Sportski i energetski napici nisu jedno te isto !
Prehrana

Sportski i energetski napici nisu jedno te isto !

Konzumacija sportskih i energetskih napitaka značajno se povećala u posljednja dva desetljeća. Na povećanje su utjecali različiti čimbenici, u prvom redu sve bolje razumijevanje veze između sastojaka napitaka i fizioloških procesa.

Ljudi su također sve svjesniji da nutritivni čimbenici mogu utjecati na tjelesne i mentalne izvedbe pojedinaca koji se bave nekom intenzivnom aktivnošću. Napici obogaćeni ugljikohidratima i elektrolitima pažljivo su dizajnirani sa svrhom nadoknade tekućine te podizanja razine energije iz ugljikohidratnih izvora.

Izrazi "sportski napici" i "energetski napici" često se poistovjećuju, međutim, zapravo su to dvije posve različite kategorije napitaka. Energetski napici sadržavaju visoke razine kofeina, taurina i glukuronolaktona, a namijenjani su mentalnoj stimulaciji konzumenta. Sportski napici nemaju, iako neki sadržavaju relativno male razine kofeina, stimulativno djelovanje, a dizajnirani sa ciljem nadoknade izgubljene tekućine te osiguravanja potrebne energije u obliku ugljikohidrata.

Rezultati studije objavljene u časopisu Innovative Food Science and Emerging Technologies, u kojoj su uspoređivani sastavi 38 sportskih i 37 energetskih napitaka još jednom su potvrdili razlike ovih dviju kategorija napitaka.

Nakon što su određene kalorijske vrijednosti te količine ugljikohidrata, šećera, natrija, kalija, magnezija, vitamin C, A, E, B6 i B12, niacina, pantotenske kiseline i tiamina u sveukupno 75 napitaka, utvrđeno je da postoje značajne razlike u količini važnih komponenata ovih napitaka.

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
  • Vaša zdrava šoping kolica x 14
    Stručnjaci savjetuju planiranje zdravih obroka s cijelom obitelji. Već pri sljedećoj kupovini ponesite ovaj popis zdravih i ukusnih namirnica.
  • Masti kao izvor energije x 12
    Premda je opće uvjerenje sportaša da masti nisu potrebne ili da ih se uzima u najmanjim mogućim količinama, stvari stoje drukčije. Naime, s "ocrnjivanjem" masti se pretjeruje ; masti naravno nose najv...
  • Sportaši vegetarijanci prehranom do uspjeha ! x 3
    Za razliku od ostalih sportaša, vegetarijanci koji se aktivno bave sportom pred sobom imaju i neke dodatne izazove. Kako bi u organizam unijeli hranjive tvari potrebne za napore, jednostavno je neopho...
Na forumu ima 0 komentara na ovu temu
Forum
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 09.10.2006
Piše: