Akcija: 40% popusta na odabrane trake za trčanje

Glukozamin – čuvar vaših zglobova?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Najveća ponuda fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Ako ste ikada imali problema sa zglobovima, hrskavicama, tetivama i ligamentima ili bolujete od artritisa jedna od nezaobilaznih terapija je ona - glukozaminom.

Glukozamin je aminošećer koji nastaje kombinacijom amino grupe iz glutamina i glukoze, nalazi se u svim tjelesnim tkivima, a najviše ga je u vezivnom tkivu i hrskavici. Njegova uloga u našem tijelu je zaštita vezivnog tkiva, poticanje proizvodnje hrskavice i povećanje mobilnosti zglobova.

Glukozamin je jednostavna molekula koja se sastoji od ostataka glukoze. U zglobovima i vezivnom tkivu nalazi se u relativno visokim koncentracijama, a služi za proizvodnju većih molekula koje su važne za održavanje i oporavak hrskavice.

Bol u koljenu

Kod osoba s dijagnosticiranim artritisom, glukozamin ublažava bolove i upalu, povećava opseg pokreta i pomaže u oporavku ozlijeđenih, kao i zglobova starijih ljudi. Također, dobro djeluje kad su bolešću zahvaćena koljena, kukovi, kralježnica i šake. Novija istraživanja pokazuju da je glukozamin u ublažavanju bolova učinkovitiji od nesteroidnih protuupalnih lijekova (poput Andola, Aspirina, Voltarena), koje pacijenti često uzimaju, no nema štetne nuspojave kao oni.

Glukozamin se također koristi za liječenje reumatoidnog artritisa i drugih bolesti, kao što su upalne bolesti crijeva, astme, alergije, kronične venske insuficijencije, sportske ozljede, problemi s čeljusnim zglobom, kroničnih bolova u donjem dijelu leđa, i dr.

Gdje pronalazimo glukozamin?

Glukozamin je neophodan za zdravlje i elastičnost različitih tipova vezivnog tkiva: tetiva, ligamenata, diskova među kičmenim pršljenovima, ležišta između zglobova, stanične membrane i hrskavice. Vezivno tkivo se sastoji od kolagena, najrasprostranjenijeg proteina koji sačinjava trećinu svih proteina u organizmu, i proteoglikana, koji gradi osnovu za kolagensko tkivo.

Glukozamin se može dodatno unositi u organizam kao dodatak prehrani. Za čovjeka je to jedini način da poveća njegovu količinu u organizmu. Glukozamin postoji  u obliku glukozamin sulfata, soli glukozamin hidroklorida (HCl) i N-acetil glukozamina. Svi oni imaju istu funkciju. Kao dodatak prehrani, glukozamin najčešće uz sebe sadrži i chondroitin sulfat.

Chondroitin sulfat je sulfatizirani glikozaminoglikan sastavljen od lanca naizmjeničnih šećera (N-acetilgalaktozamina i glukuronske kiseline). Najčešće se nalazi vezan za proteine kao dio proteoglikana. Chondroitin sulfat je strukturna komponenta hrskavice, koja daje znatan doprinos njenoj otpornosti na pritisak. Upravo stoga, zajedno sa glukozaminom, chondroitin sulfat je postao široko korišteni dodatak prehrani za liječenje osteoartritisa i prevenciju ozljeda ligamenata, tetiva i hrskavice.

Znanstvenici smatraju da je sulfat kao dio glukozamin sulfata iznimno važan. Sulfat je potreban tijelu za proizvodnju hrskavice. To je jedan od razloga zašto se smatra da je glukozamin sulfat učinkovitiji od drugih oblika glukozamina, kao što su glukozamin hidroklorid ili N-acetil glukozamin. Ovi drugi oblici ne sadrže sulfat.

Glavni i najveći izvor glukozamina je hitin iz ljuštura školjaka i rakova. Znanstvenici su otkrili da se 95% oralno unesenog glukozamina apsorbira neoštećeno kroz stijenku crijeva, a oko 30% unesene količine organizam skladišti za kasniju sintezu dodatnog vezivnog tkiva.

Učinak i nuspojave uzimanja glukozamina

Sportaši i žene često uzimaju glukozamin radi sprečavanja ozljeda mišića. Osteoartritis je česta bolest od koje obolijevaju profesionalni sportaši u poznijim godinama, zbog kroničnih trauma zglobova. Upravo zbog toga, za sportaše je iznimno važna suplementacija glukozaminom jer opskrbljuje oštećeno vezivno tkivo sirovinom za ponovnu izgradnju i obnovu kolagenske osnove.

Djelovanje glukozamina na organizam:

- olakšava stanja prouzrokovana degenerativnim osteoartritisom

- potpomaže izgradnju hrskavice i vezivnog tkiva

- ima antiupalno djelovanje

Glukozamin sulfat može izazvati blage nuspojave poput mučnine, proljeva ili zatvora. Vrlo su rijetki slučajevi osipa, pospanosti ili glavobolje.

Studije o učinkovitosti glukozamina

U periodu između 2006. i 2010. godine u SAD-u je provedena velika studija pod radnim nazivom The Glucosamine/chondroitin Arthritis Intervention Trial (GAIT). U provedbi istraživanja je sudjelovalo 16 američkih sveučilišta te 1583 osobe s dijagnosticiranim osteoartritisom. Kod pacijenata koji su osjećali umjerenu do jaku bol uzrokovanu osteoartritisom, glukozamin sulfat je pomogao u smanjenju boli u visokih 70% ispitanika, a poboljšanje stanja je ocijenjeno s 20%.

Tijekom 2012. godine talijanski znanstvenici su također proveli istraživanje o učincima glukozamina u slučajevima pacijenata oboljelih od osteoartritisa koljena. Prema rezultatima njihovih istraživanja, pozitivne učinke kod oboljelih imali su dodaci prehrani i medicinski preparati na bazi glukozamin sulfata, ali ne i oni na bazi drugih oblika glukozamina. Unos 1500 mg glukozamin sulfata dnevno, u pacijenata je značajno poboljšalo pokretljivost zgloba te umanjilo bol. Dugotrajna terapija glukozamin sulfatom je usporila progresiju bolesti te degenerativne promjene na zglobovima.

Izdvojeni proizvodi iz webshopa

Moj paket za zdrave zglobove

Paket za zdrave zglobove sadrži kompleksnu formulu za zglobove koja sadrži hidrolizirani kolagen (co...

  • 34,48 €
  • 27,58 €

U dva istraživanja, prvom provedenom u Belgiji (2001. godine) i drugom provedenom u Češkoj (2002. godine), potvrđeni su slični rezultati: Unos 1500mg glukozamin sulfata dnevno kod osoba s umjerenom i snažnom boli i strukturalnim promjenama na zglobovima, izazvao je usporavanje degenerativnih promjena na zglobovima te umanjenje osjećaja boli. Znanstvenici preporučuju propisivanje tretmana glukozamin sulfatom kod osoba u početnoj fazi osteoartritisa koljena.

Prema istraživanjima provedenim na Klinici Mayo, postoje „dobri znanstveni dokazi i potvrde“ da je glukozamin učinkovit u ovim oboljenjima:

  • Osteoartritis koljena – studije u kojima je testiran glukozamin sulfat, te čija je učinkovitost potvrđena (za razliku od drugih oblika glukozamina, kod kojih to nije slučaj)
  • Osteoartritis (općenito) – studije potvrđuju pozitivne učinke glukozamina kod oboljelih od osteoartritisa
  • Bolesti kostiju (Kashin-Beckova bolest) – studije pokazuju pozitivne učinke glukozamina u slučajevima povećane boli, smanjene fizičke sposobnosti kod oboljelih od Kashin-Beckove bolesti

Zaključak

Studije provedene na pacijentima s dijagnosticiranim osteoartritisom (posebno koljena) pokazuju pozitivne učinke ovog dodatka prehrani na usporavanje razvoja bolesti i umanjenje osjećaja boli. Nesumnjivo je da je potrebno još znanstvenih studija kako bi se potvrdile ili otklonile učinkovitosti glukozamina u drugim oboljenjima za koje zasad postoje samo presumpcije njegovog pozitivnog djelovanja.

Jeste li znali?

„U 2012. godini u SAD-u su proizvodi koji sadrže glukozamin i chondroitin prodani za 753 milijuna dolara. Korisnici ove suplemente kupuju za ublažavanje boli uzrokovane artritisom“, stoji u izvješću Nutrition Business Journala.

Glukozamin možete naručiti na fitness.com.hr webshopu.

Objavljeno 14.02.2016.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!