Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Kako spriječiti grčeve mišića kad ste na ketogenoj dijeti?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Ako ste ikada osjetili grčeve tijekom provedbe ketogene dijete, nema razlika za paniku, to je vrlo česta pojava. Iako je ketogena dijeta vrlo čest izbor onih koji žele izgubiti višak kilograma, a provodi je se i u slučaju nekih zdravstvenih problema, ona donosi i nekoliko nuspojava.

U nastavku članka pročitajte zašto su mišićni grčevi česti tijekom ketogene dijete te kako ih spriječiti i tretirati.

Što izaziva mišićne grčeve tijekom provedbe ketogene dijete?

Grčevi su nehotične, lokalizirane kontrakcije mišića koje su često bolne i neugodne. Grčevi u nogama obično hvataju mišić potkoljenice, iako se mogu pojaviti i u drugim dijelovima noge. Grčevi se obično javljaju noću i mogu trajati od nekoliko sekundi do par minuta. Većina grčeva u nogama prestaje relativno brzo.

Iako njihov točan uzrok nije uvijek jasan, više čimbenika, uključujući trudnoću, medicinske tretmane, nedovoljan protok krvi i upotrebu određenih lijekova, mogu povećati rizik od nastanka grčeva.

ketogena

Keto dijeta može vas učiniti osjetljivijima na grčeve u nogama iz nekoliko razloga:

1. Manjak elektrolita

Neravnoteža elektrolita je čest uzrok nastanka grčeva. Ovdje podrazumijevamo natrij, magnezij, klor, kalij, kalcij, fosfor i bikarbonate koji mogu biti u neravnoteži tijekom provedbe keto dijete.

Ukoliko dođe do pražnjenja zaliha ovih minerala, živčane stanice postaju osjetljivije što dovodi do pritiska u živčanim završecima, a što može izazvati mišićni spazam.

Tijekom adaptacije na ketogenu dijetu, tijelo može izgubiti veće količine elektrolita uronom kao odgovor na smanjene razine šećera u krvi i inzulina. Ovaj gubitak je najveći u prva 4 dana provedbe keto dijete, pa su i grčevi najčešći i najintenzivniji u ovom periodu.

2. Dehidracija

Učestalo mokrenje tijekom keto dijete radi smanjenog inzulina i smanjenog izbacivanja soli može dovesti do dehidracije, još jednog mogućeg uzroka grčeva. Upravo je ovo najčešći uzrok grčeva na keto dijeti.

3. Drugi mogući uzroci

Uz ova da navedena još je nekoliko mogućih uzroka grčeva. Među njima su lijekovi poput diuretika, lijekova za astmu i statina. Dodatno, sjedilački način života, godine, intenzivna fizička aktivnost i medicinska stanja poput nepravilnog rada jetre i bubrega mogu biti povezani s mišićnim grčevima.

Kako tretirati i spriječiti mišićne grčeve tijekom provedbe ketogene dijete?

Osim grčeva u nogama, drugi simptomi povezani s keto dijetom uključuju glavobolju, zatvor i umor - zajednički poznati kao keto gripa ili groznica.

Ovi simptomi također mogu biti uzrokovani ili pogoršani dehidracijom i neravnotežom elektrolita, što prevenciju čini još važnijom.

keto

Savjeti

Najbolji način da spriječite nastanak ili tretirate mišićne grčeve jest da jedete nutritivno bogatu hranu, uzimate dodatke prehrani ako je potrebno te unosite dovoljne količine tekućine.

Donosimo vam nekoliko savjeta kako da to postignete:

  • Jedite hranu bogatu kalijem. Avokado, blitva, špinat, luk, rajčica, repa, zelenilo i gljive su keto-hrana bogata kalijem koja vam može pomoći uravnotežiti razinu elektrolita.
  • Odaberite hranu bogatu magnezijem. Sjemenke bundeve, brazilski oraščići, indijski oraščići, kelj, rikola, brokula i ostrige imaju malo ugljikohidrata i visok udio magnezija.
  • Razmislite o uzimanju dodatka elektrolita. Uzimanje dodataka magnezija, kalija ili multiimerala može biti dobra ideja za one koji prelaze na keto dijetu.

Izdvojeni proizvodi iz webshopa

Electrolyte Drink - 1000 ml

Koncentrat za osvježavajući niskokalorični napitak sa šećerom, zaslađivačima, magnezijem i natrijem....

  • 21,95 €
5 Elektrolita - 42 g

Powerbar 5 Electrolytes sadrži 10 šumećih tableta za osvježavajući i nekalorični sportski napitak ko...

  • 5,49 €

  • Unosite dovoljno soli. Posolite hranu i razmislite o unosu slane juhe od kostiju kako biste smanjili šanse za neravnotežu elektrolita.
  • Pijte puno vode. Ako ostanete pravilno hidratizirani, možete smanjiti rizik od grčeva u nogama i drugih keto nuspojava, poput glavobolje i zatvora. Blijedi, žuti urin znak je da ste pravilno hidratizirani.
  • Smanjite ili izbjegavajte alkohol. Alkohol je diuretik i može pogoršati dehidraciju. Neka istraživanja sugeriraju da je uporaba alkohola povezana s grčevima u nogama.
  • Provodite treninge umjerenog intenziteta. Pokušajte hodati, istezati se i prakticirati jogu ako ste prvi put na keto dijeti. Izbjegavajte intenzivne vježbe prvih nekoliko dana kako biste smanjili vjerojatnost grčeva u nogama.

Ako imate stalne ili ekstremne grčeve u nogama, posjetite liječnika kako biste bili sigurni da nemate simptome ozbiljnijeg zdravstvenog stanja.

keto

Zaključak

Keto dijeta sigurno je jedna od najpopularnijih dijeta za mršavljenje, ali to ne znači da ona nema neke nuspojave, među kojima su i mišićni grčevi.

No, pravilnom provedbom ketogene dijete, uzimajući u obzir održavanje ravnoteže elektrolita, pravilnu hidrataciju i primjerenu fizičku aktivnost izbjeći ćete ove neugodne grčeve i keto dijeta će vam biti puno lakša za provedbu.

Objavljeno 10.10.2020.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!