Vježbaj kod kuće - pogledaj fitness opremu za kućni trening!

Sportski i energetski napici nisu jedno te isto !

Image

Konzumacija sportskih i energetskih napitaka značajno se povećala u posljednja dva desetljeća. Na povećanje su utjecali različiti čimbenici, u prvom redu sve bolje razumijevanje veze između sastojaka napitaka i fizioloških procesa.

Ljudi su također sve svjesniji da nutritivni čimbenici mogu utjecati na tjelesne i mentalne izvedbe pojedinaca koji se bave nekom intenzivnom aktivnošću. Napici obogaćeni ugljikohidratima i elektrolitima pažljivo su dizajnirani sa svrhom nadoknade tekućine te podizanja razine energije iz ugljikohidratnih izvora.

Izrazi "sportski napici" i "energetski napici" često se poistovjećuju, međutim, zapravo su to dvije posve različite kategorije napitaka. Energetski napici sadržavaju visoke razine kofeina, taurina i glukuronolaktona, a namijenjani su mentalnoj stimulaciji konzumenta. Sportski napici nemaju, iako neki sadržavaju relativno male razine kofeina, stimulativno djelovanje, a dizajnirani sa ciljem nadoknade izgubljene tekućine te osiguravanja potrebne energije u obliku ugljikohidrata.

Rezultati studije objavljene u časopisu Innovative Food Science and Emerging Technologies, u kojoj su uspoređivani sastavi 38 sportskih i 37 energetskih napitaka još jednom su potvrdili razlike ovih dviju kategorija napitaka.

Nakon što su određene kalorijske vrijednosti te količine ugljikohidrata, šećera, natrija, kalija, magnezija, vitamin C, A, E, B6 i B12, niacina, pantotenske kiseline i tiamina u sveukupno 75 napitaka, utvrđeno je da postoje značajne razlike u količini važnih komponenata ovih napitaka.

Objavljeno 09.10.2006.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!