Vježbaj kod kuće - pogledaj top 50 najpopularnijih rekvizita za kućni trening!

Guarana - pravi prehrambeni dragulj

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Najveća ponuda fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Znate li da postoji biljka koja u sebi ima više kofeina od kave? Njezino ime je guarana.

Guarana, lat. paullinia cupana, zimzelena je biljka koja raste na području Venezuele i sjevernog Brazila. U tim područjima vladaju tropske temperature i obilne kiše koje su preduvjet za rast ovog puzećeg grma koji može narasti i do 12 metara visine.

Plod ove biljke, crna sjemenka s bijelim slojem koji je okružuje, dio je svakodnevne prehrane domorodačkih brazilskih plemena od rođenja koji je nazivaju "eliksirom dugog života".

guarana

Kofeina više nego u kavi

Ranije su znanstvenici vjerovali da je aktivni sastojak guarane kemijski spoj - guaranin. No, naknadno je utvrđeno da se radi o kofeinu. Upravo je guarana biljka s najvećom koncentracijom kofeina. Naime, guarana može sadržavati 3,6-5,8 posto kofeina na svoju težinu, dok je udio kofeina u kavi samo oko 2 posto.

Nutritivno, guarana je pravi prehrambeni dragulj zbog fitokemikalija poput teobromina, saponina, tanina i katehina. Fitokemikalije su moćni antioksidanti koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, krivaca za nastanak niza bolesti.

Teobromin iz guarane je sastojak koji pomaže pri sagorijevanju masti, pa se guarana nalazi u mnogim dodacima prehrani koji potiču gubljenje masnog tkiva. Guarana se koristi i kao tonik i sredstvo za čišćenje crijeva, pri čemu može smanjiti simptome upalnih crijevnih poremećaja.

Osim toga, ova latinoamerička biljka služi i kao diuretik, za liječenje infekcija mokraćnog sustava, proljeva, bolnih menstruacija i glavobolja. Ona opušta glatke, bronhijalne mišiće, smanjuje tjeskobu, štiti neurone te pozitivno utječe na seksualnu želju u oba spola.

guarana

Poboljšava kognitivne funkcije

Pozitivni učinci konzumiranja guarane su brojni. Ipak, najveći pozitivni učinak jest onaj na ljudske kognitivne funkcije, Naime, klinička ispitivanja su potvrdila da guarana značajno poboljšava pamćenje i pozornost. Također, guarana značajno utječe na raspoloženje. Studije pokazuju da je doza od 75 mg guarane dovoljna za značajno popravljanje kognitivnih i fizičkih sposobnosti ispitanika.

Studija provedena u Brazilu pokazuje da unos ekstrakta guarane za 37% smanjuje stvaranje tromboksana iz arahidonske kiseline. Tromboksan je tjelesna supstanca koja potiče upalne procese u tkivu (naziva se još i tkivnim hormonom). Posljedično, ovaj proces smanjuje opasnost od srčanog udara, budući da pojačano stvaranje tromboksana može izazvati začepljenja žila, srčani udar ili ishemijska oštećenja (oštećenja izazvana smanjenim protokom krvi kroz pojedine organe).

Studija provedena u Velikoj Britaniji pokazuje utjecaj različitih doza guarane na kognitivne funkcije i raspoloženje ispitanika. Ispitanici su podijeljeni u skupine po različitim dozama guarane: 37,5 mg, 75 mg, 150 mg i 300 mg.

Rezultati studije pokazuju da guarana poboljšava budnost, popravlja raspoloženje te poboljšava tzv. dugoročno pamćenje. Dvije skupine s nižim dozama pokazale su bolje rezultate u ispitivanjima kognitivnih funkcija nego ispitanici koji su unosili više doze guarane. Zaključak ove studije potvrdio je ranija istraživanja prema kojima je 75 mg guarane optimalna dnevna količina za poboljšane kognitivne funkcije, opće raspoloženje i fizičke performanse.

guarana

Potiče gubitak kilograma

Osim toga, guarana ima pozitivne učinke na gubljenje viška kilograma. Studija provedena u trajanju od 45 dana pokazala je da su ljudi koji su dnevno unosili 75 mg guarane izgubili prosječno 4,9 kg. Naime, guarana stvara osjećaj sitosti pa su ispitanici koji su unosili guaranu imali manju potrebu za hranom.

Zbog kofeina kojeg sadrži, guarana pozitivno utječe na fizičke sposobnosti tijekom vježbanja. Studije pokazuju značajno poboljšanje izvedbe kod osoba koje vježbaju na visokom postotku aerobnog kapaciteta. Guarana, pokazalo se, ima pozitivne učinke na aerobne performanse i mišićnu izdržljivost.

Pozitivni učinci guarane na naše zdravlje:

  • povećava budnost i koncentraciju
  • okrepljuje tijelo
  • smanjuje umor i napetost
  • povećava razinu energije
  • potpomaže mršavljenju
  • ublažava glavobolju i migrenu
  • pomaže kod niskog tlaka
  • povećava libido
  • čisti crijeva
  • štiti organizam od mnogih bolesti

Negativni efekti konzumacije guarane su iznimno rijetki i individualni. Naime, reakcije na guaranu ili suplemente koji je sadrže doživljavaju osobe koje su osjetljive na kofein.

Studija provedena na Sveučilištu Nova Southeastern na Floridi potvrdila je da reakcije na pića koja u sebi sadrže guaranu imaju samo osobe osjetljive na kofein. Reakcije su nesanica, tremor ruku i glavobolja. Znanstvenici su potvrdili da niske doze guarane koje se nalaze u energetskim napitcima ne mogu izazvati neke zdravstvene tegobe ili ugroziti zdravlje pojedinca koji ih konzumira.

Na tržištu je guarana dostupna u prahu, kapsulama, tabletama ili kao dio energetskih napitaka.

Guaranu potražite u fitness.com.hr web shopu.

Objavljeno 09.08.2019.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!