Jedinstvena prilika: do 42% popusta na odabrane trake za trčanje

Ekstrakt sjemenke grožđa - snažan antioksidans i čuvar zdravlja

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Najveća ponuda fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Grožđe je, uključujući plodove i listove, dio europske kuhinje i tradicije već tisućama godina, a u posljednjim desetljećima i sjemenke crvenog grožđa od kojeg se radi vino, dobivaju na važnosti te se koriste u liječenju niza bolesti. Stari Egipćani su imali grožđe u svojoj prehrani prije 6.000 godina, a antički autori ističu ovo voće i vino od njega nastalo zbog njihovih "iscjeliteljskih moći".

Europski narodni liječnici su sok od grožđa koristili za liječenje kožnih i očnih bolesti, a pripravke od lista grožđa za zaustavljanje krvarenja, smanjenje upala te sprječavanje bolova, poput primjerice onih kod hemoroida.

Što se nalazi u sjemenki grožđa

U sjemenki grožđa se nalaze visoke koncentracije vitamina E, flavonoida, linolenske kiseline i antioksidans imena oligomerni proantocijanidinov kompleks. Manje količine ovih istih sastojaka nalaze se u koži zrna grožđa, te u soku i vinu od grožđa. Resveratrol je još jedan sastojak grožđa koji je povezan s antioksidansima koje u ovom voću nalazimo.

Prednosti uzimanja ekstrakta sjemenke grožđa

Standardizirani ekstrakt sjemenke grožđa se koristi u liječenju niza zdravstvenih problema koji se povezuju sa štetom koju izazivaju slobodni radikali. Osim toga, ekstrakt sjemenke grožđa se koristi u zaštiti od bakterijskih infekcija, poput one izazvane stafilokokom.

Flavonoidi koji se nalaze u crvenom vinu pomažu u zaštiti srca od negativnih utjecala LDL ("lošeg") kolesterola.

Studije su potvrdile da ekstrakt sjemenke grožđa koristi u tretiranju mnogih kardiovaskularnih bolesti i tegoba. Također, ekstrakt ovih sjemenki pomaže kod loše cirkulacije (kronična venska insuficijencija) te kod povišenog kolesterola.

Usto, smanjuje otekline nastale od različitih ozljeda te smanjuje simptome očnih bolesti povezanih s dijabetesom. Također, ubrzava nestanak edema nastalih nakon operativnih zahvata. Studija provedena na osobama nakon operativnog zahvata uklanjanja karcinoma dojke, pokazala je da 600 mg ekstrakta sjemenke grejpa dnevno značajno ubrzava smanjenje edema. Također, potvrđeno je da ovaj ekstrakt smanjuje otekline nakon sportskih ozljeda.

grozdje

Najčešće isticana prednost ekstrakta sjemenki grožđa je njegova antioksidativna vrijednost. Antioksidansi su molekule koje sprječavaju oksidaciju i oštećenja stanica ili "saniraju" štetu kad se oksidacija već dogodila. Produkti oksidacije su slobodni radikali koje se smatra odgovornima za razvoj mnogih bolesti, od upalnih procesa, do nekih oblika karcinoma.

Najvrjedniji antioksidans u grožđu je oligomerni proantocijanidinov kompleks koji se preporučuje u liječenju mnogih bolesti i stanja: od sprječavanja starenja kože, srčanih bolesti do smanjenja rizika od razvoja različitih oblika karcinoma. Iako se ekstrakt sjemenke grožđa koristi i preporučuje za sve navedene bolesti, zasad nema relevantnih znanstvenih studija koje bi potvrdile ove učinke.

Ono što je znanstveno potvrđeno je porast razina antioksidansa u organizmu s konzumacijom ekstrakta sjemenke grožđa, pa se ovom ekstraktu mogu pridati značajke koje imaju i drugi antioksidansi u borbi protiv slobodnih radikala i drugih posljedica oksidativnog stresa.

Uz navedene, ekstrakt sjemenke grožđa se povezuje i s olakšanjem stanja ili smanjenjem rizika od nastanka niza drugih bolesti, među kojima su:

  • Alzheimerova bolest
  • dijabetes
  • poboljšanje noćnog vida
  • zaštita kolagena i elastičnosti kože
  • zaštita od oksidativnih oštećenja i bakterijskih patogena

Rizici uzimanja ekstrakta sjemenke grožđa

grozdje

Preporučene dnevne doze ekstra grožđa nisu utvrđene, a doze koje su davane u studijama su u razmaku 100-300 mg na dan. Iako se sjemenke grožđa smatra generalno sigurnima za konzumaciju, moguće nuspojave kod uzimanja mogu biti glavobolja, mučnina i svrbež.

Uzimanje ekstrakta ovog voća se ne preporučuje osobama koje su alergične na grožđa te onima koji imaju povišen krvni tlak ili probleme sa zgrušavanjem krvi. Prije konzumacije se posavjetujte s liječnikom. Također, osobe koje uzimaju lijekove za prethodno navedene poremećaje se oko uzimanja ekstrakta sjemenke grožđa moraju posavjetovati s liječnikom.

Kako kupiti ekstrakt sjemenke grožđa?

Na tržištu je ekstrakt sjemenke grožđa dostupan u kapsulama, tabletama ili u tekućem obliku. Kod kupovine birajte proizvode koji su standardizirani na 40-80% proantocijanidina ili da udio oligomernog proantocijanidinovog kompleksa ne bude manji od 95%.

Proizvod se ne preporučuje davati djeci, trudnicama ili dojiljama.

Objavljeno 20.09.2016.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!