VELIKA ljetna akcija na fitness rekvizite (do -50%)

Kako koristiti kolagen za zdravlje zglobova?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

U posljednjim godinama kolagen značajno dobiva na popularnosti. Osim kao dodatak prehrani koji pomaže u pomlađivanju i ljepšem i mlađem izgledu kože, kolagen se značajno jako promovira i kao superioran dodatak prehrani koji doprinosi zdravlju zglobova. Kako je kolagen došao do te vrijedne titule?

Kolagen igra glavnu ulogu u oblikovanju zdrave hrskavice i održavanju vezivnog tkiva, uključujući zglobove, ligamente i tetive jakim i zdravim. Zapravo, gotovo 100 posto vezivnog tkiva izrađeno je upravo od kolagena.

Prednosti kolagena za zglobove općenito uključuju njegovu sposobnost podrške pravilnom radi i pokretljivosti zglobova, kao i podršku zdravoj razini energije, performansama na treningu, ali i oporavku.

Stoga, u nastavku vam donosimo koja je najbolja vrsta kolagena za zglobove, kako ga koristiti i kolike doze je potrebno uzimati.

kolagen

Starenje i zdravlje zglobova

Kolagen je vrsta proteina koji je ključna komponenta hrskavice, zglobova, ligamenata, kostiju i drugih tkiva koja pomažu našem tijelu da dobije strukturu i pomažu mu u dobrom funkcioniranju.

Kao složeni protein, kolagen se sastoji od lanaca aminokiselina poput arginina, glutamina, glicina i prolina, koje nije uvijek lako dobiti u velikim količinama iz drugih izvora proteina, poput mesa.

Nažalost, sa starenjem, naša tijela prirodno počinju stvarati manje kolagena, što vrlo često osjećamo u našim zglobovima na različite načine. Ovaj proces starenja u nekim slučajevima može započeti već sredinom 30-ih i nastavlja se u starijoj dobi.

No, iako je starenje jedan od faktora koji utječu na proizvodnju kolagena, i drugi faktori (a na koje možemo direktnije utjecati) utječu na njegovu proizvodnju tijekom našeg života, tu primarno mislimo na prehrambene odabire, razinu fizičke aktivnosti i stres.

Dakle, pravilnim prehrambenim odabirima, redovnom fizičkom aktivnošću i primjerenom vladanjem stresnim situacijama možemo doprinijeti produžetku redovne proizvodnje kolagena, a u održavanju njegovih visokih razina mogu nam pomoći i dodaci prehrani.

Kod planiranja obroka i jelovnika, imajte na umu da vam prehrana bude bogata antioksidansima, proteinima te prirodnim izvorima kolagena kao što su juha od kostiju, piletina, riba i školjkaši, bjelanjci i dr.

Osim što jedemo hranjivu dijetu koja sadrži dovoljno antioksidansa, proteina i prirodnih izvora kolagena kao što je koštana juha. Suplementi mogu opskrbiti organizam potrebnim aminokiselinama koje su potrebne za zdravlje vezivnog tkiva i održavanje zdravih i mobilni zglobova.

kolagen

Kako kolagen utječe na zdravlje zglobova?

Donosimo vam 4 načina na koje kolagen direktno utječe na zdravlje zglobova:

1. Potiče opće zdravlje zglobova

Kolagen promiče cjelokupno zdravlje zglobova doprinoseći fleksibilnosti, pokretljivosti i opsegu pokreta. Studije su pokazale da neki kolageni podržavaju oporavak nakon vježbanja i smanjuju nelagodu s primjetnim rezultatima već za 7 dana. Uz to, smatra se da kolagen može smanjiti nelagodu i ukočenost povezanu s ograničenim opsegom pokreta.

2. Pomaže u stvaranju hrskavice

Kolagen, posebno tip 2, pomaže hrskavicama tako da joj daje snagu i elastičnost. Hrskavica je vrsta vezivnog tkiva koja funkcionira kao jastuk na krajevima kostiju i podržava klizna kretanja zglobova. Omogućuje našim tijelima da apsorbiraju šok i podnose stres, a pomaže i u formiranju drugih dijelova tijela, uključujući uši, nos, bronhijalne cijevi i rebreni kavez.

Kolagen čini oko 50 posto svih proteina u hrskavicama i 85–90 posto kolagena zglobne hrskavice.

Aminokiseline koje se nalaze u kolagenu, a koje se često nazivaju "građevni blokovi proteina", ključne su za održavanje zdravlja tkiva. One djeluju stimulirajući stanice u zglobovima / hrskavicama koje pomažu u normalnom procesu rasta i oporavka. Suplementi kolagena mogu pomoći u smanjenju propadanja hrskavice i održavanju zdravog oporavka hrskavice.

3. Poboljšava sportske performanse i oporavak

Određene vrste kolagena ne podržavaju samo svakodnevne kretanje i cjelokupnu funkcionalnost, već također mogu podržati vježbačke performanse i oporavak. Kolagen vam može pomoći smanjiti ukočenost u koljenima. Također, sposoban je smanjiti ukočenost i nelagodu u zglobovima izazvanu vježbanjem.

Unutar kolagena pronaći ćete i određene aminokiseline poput glicina koje pomažu u stvaranju kreatina, spoja koji može podržati rast mišićne mase, snage, zdrave razine energije i vježbačkih sposobnosti.

4. Poboljšava zdravlje kostiju

Općenito govoreći, kolagen pomaže u održavanju jakih kostiju, što direktno doprinosi stabilnosti i mobilnosti zglobova, smanjenjem stresa kojim su oni izloženi.

kolagen

Kako odabrati najbolji kolagenski dodatak prehrani za zglobove?

Kod odabira kolagena koji će imati najbolje učinke na zdravlje zglobova, birajte kolagen tipa 2. Naime, iako je kolagena tipa 2 znatno manje u ljudskom organizmu od onoga tipa 1, upravo kolagen tipa 2 primarno služi u izgradnji vezivnih tkiva i hrskavice.

Kolagen tipa 2 nalazimo u velikim količinama u pilećim hrskavicama (koje se nazivaju i pilećim kolagenima). Pileća hrskavica može se sintetizirati i koristiti u dodacima kolagena u prahu i dodacima juhe od kostiju. Osim toga, ovaj tip kolagena se nalazi u juhi od pilećih kostiju, koje je pripremljena od životinjskih dijelova punih hranjivih sastojaka kao što su kosti, ligamenti i vezivno tkivo.

Osim svega navedenoga, kolagen tipa 2 u sebi također sadrži hondroitin i glukozamin, dva spoja koja pomažu u podršci zdrave hrskavice i direktno doprinose zdravlju zglobova.

Izdvojeni proizvodi iz webshopa

Moj paket za zdrave zglobove

Paket za zdrave zglobove sadrži kompleksnu formulu za zglobove koja sadrži hidrolizirani kolagen (co...

  • 34,48 €
  • 24,14 €
Flex All Complete - 400 g

Kompleksna formula za zglobove koja sadrži hidrolizirani kolagen, L-proline, glukozamin, MSM, vitami...

  • 19,99 €
  • 13,99 €

Koje su preporučene doze kolagena?

Kolagen tipa II se smatra sigurnim kada se uzima oralno u dozama do 2,5 mg dnevno tijekom 24 tjedna. Za ovaj tip kolagena zasad nisu poznate moguće nuspojave.

Ostali kolagenski proizvodi, poput goveđeg kolagena i želatine, u nekim su slučajevima izazvali alergijske reakcije. Budući da kolagen tipa II sadrži hondroitin i glukozamin, velike doze mogu dovesti do istih nuspojava kao one primijećene kod dodataka hondroitinu i glukozaminu. Te nuspojave uključuju mučninu, žgaravicu, proljev i zatvor, pospanost, kožne reakcije i glavobolju.

 ili Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu.

Objavljeno 07.08.2023.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!