Tri vrhunske ideje za doručak: Granola s bananom bez glutena, čoko-banana smoothie s podlogom od zobenih i čašice od grejpa i amaranta
Prehrana

Tri vrhunske ideje za doručak: Granola s bananom bez glutena, čoko-banana smoothie s podlogom od zobenih i čašice od grejpa i amaranta

Doručak je najvažniji obrok u danu, zar ne? Mnogi kažu, kako započnete dan, tako ćete ga i završiti. Donosimo vam tri ideje za ukusan doručak koje garantiraju da će dan biti kvalitetan!

Granola s bananom bez glutena

Homemade muesli, bez žitarica, bez glutena! Uz dodatak napitka od kokosa ili badema te npr. grčkog jogurta i voća - savršen doručak. I sve to bez hrpe tvorničkih aditiva i dodanih šećera, kojih su inače kupovni muesliji puni.

Nakon što granolu ispečete, potpuno je ohladite te pohranite u staklenu posudicu i dobro zatvorite da granola ostane svježe. Tako pohranjenu je možete čuvati i koristiti i do dva tjedna. Uživajte u ovoj zdjelici zdravlja i krenite u svoje dane puni energije.

Pogledajte video:

Sastojci:

  • 120 g dmBio indijskih oraščića
  • 120 g dmBio oraha
  • 100 g dmBio čipsa od kokosa
  • 70 g dmBio koštice bundeve
  • 70 g dmBio sjemenki suncokreta
  • 1/4 žličice muškatnog oraščića
    2 žličice cimeta
  • 60 ml dmBio ulja kokosa, otopljenog i prohlađenog
  • 2 zrele banane
  • 2 žlice dmBio meda od bagrema
  • 1 žličica dmBio mljevene bourbon vanilije
  • Za posluživanje:
  • dmBio napitak od kokosa
  • (Šumsko) voće po želji

Priprema:

  1. Pećnicu ugrijati na 180°C, a veliki lim za pečenje obložiti papirom za pečenje.
  2. U većoj zdjeli izmiješati nasjeckane indijske oraščiće, orahe, usitnjeni kokos, bučine i suncokretove sjemenke te cimet, vaniliju i muškatni oraščić.
  3. U drugoj zdjeli izdrobiti banane vilicom da dobijete pire, te dodati mokre sastojke: otopljeno kokosovo ulje i  med, te dobro izmiješati. Povezati dobro suhu i mokru smjesu.
  4. Raširiti granolu u jednom tanjem sloju na pripremljeni lim i peći oko 30-35 min. Na pola pečenja izvadite lim i vilicom promiješajte granolu da se svugdje ispeče ravnomjerno.
  5. Kad postane zlaćano - smećkaste boje, izvadite i ostavite da se ohladi u potpunosti.
    Nakon što se ohladi, granolu pospremite u staklenu posudu s poklopcem i koristite po potrebi, uz dodatak mlijeka/jogurta i voća po želji.

granola

Čoko - banana smoothie s podlogom od zobenih

Ovaj sladoledni smoothie savršeni je izbor za početak vašeg dana. Osim što je čokoladni i vrlo osvježavajuć, divne je sladoledne teksture i okusa jer se radi od unaprijed zamrznutih banana.

To je inače vrlo dobra “fora” - uvijek kupite malo više banana, te ih narežite na kriškice i zamrznite. Na taj način uvijek imate spremnu namirnicu od koje možete raditi odlične sladoledne smoothieje, smoothie zdjelici, deserte i sladolede.

A da bi smoothie bio još zanimljiviji i hranjiviji, dodali smo mu podlogu od zobenih pahuljica i namaza od kikirikija, trostruki mljac!

Pogledajte video:

Sastojci (za 2 osobe):

Podloga:

  • 75 g dmBio sitnih zobenih pahuljica
  • 1 žlica dmBio namaza od kikirikija
  • 1/2 izdrobljene banane
  • 1/4 žličice cimeta
  • 1/4 žličice  dmBio bourbon vanilije

Smoothie:

  • 2-3 smrznute banane
  • 2 žlice kakaa
  • 2 žlice dmBio javorovog sirupa
  • 200 ml dmBio napitka od badema

Dekoracija:

  • Kriškice banane
  • Kakao zrna

Priprema:

  1. Bananu pripremite unaprijed tako što ćete je narezati na kriškice i raširiti u plastičnu vrećicu za zamrzavanje. Stavite u zamrzivač preko noći, a sljedeće jutro ste spremni za izradu smoothieja!
  2. U zdjeli pomiješati sve sastojke za podlogu: zobene pahuljice, namaz od kikirikija, pire od banane te cimet i vaniliju. Tu smjesu raspodijelite na dno dvije veće čaše za smoothie i stavite po strani dok pripremate smoothie.
  3. Sastojke za smoothie (smrznute kriškice banana, kakao, javorov sirup i napitak od badema) izblendajte u blenderu dok ne dobijete kremastu gustu smjesu. Ulijte u pripremljene čaše na podlogu, pa dekorirajte kakao zrnima i kolutićima banane.

choco smoothie

Čašice od grejpa i amaranta

Fina, egzotična kombinacija i ideja za ukusan i lagan ljetni desertić. Grejp, kandirani đumbir i kokos su, zajedno s grčkim jogurtom i amarantom, ispali trio iz snova. Probajte i uvjerite se u finoću ove kombinacije.

Pogledajte video:

Sastojci (za 2 osobe):

  • Oko 4 žlice dmBio amaranta ekspandiranog
  • 350 g grčkog jogurta
  • 1 crveni grejp
  • Par žlica dmBio đumbira kandiranog
  • Par žlica dmBio čips od kokosa
  • 1-2 žlice dmBio meda od bagrema

Priprema:

  1. Grejp ogulite i filetirajte (odvojite tj. odrežite koru i bijelu opnu od mesa oštrim nožem, prepolovite grejp, a zatim oštrim nožem odvajajte i vadite kriškice između unutarnjih opni). Tako očišćene kriškice grejpa narežite na komade veličine zalogaja.
  2. Par žlica grčkog jogurta stavite na dno 2 čaše ili staklenke, dodajte par komadića filetiranog i narezanog grejpa, žlicu - dvije amaranta, malo sušenog đumbira i čipsa od kokosa te prelijte s malo meda.
  3. Postupak ponovite još jednom, završavajući sa slojem dekorativno posloženog grejpa, đumbira i sušenog kokosa.
  4. Konzumirajte odmah.

casice s grejpom

Sve dmBio namirnice iz recepata kupite u DM trgovinama.

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
  • Smoothie od naranče: probajte 5 super zdravih kombinacija! x 38
    Smoothie je nutritivno superioran obrok: sadrži sirove namirnice koje nisu termičkom obradom izgubile na svojoj kvaliteti. Uz pripremu koja traje samo nekoliko minuta, smoothie je primjeren i najzapos...
  • Smoothie od jabuke: probajte 5 neodoljivih kombinacija! x 39
    Zima je za nama, zakoračili smo u proljeće i svi se veselimo toplijim danima koji nam slijede. No, znamo da veće temperature često prati i lagani gubitak apetita stoga je sada savršeno vrijeme da se u...
  • Smoothie od banane: 5 jednostavnih recepata! x 140
    Banana je često sastavni dio smoothieja jer upravo ovo voće daje smoothieju kremastu teksturu i gustoću. Ako vam nedostaje ideja za vaš omiljeni smoothie s bananom, dajemo vam pet recepata među kojim...
Na forumu ima 1 komentara na ovu temu
Forum
line
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 03.10.2018
Piše:
Native sadržaj