Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Koja sladila smijete koristiti kad ste na keto dijeti?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Biti na keto dijeti ne znači ne smjeti okusiti ništa slatko. Krećemo u ovaj tekst ovako direktno jer je navedena rečenica upravo nešto što muči mnoge koji bi voljeli isprobati keto dijetu, ali se boje da će im „nedostajati slatko“.

Dakle, keto dijeta zahtijeva izbacivanje ugljikohidrata iz prehrane, što podrazumijeva i slatkiše, sladolede i slične slastice koje su napravljene od bijelog šećera ili sličnih sladila. No, ako se malo potrudite, možete napraviti jednako dobre slastice, bilo koje vrste, koja će podržavati vaš keto plan, a zadovoljiti vašu želju za slatkim.

sladilo

Stoga, u nastavku vam donosimo popis sladila koja smijete koristiti kad ste na keto dijeti:

1. Stevija

Stevija je prirodno sladilo koje se dobiva od biljke Stevia rebaudiana, a koje nema kalorija ni ugljikohidrata. Za razliku od običnog bijelog šećera, stevija pomaže u snižavanju šećera u krvi.

Moguće ju je naći u tekućem i obliku praha ili tableta, a kod korištenja treba voditi računa da je stevija puno slađa od običnog šećera, pa se koriste puno manje količine.

2. Sukraloza

Sukraloza je umjetno sladilo koje se ne metabolizira, što znači da prolazi kroz ljudski organizam neprobavljeno te ne sadrži ni kalorije ni ugljikohidrate.

Najpopularnije sladilo od sukraloze je Splenda. Za razliku od drugih sladila, sukraloza nije primjerena za termičku obradu pa je se ne stavlja u kolače i sliče slastice koje se peku. Po nekim procjenama, sukraloza je oko 600 puta slađa od šećera pa također treba paziti na količinu kad je se dodaje u hranu.

Izdvojeni proizvodi iz webshopa

3. Eritrit

Eritrit je vrsta alkoholnog šećera, kategorije sastojaka koji stimuliraju receptore za slatko na jeziku te oponašaju slatki okus. Eritrit je nešto manje sladak od bijelog šećera te sadrži 0,2 kalorije po gramu.

Iako sadrži nešto ugljikohidrata, eritrit potvrđeno snižava razinu šećera u krvi, a budući da se radi o jako malim molekulama ne izaziva nikakve probavne smetnje kao drugi šećerni alkoholi.

Eritrt se može koristiti i u kuhanju i u pečenju te može zamijeniti bijeli šećer u nizu recepata.

4. Ksilitol

Ksilitol (brezin šećer) je također vrsta alkoholnog šećera koji nalazimo u „sugar-free“ proizvodima poput bombona, žvakaćih guma i sl. Sladak je jednako kao šećer, a sadrži 3 kalorije po gramu.

Ksilitol se može dodati u kave, čajeve, smoothieje i sve recepte koji zahtijevaju pečenje. No, treba imati na umu da ksilitol na sebe povlači vodu, pa u recepte treba uz njega dodati neku tekućinu, da konačni proizvod ne bude presuh.

Imajte na umu da ksilitol u većim količinama može izazvati probavne smetnje, pa treba paziti s količinom konzumacije.

sladilo

Sladila koja morate izbjegavati kad ste na keto dijeti

Iako je na tržištu dostupno nekoliko sladila koji su „keto-friendly“, puno je veći broj onih koji će vas izbaciti iz ketoze pa ih izbjegavajte ako želite biti na keto režimu prehrane. Sljedeća sladila imaju jako visok udio ugljikohidrata, podižu šećer u krvi te izbacuju iz stanja ketoze:

Maltodekstrin – ovo visokoprerađeno sladilo se dobiva od škrobastih biljaka poput riže, kukuruza ili pšenice i sadrži jednako kalorija i ugljikohidrata kao običan, bijeli šećer.

Medkvalitetan med sadrži antioksidanse i niz hranjivih tvari, zbog čega je on bolji izbor od bijelog šećera. No, radi visokog udjela ugljikohidrata i kalorija, nije primjeren na keto dijeti.

Šećer kokosove palme – dobiva se od biljnog soka kokosove palme i u organizam apsorbira puno sporije od bijelog šećera. Ipak, ima visok udio fruktoze, koja loše utječe na razinu šećera u krvi.

Javorov sirup – iako je bogat manganom i cinkom, bogat je i ugljikohidratima i kalorijama.

Sirup agave – sastavom je oko 85% fruktoza te može smanjiti osjetljivost na inzulin te dovesti do metaboličkog sindroma i otežati prirodnu tjelesnu regulaciju razine šećera u krvi.

Datulje – ovo sušeno voće često se koristi kao sladilo, no iako sadrže vlakna, vitamine i minerale, datulje sadrže i previše ugljikohidrata da biste ih mogli koristiti na keto prehrani.

sladilo

Zaključak

Biti na keto dijeti znači ograničiti unos ugljikohidrata s ciljem ulaska u stanje ketoze u kojoj tijelo koristi masti kao primarni izvor energije.

Stoga, ako vam fali slatkoga, odaberite sladila koja su „keto-friendly“ i pripremite si slasticu koja će podržati vašu ketozu i sve njezine ciljeve.

Objavljeno 03.07.2020.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!