Akcija: do 40% popusta na odabrane kardio sprave

Dvoboj namirnica: Kikiriki vs bademi: čemu dati prednost?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Orašasti plodovi doprinose zdravlju, a njihov sastav je iznimno bogat, obiluju zdravim mastima, proteinima i te vitaminima i mineralima. No, i među orašastim plodovima postoje razlike.

Kada se kupuju orašasti plodovi najčešća dilema je između badema i kikirikija pa vam u nastavku teksta donosimo „dvoboj“ ove dvije namirnice, njihovu usporedbu i zaključnu „presudu“. Usporedba se odnosi na obične sirove bademe i kikiriki u ljusci.  

Kikiriki

kikiriki

Kikiriki je bogat mononezasićenim masnim kiselinama, vrstom zdravih masti koje su sastavni dio Mediteranske prehrane. Ovo je vrsta masti koja pomaže spustiti razine lošeg kolesterola i povećati onaj dobri te tako smanjiti rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti.

Kikiriki je nutritivno iznimno bogata namirnica, izvrstan su izvor folata, vitamina E i B6 te magnezija, željeza, kalija i niza drugih mikronutrijenata. Kikiriki sadrži resveratrol, polifenol koji povoljno utječe na kardiovaskularna oboljenja i na sprečavanje propadanja stanice u procesu oksidacije. Osim toga, resveratrol pomaže u korištenju šećera za energiju i kontroli rasta masnih stanica.

Nadalje, proteini su dobar izvor proteina, makronutrijenata koji doprinose održavanju i rastu mišićne mase.

Bademi

bademi

Bademi su izvrstan izvor fosfora, minerala koji pomaže u zdravlju i čvrstoći kostiju i zuba. Ovi orašasti plodovi sudjeluju u zdravlju imunološkog sustava čime štite organizam od bolesti. Bademi sudjeluju i u kontroli krvnoga tlaka jer sadrže visoke doze kalija, koji održava tlak u zdravim granicama.

Bademe se smatra prirodnim antiupalnim agensima. Naime, bademi sadrže dva vrlo važna izvora masti, linolnu i linolensku kiselinu. Budući da ljudska tijela ne proizvode ove masti, moramo ih unositi hranom, iz izvora poput badema. Ove dvije masti pomažu smanjiti upalne procese u tijelu, a upravo su kronične upale temelj niza bolesti, od karcinoma nadalje.

Bademi su bogati i vlaknima koja pomažu probavnom sustavu, daju osjećaj sitosti i smanjuju unos hrane.

Pogledajmo usporedbu nutritivnih vrijednosti kikirikija i badema

Kikiriki

 

Bademi

567 kcal

Kalorije

579 kcal

26 g

Proteini

21 g

16 g

Ugljikohidrati

22 g

4,7 g

Šećeri

4,4 g

8,5 g

Vlakna

13 g

49 g

Masti

50 g

Vitamin E 8,33 mg

Vitamin B3 12066 mg

Vitamin B1 0,64 mg

Vitamini

Vitamin E 25,63 mg

Vitamin B2 1138 mg

Vitamin B3 3618 mg

Bakar 1144 mg

Magnezij 168 mg

Mangan 1934 mg

Cink 3,27 mg

Fosfor 376 mg

Željezo 4,58 mg

Minerali

Kalcij 269 mg

Bakar 1031 mg

Magnezij 270 mg

Mangan 2179 mg

Cink 3,12 mg

Fosfor 481 mg

Nutritivna vrijednost kikiriki vs bademi

Kada pogledate tablicu, jasno je da su razlike u makronutrijentima male: kikiriki ima nešto više proteina te nešto manje ugljikohidrata (ali više šećera), dok badem značajno prednjači u vlaknima. Udio masti je gotovo jednak te je kalorijska vrijednost vrlo slična.

Pogledate li popis vitamina i minerala koje sadrže, vidjet ćete da se gotovo preklapaju u sadržaju, dok su količine ponešto različite. Ako se želite napuniti antioksidansom vitaminom E onda ćete posegnuti za bademima, dok je kikiriki bolji izbor radi vitamina B, posebno vitamina B1 i B3.

Oba orašasta ploda su dobar izvor magnezija, a bademi značajno prednjače u udjelu kalcija.

Kako je razvidno iz navedenoga, razlike su male, gotovo neznatne. Stoga, zbog niza pozitivnih učinaka na zdravlje i iznimno dobre nutritivne vrijednosti ove dvije namirnice, savjetujemo da ih obje uključite u jelovnik. Svaki dan pojedite šaku orašastih plodova, a odabir napravite po vlastitom ukusu ili trenutnoj dostupnosti.

Ne zaboravite, kikiriki uvijek birajte onaj u ljusci jer su druge varijante presoljene i pečene u ulju i nemjerljivo su lošije vrijednosti od kikirikija u njegovom izvornom stanju.

Objavljeno 03.08.2019.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!