Akcija: 40% popusta na odabrane trake za trčanje

Amarant

Amarant je nutritivno najbogatija žitarica koju biste svakako trebali uključiti u jelovnik.

Vidi sve recepte

Zamislite ovo: Amarant je žitarica koju su drevni Inke, Maje i Asteci smatrali „svetom biljkom“ i pridavali joj čudotvorna svojstva. No, postoji opravdanje za to: amarant je nutritivno najbogatija žitarica koju biste svakako trebali uključiti u jelovnik.

Ovo hranjivo zrno je prirodno bez glutena i bogato je proteinima, vlaknima, mikronutrijentima i antioksidansima, što je svrstava na tron među žitaricama.

Nutritivna vrijednost amaranta

U 100 grama amaranta nalazimo sljedeće nutritivne vrijednosti:

  • 371 kalorija
  • Ugljikohidrati: 65 grama
  • Od toga vlakna: 7 grama
  • Proteini: 14 grama
  • Masti: 7 grama

Od mikronutrijenata, amarant je bogat manganom, magnezijem, fosforom i željezom. Mangan je posebno važan za rad mozga i vjeruje se da štiti od određenih neuroloških stanja. Također, bogat je magnezijem, esencijalnim hranjivim sastojkom koji sudjeluje u gotovo 300 reakcija u tijelu, uključujući sintezu DNK i kontrakciju mišića.

Amarant sadrži visok udio fosfora, minerala koji je važan za zdravlje kostiju te je bogat željezom koji pomaže ljudskom tijelu u proizvodnji krvi. Osim svega navedenoga, amarant je bogat antioksidansima koji čuvaju od oksidativnog stresa i štetnog djelovanja slobodnih radikala.

Od zdravstvenih utjecaja amaranta, a s obzirom na njegov sastav, pripisuje mu se pozitivan utjecaj na smanjenje upalnih procesa, snižavanje razine kolesterola te doprinos regulaciji tjelesne težine.

Budući da se radi o žitarici koja ne sadrži gluten, amarant je pogodan za konzumaciju osobama koje boluju od celijakije.

1 recepata s ovom namirnicom
Pogledaj sve recepte

Popularni recepti s ovom namirnicom

Popularni recepti s ovom namirnicom