Neprocjenjiva je vrijednost badema i bademovog ulja

Image

Bademovo ulje je jedno od najdostupnijih i najraširenijih esencijalnih ulja čija je primjena mnogostruka. Koristi se za kompletnu njegu tijela, ali i u prehrani.

Badem pripada grupi orašastog voća, a u bliskom je srodstvu s marelicom, breskvom, višnjom i šljivom. Raste na stablu Prunus amygdalus koje se uzgaja od 3000. g. prije Krista, a potječe iz Kine. Stablo badema naraste do 10 m, cvjeta u proljeće, a bere se u jesen. Postoje slatki i slani bademi. Plodovi slatkog badema jedu se sirovi, prženi, dodaju se raznim jelima, a isto tako se prerađuju za dobivanje bademovog maslaca, bademovog ulja ili bademovog mlijeka.

Badem

Gorki badem je otrovan i nejestiv, ali se kultivira i prerađuje radi dobivanja esencijalnog bademovog ulja. Bademi obiluju nutrijentima: 100 g ima energetsku vrijednost od 578 kcal / 2416 kJ, od čega 21,3% proteina, 50,6% lipida i 19,7% ugljikohidrata. Izvrstan je izvor vitamina E i vitamina B kompleksa: riboflavina (0,8 mg), niacina (3,9 mg) i tiamina (0,24 mg. Mangan i bakar u velikim se količinama nalaze u bademima, a važni su za aktivnost oksidativnog enzima koji onemogućava djelovanje slobodnih radikala.

Mangan sudjeluje u procesu dobivanja energije iz proteina i ugljikohidrata te sudjeluje u sintezi masnih kiselina, važnih za održavanje zdravog živčanog i endokrinog sustava. Pomaže tijelu da iskoristi nekoliko ključnih nutrijenata kao što su biotin, tiamin, askorbinska kiselina i kolin. Održava čvrstoću i zdravlje kostiju, normalnu razinu krvnog tlaka, te potiče optimalni rad štitne žlijezde.

Badem je bogat magnezijem, koji je važan za opuštanje arterija i bolji protok kisika i nutrijenata u organizmu. Istraživanja su pokazala da nedostatak magnezija utječe na povećani rizik od srčanog udara i oštećenje srca zbog slobodnih radikala.

Primjena u kuhinji

Zbog iznimno visokog udjela nezasićenih masnih kiselina(92%) kao i vitamina E, ovo ulje je vrlo zdravo za prehranu. Koristi se pretežno u orijentalnoj kuhinji kod pripreme deserata.

Bademovo ulje u kuhinji

Bademovo ulje izvrsno paše za salate , marinade i kao aroma za slatka tijesta. Možemo ga koristiti za kratko prženje, npr. banane kratko pržene na bademovom ulju su iznimno ukusan i brzo gotov zalogaj.

Kod kupovine treba pripaziti jer često pod bademovo ulje se prodaje manje kvalitetna ulja od koštica koštuničavog voća.

Za najbolju aromu badema, kupujte one s kožicom. Ukoliko receptura zahtijeva bademe bez kožice, blanširajte ih i uklonite im kožicu . Postupak je vrlo jednostavan: bademe prelijte vrućom vodom i ostavite da odstoje nekoliko minuta. Zatim ih ocijedite, isperite pod tekućom hladnom vodom, a kožicu ćete prstima vrlo lako skidati.

Bademi pristaju uz piletinu i ribu. Prilog od riže, badema i grožđica odlično će pristajati uz pečenu piletinu, a uz pirjanu piletinu kao dio umaka uz dodatak cimeta, origana i lovorova lista. Nadjevom od krušnih mrvica, jaja, badema i začina punite bijelu ribu ili, pak, poslužite pastu od češnjaka i badema uz pečenu ribu.

Kolac s bademom

U pripremi slastica primjena badema je gotovo neograničena. Od dodavanja u tijesta ili nadjeve, pudinge i kreme, do ukrašavanja torti i kolača marcipanom.

U mediteranskom stilu pripremite namaz od crnih maslina i badema uz dodatak nasjeckanog peršina, limunova soka i maslinova ulja. Uz tost ili francuz i štapiće svježe narezane mrkve, ovaj će namaz biti izvrstan uvod za gurmansko druženje.

Zelena salata uz lagani salatni preljev s dodatkom nara i popečenih listića badema, brokula kuhana na pari i prelivena maslacem, uz dodatak limunova soka i listića badema, kineski kupus s pilećim mesom s dodatkom sezama i badema samo su neke od ideja kako proširiti primjenu ovih, uistinu nutritivno vrijednih, orašastih plodova.

Španjolci imaju i svoju juhu od badema, koja je načinom pripreme i sastojcima vrlo jednostavna, uz dodatak kockica kruha, peršina, češnjaka, šafrana i pilećeg temeljca. Krem juha od pečene žute bundeve bit će posebna uz dodatak popečenih kockica kruha s maslinovim uljem i malo paprike te posipom od popečenih listića badema.

Za kraj ću vam nazdraviti u meksičkom stilu uz horchatu, piće na bademovoj osnovi.

Objavljeno 15.08.2009.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Dojam sadržaja
11
0
Podijeli s prijateljima!