VELIKA ljetna akcija na fitness rekvizite (do -50%)

4 brašna koja se smiju koristiti na keto dijeti

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Uz to što se treba odreći brzih šećera, mnogima koji se odlučuju isprobati keto prehranu ili dijetu jedan od najvećih izazova je izbacivanje cijele kategorije namirnica u koju spadaju peciva, kruh, krekeri, tjestenine i slično. Naime, na ketogenoj prehrani su klasična brašna poput pšeničnog, zobenog ili od drugih žitarica ograničena i svedena na minimum.

Srećom, postoji nekoliko opcija brašna koje je „keto-friendly“ i koja omogućavaju i onima na keto dijeti da i dalje uživaju u kruhu, pecivu i sličnim omiljenim namirnicama.

muffin

Ipak, povedite računa o tome da ne možete samo jedno (ne-keto) brašno, zamijeniti nekom keto verzijom jer vam recept vjerojatno neće uspjeti. Radije radite po isprobanim keto receptima od kojih vam preporučujemo:

Donosimo vam 4 keto-friendly brašna koja svakako trebate imati u svojoj kuhinji ako prelazite na keto prehranu:

1. Bademovo brašno

Bademovo brašno vjerojatno je najčešće korištena zamjena za obično brašno onima na keto prehrani. Napravljeno je jednostavno od zgnječenih badema i ima izuzetno malo ugljikohidrata, sadrži 10 grama ugljikohidrata u 100 grama brašna.

Bademovo brašno možete koristiti kao zamjenu za pšenično brašno u pečenju, ali pekarski proizvodi koji sadrže bademovo brašno obično su malo spužvasti.

kruh

2. Kokosovo brašno

Kokosovo brašno je vrlo fino, praškasto brašno od mesa kokosa. Njegov blagi okus po kokosovom orahu dobro se uklapa u većinu slastica, za što se najčešće koristi. Pored bademovog brašna, jedno je od najpopularnijih i najčešće korištenih keto brašna. U 100 g kokosovog brašna nalazi se 26 grama ugljikohidrata.

U većini recepata potrebna vam je samo mala količina kokosovog brašna. Ono apsorbira puno tekućine, pa će upotreba kao zamjena za brašno od 1 do 1 rezultirati izuzetno suhim proizvodom ako ne dodate dodatne tekuće sastojke. Iz tog razloga se ovo brašno najbolje je koristi u receptima koji su posebno osmišljeni koristeći ovo brašno.

Izdvojeni proizvodi iz webshopa

3. Laneno brašno

Kako mu ime kaže, ovo brašno se dobiva mljevenjem sjemenki lana, a u 100 grama nalazi se 20 g ugljikohidrata. Ovo brašno je iznimno bogato antiupalnim omega-3 masnim kiselinama.

Kod lanenog brašna imajte na umu da ono upija jako puno tekućine, pa se najčešće koristi u kombinaciji s drugim brašnima za pečenje.

psyllium

4. Psyllium ljuskice u prahu

Psyllium ljuskice su bogate vlaknima i ključni su sastojak vlakana kao dodataka prehrani. Ove ljuskice navlače puno vode i stvaraju želatinastu strukturu pa doprinose stvaranju ljepljive strukture.

I ovo se brašno najčešće u manjim količinama dodaje drugim brašnima (najčešće bademovom) kako bi primjerice kruhu dalo više klasičnu teksturu.  

Za koje god se od navedenih brašna odlučite savjetujemo vam da slijedite isprobane recepte jer se svako brašno ponaša na svoj način u kombinaciji s tekućinom i drugim brašnima, pa da vam finalni proizvod bude dobar i ukusan, a ne promašaj.

Objavljeno 22.07.2021.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!