Mirna savjest ne garantira manje kila !
Prehrana

Mirna savjest ne garantira manje kila !

Nakon potrošačke groznice slijedi - dijetalna groznica. U oba navedena slučaja profitiraju proizvođači i prodavači određenih proizvoda. Pitanje je koliko ćemo u svemu tome profitirati mi ?

Što su to light proizvodi?

Nakon što smo konzumiranjem jela iz domaće kuhinje tijekom blagdana stvorili masne jastučiće, pred nama je krajnje vrijeme za popravljanje štete. Stoga na policama tražimo artikle s naznakama light, low fat, sugar free...

Light je oznaka za proizvod koji ima manje kalorija, manje masnoća, manje natrija ili niži sadržaj ugljikohidrata u odnosu na 'standardni' proizvod.

Riječ je o proizvodima kojima su ciljano smanjena određena svojstva koja posjeduju. Tako se neki predlažu pri redukcijskim dijetama, neki kardiovaskularnim bolesnicima zbog reduciranog natrija, a proizvodi oslobođeni šećera namijenjeni su dijabetičarima.

Fat free (bez masti) je informacija koju proizvođač ima pravo istaknuti na svom proizvodu ukoliko mu je sadržaj masti manji za oko 0,5 g.

Reduced (smanjeno) je oznaka koja se odnosi na određenu nutritivnu komponentu i pokazuje da se u proizvodu njena količina umanjila za 25 posto, dok je obogaćeno napomena koja pokazuje da su u proizvod dodane neke nutritivne komponente (obogaćeno vitaminima...). Takve proizvode obično odabiremo u slučajevima kada sumnjamo da bi u organizmu moglo doći do manjka nekog vrijednog sastojka ili u slučaju povećanih potreba kakve imaju sportaši, djeca u razvoju i rekonvalescenti.

Za svoga nedavnog posjeta Splitu Anna Maria Gibini, vodeća stručnjakinja za prehrambene poremećaje u Europi, naglasila je da se pojavom light proizvoda broj oboljelih od prehrambenih poremećaja nije smanjio. Naprotiv, deklaracija nepovoljno utječe na osobe koje imaju predispozicije za razvoj prehrambenih poremećaja. One naime zbog konzumiranja light proizvoda obično ne smanjuju količinu ukupno unesenih namirnica tijekom dana.

Stvar je u tome što se ne radi o proizvodima koji su beskalorični, njima je samo umanjena kalorijska vrijednost te se njihovim pretjeranim unosom ne može smršavjeti. Od viška kilograma nisu pošteđeni ni konzumenti namirnica organskog podrijetla. Dakle, ni napomena bio ili organski ne znači da te namirnice možete koristiti po principu što više to bolje.

Upravo zato sustavnim radom na nekoliko nivoa treba stvarati dobre prehrambene navike i nuditi objektivne i profesionalne informacije koje će poslužiti za odabir jela koja će biti primjerena potrebama, objašnjava Olja Martinić.

Ukoliko konzumirate osiromašene proizvode u neprimjerenim količinama, nećete smanjiti tjelesnu masu, ali ćete kratkoročno umiriti savjest i biti uvjereni da imate dobre prehrambene navike, piše Tportal.

No gubitak kilograma možete postići samo potpunom apstinencijom od slatkiša i pića, prženih i pohanih jela te planiranjem tri i više obroka u primjerenim količinama. Prirodni light proizvodi su salata, blitva, poriluk, kupus, piletina, jabuka...

I ne zaboravite - najbolji saveznik dobroj dijeti je pojačana tjelesna aktivnost, bez toga nema rezultata !

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
  • Riješite se potkožnog masnog tkiva ! x 73
    Da bismo izgubili 1 kg potkožnog masnog tkiva trebamo unijeti hranom 7000 kcal manje nego što potrošimo dnevnom aktivnošću i bazalnim metabolizmom, odnosno potrošiti dnevnom aktivnošću i bazalnim meta...
  • Što je to kolesterol ? x 38
    Nije bitna količina kolesterola koji unosimo u organizam, već koliko su zasićene masne kiseline u namirnicama koje jedemo. Primjerice, maslinovo ulje smanjuje loš kolesterol i povećava dobar. Pojam ko...
  • Istine i zablude o "zdravoj" hrani ! x 22
    Hrana pripremljena kod kuće, po tradicionalnom receptu, ne mora biti nužno zdrava, a ovisno o načinu pripreme, i namirnice poput povrća i ribe mogu se pretvoriti u neprijatelje zdravlja ! Uvriježeno m...
Na forumu ima 0 komentara na ovu temu
Forum
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 07.10.2006
Piše: