrstane u namirnice sa antioksidacijskom sposobnošću, odnosno one koje čuvaju naše zdravlje, mladenački izgled i ljepotu kože. Kako bi se što bolje iskoristile treba ih jesti sirove, dodane na kraju kuhanja u umake, juhe, variva ili u salate.

Morski plodovi i rakovi - Kamenice, dagnje hobotnica, sipe, lignje, škampi i jastozi imaju malo masti, ali sadrže stanovite količine kolesterola za koji se, zasad u dijetološkim krugovima, tvrdi da se ne resorbira i ne stvara loš kolesterol. Uz to sadrže i velike količine cinka koji jača imunološki odgovor organizma.

Stoga se ove namirnice preporučuju gotovo svima.Jedino treba povesti računa o njihovoj pripremi, umjesto prženih bolje je izabrati one na žaru, koje se prije serviranja začine maslinovim uljem. Ipak, umjerenije ih trebaju jesti osobe sa jetrenim i bubrežnim bolestima .

Ribe - Postoje masne, srednje masne i nemasne ribe. Sve sadrže polinezasićene masne kiseline iz skupine omega-3, među kojima su EPA ili eikosapentenoična kiselina, te DHA ili dekosaheksenoična kiselina. One smanjuju ukupnu i razinu tzv. lošeg kolesterola u krvi, snižavaju krvni tlak, sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka i naknadne oksidacije koje vode aterosklerozi te smanjuju upalu.

Zapamtite, riblja mast podvrgnuta visokim temperaturama i udružena sa ostalim preženim lipidima, može ribu učiniti neprobavljivom. Zato ju ne treba pržiti !

Maslinovo ulje - Idealan je izvor vitamina E i niza tvari koje održavaju ravnotežu između oksidacijskih i redukcijskih procesa unutar stanica. Glavni mu je sastojak jednostruko nezasićena oleinska kiselina koja u kombinaciji sa ostalim sastojcima hrane, čuva naše zdravlje.

Loj i mast - Loj je masno tkivo životinjskog podrijetla koje se sastoji od 99 % masnoća. Mast je otopljeni loj i ima isti sastav. Sadrže velike količine zasićene masne kiseline, pa se teško probavljaju. Inače je bolje zamjeniti ih biljnim uljima.

Vrhnje - Od 100 g vrhnja, 54 g čine lipidi, najvećim djelom zasićeni. Vrlo je kalorična namirnica. S nutricionističkog gledišta, preporuča se upotreba vrhnja bez dodatne termičke obrade, odnosno kuhanja.

Salame - Iako je tehnologija pripreme ovih namirnica znatno napredovala, pa su sada znatno siromašnije mastima i u ukupnom sadržaju bogatije onim polinezasićenim, ipak su salame, još uvijek, strahovite bogate zasićenim masnim kiselinama. Stoga ih treba jesti što rjeđe, posebno zbog raznih dodataka koji se u njih stavljaju kako bi im se poboljšao ukus i povećala trajnost. Iznimka je pršut koji spada u zdrave namirnice, pod uvjetom da nije suviše slan.

Voće - Naranča, jabuka, kivi .. nisu masni, no suprotno onome što se misli, svo voće nije bezmasno. Jedan avokado od 250 g sadrži oko 30 g masti, čiji je sastav otprilike ovakav : 4,9 g zasićenih i 23,2g nezasićenih. Šalica badema od oko 142 g sadrži gotovo 80 g masti od kojih na zasićene otpada samo 6,2 g, a sve ostalo su nezasićene masti. Isto vrijedi i za orahe ..

Saznajte koje su namirnice bogate, a koje siromašne mastima :

Više od 40 % masti  
loj
60-80 %
bademi,orasi,lješnjaci, pistacije
50-60 %
masne salame (kobasice, jetrene paštete)
40-50 %
vrhnje
više od 40 %
kikiriki
40 %
 
Od 20 - 40 % masti
čokolada
25-40 %
suhomesnati proizvodi (salama, panceta)
20-40 %
sirevi (sa malim sadržajem vode)
20-35 %
žutanjak
30 %
guska
30 %
svinjetina i janjetina
20-30 %
svježi kravlji sir
20-25 %
puding, kreme
više od 20 %
 
Od 10 - 20 % masti
nemasno meso (teletina)
15-20 %
patka, pureće meso
15-20 %
keksi
10-20 %
masne ribe (haringa, losos, srdele)
10 %
 
Od 2 - 10 % masti  
divljač, piletina, pršut
8-10 %
iznutrice
8 %
sladoled
min 7 %
nemasna riba (list,oslić)
max 5 %
punomasno mlijeko, jogurt
3-3,6 %
rakovi, školjke
max 3 %
   
 Manje od 2 % masti  
svježe voće i povrće
/
tjestenina,kruh,žitarice,marmelada,med
/
   

Objavljeno 08.10.2006.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!