Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

MSM – čuva zglobove, smanjuje upale i ubrzava oporavak

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Ako se prvi put susrećete s pojmom MSM, savjetujemo vam da zapamtite to ime (kraticu) jer se radi o dodatku prehrani koji u zapadnim zemljama ima svoje važno mjesto među dodacima prehrani svih koji paze na zdravlje, mladenački izgled i dugovječnost, a kod nas je tek u povojima njegova uporaba. No, što je MSM i čemu on služi?

MSM ili metilsulfonilmetan je biološki aktivan sumpor i jedan od ključnih nutrijenata potrebnih za pravilno funkcioniranje ljudskog organizma, ali i dovoljnu razinu energije i mladenački izgled. Naime, sa starenjem, ljudska tijela postaju kruta i ukočena, stanice postaju krute, a energija opada.

MSM je organski spoj sumpora koji se prirodno dobiva tijekom ciklusa kiše. Sumpor kao dodatak prehrani se preporučuje zbog činjenice da se ovaj mineral nalazi u mnogim namirnicama, ali se tijekom termičke obrade gubi pa je njegov unos u organizam isključivo iz hrane često nedostatan.

msm

Upravo zbog dokaza o njegovoj važnosti te smanjenog unosa iz hrane, MSM je dodatak prehrani koji mnogi uključuju u svoju svakodnevni unos.

Donosimo 7 pozitivnih učinaka MSM-a na ljudski organizam

1. Poboljšava ten i zdravlje kože

MSM je neophodan u ljudskom organizmu za proizvodnju kolagena. Starenje kože i nastajanje bora, ali i suhoća i oštećenja kože se događaju uslijed gubitka kolagena. MSM s vitaminom C utječe na stvaranje novih, mladih tkiva. Osim toga, MSM može pojačati i normalizirati stvaranje kolagena te tako radikalno pozitivno utjecati na poboljšanje zdravlja kože i čišći ten.

2. Poboljšava fleksibilnost

Studije su pokazale da je MSM iznimno učinkovit u poboljšanju fleksibilnosti zglobova. Dodatno, pomaže u proizvodnji fleksibilne kože i mišićnih tkiva. To vodi do povećanja opće fleksibilnosti zbog smanjenja suhoće zglobova i drugih tkiva koji uzrokuju krutost i smanjenu pokretljivost tih struktura.

3. Sudjeluje u izbacivanju toksina

Jedna od najvažnijih značajki MSM-a je da poboljšava propusnost stanica. Time se postiže to da toksini i metabolički otpadni proizvodi mogu lakše izlaziti iz stanice, dok se esencijalne hranjive tvari i voda mogu lakše ući u stanicu. Osim toga, MSM je i otapalo kalcijevog fosfata pa ima sposobnost razbijanja molekula loše kalcija koji je korijen niza degenerativnih oboljenja.

4. Jača kosu i nokte

Kolagen i keratin su ključni u zdravlju kose i noktiju. Up0ravo je MSM „mineral ljepote“ kako ga mnogi nazivaju, a koji osigurava organizmu sumpor potreban za proizvodnju i kolagena i keratina.

Osim toga, MSM-u se pripisuje učinkovitost u stvaranje jače i čvršće kose ii noktiju, što se zamjećuje već nakon par tjedana od početka uzimanja MSM-a.

msm

5. Ubrzava ozdravljenje i oporavak

Mliječna kiselina i drugi bioprodukti izazivaju bolove  i umor u organizmu. MSM povećava sposobnost organizma da izbaci otpadne produkte na staničnoj razini, kako je navedeno ranije, a ovo utječe na ubrzan oporavak te osigurava veću količinu energije za regeneraciju.

Ovo djelovanje MSM-a je posebno važno fizički aktivnim osobama koje imaju visok intenzitet i učestalost treninga i MSM im pomaže podići razinu energije i oporaviti se između treninga.

6. Prirodno podiže razinu energije

Zbog veće propusnosti stanica, organizam koristi manju količinu energije za boriti se s nakupljenim toksinima. Ovo rezultira povećanom razinom ukupne energije koje se sada preusmjerava na aktivnosti ili oporavak.

Primjerice, probava je sustav koji crpi najveće količine energije, čak 70-80% ukupne dnevne energije troši se upravo na probavni sustav. MSM povećava apsorpciju nutrijenata pa se i potrošnja energije na ovaj sustav smanjuje.

7. Ima antiupalno djelovanje

MSM je snažan antiupalni agens zbog svoje sposobnosti da olakša izbacivanje metaboličkog otpada iz stanice. Upravo je taj otpad uzrok upalnih proces u organizmu. Također, prekomjerna tjelesne težina, odnosno višak masnoga tkiva je također upalno tkivo, a te stanice su kronično upaljene i zadržavaju u sebi metaboličke bioprodukte.

Sumpor je ovdje potreban kako ni toksini i otpad bili lakše uklonjeni iz organizma. Kada bioprodukti izađu iz stanica i napuste organizam, stanice će izbaciti i višak tekućine koja u njima stoji kao pufer. Rezultat svega je gubljenje viška kilograma, odnosno neželjenog masnog tkiva.

msm

Kako uzimati MSM?

MSM je na tržištu dostupan u obliku praha ili kapsula. Najbolji način uzimanja MSM-a je u obliku praha pri čemu se savjetuje pomiješati ga s vitaminom C, također u prahu.

Krenite s 1 čajnom žlicom koju ćete pomiješati u vodi i popiti. Postupno podižite do količine od 2-3 žličice na dan, što će biti dovoljno da već kroz par tjedana vidite prve ozbiljnije rezultate.

Objavljeno 29.07.2019.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!