Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Ashwagandha - značajno povećava mišićnu snagu, ubrzava oporavak i topi mast!

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Ashwagandha je jedna od najznačajnijih biljaka u ajurvedskoj medicini kojoj se pripisuje niz pozitivnih učinaka na zdravlje. Ova biljka se primarno koristila za poboljšanje imuniteta, ali je preporučuju i u smanjenju simptoma stresa, umora, manjka energije i poteškoća s koncentracijom. Osim toga, ashwagandha je snažan antioksidans pa je se koristi i za borbu protiv slobodnih radikala, nusprodukata oksidacije, ali i razloga nastanka niza bolesti, među kojima su i neki karcinomi.

Ashwagandha u zapadnjačkoj medicini

Preuzeta iz istočnjačke medicine, ashwagandha dobiva sve značajniji utjecaj i mjesto i u zapadnjačkoj medicini gdje je se koristi zbog njezinih antistres, neuroprotektivnih, imunomodulatornih i obnavljajućih učinaka. Ova biljka pozitivno utječe na živčani sustav, endokrini sustav, kardiopulmonarni sustav, sustave proizvodnje energije i imunološki sustav, a pridaju joj se i analgetski, antimikrobski, antiupalni, antitumorski, antidijabetski, neuroprotektivni i kardioprotektivni učinci.

ashwagandha

Ashwagandha pripada biljkama koje se smatraju adaptogenima, što znači da je adaptogen. Adaptogeni sadrže fitonutrijente koji reguliraju metabolizam kad je organizma izložen fizičkom ili psihičkom stresu te pomaže tijelu da se prilagodi na više načina:

  • formaliziranje funkcioniranja sustava,
  • razvojem otpora na buduće stresne situacije, i
  • povećavanjem funkcioniranja tijela na višoj razini.

Adaptogeni, među koje spadaju i primjerice ashwagandha, rhodiola, ginseng, schisandra i maca, obično se koriste za smanjenje utjecaja stresa, zdravlje mozga, hormonalno zdravlje, a odnedavno ih se koristi i u dodacima prehrani za sportaše za poboljšanje sportskih performansi.

Osim kao adaptogen, ashwagandha ima i niz potvrđenih farmakoloških učinaka: ona je anksiolitik (antidepresiv), hipotenziv (snižava krvni tlak) i sedativ te potiče respiratorne funkcije, potiče opuštanje mišića te stimulira rad štitne žlijezde. Osim toga, ashwagandha smanjuje udio dušika u urinu, mliječnu kiselinu te hormone kojima organizma reagira na stres.

Utjecaj ashwagandhe na sportske performanse

trening muskarac

No, osim pozitivnih učinaka na zdravlje, potvrđen je i pozitivan utjecaj koji ekstrakt korijena ashwagandhe ima na mišićnu masu i snagu kod odraslih muškaraca koji rade trening s opterećenjem. Naime, rezultati studije u trajanju 8 tjedana objavljeni u Journal of the International Society of Sports Nutrition potvrdili su pozitivne učinke ove biljke.

Ispitanici su podijeljeni u dvije skupine: skupinu koja je bila podvrgavana ashwagandhi te koja malo iskustva u treningu s opterećenjem te placebo skupinu. Pripadnici prve skupine su uzimali 300 mg ashwagandhe, dvaput na dan.

Tijekom studije, svi ispitanici su radili treninge s opterećenjem, a uspoređivani su njihovi rezultati: primarno im se mjerila mišićna snaga. Drugi parametri koji su promatrani su bili veličina mišića, tjelesna kompozicija, razina testosterona u krvi i brzina mišićnog oporavka. Mišićna snaga se uspoređivala prema 1RM na bench pressu (potisku s ravne klupe) i nožnoj ekstenziji. Mišićni oporavak se računao usporedbom razine kreatin kinaze u serumu kao markera mišićnih ozljeda kao posljedice vježbanja.

U usporedbi s placebo skupinom, skupina koja je bila podvrgnuta ashwagandhi je pokazala vrlo visok porast u mišićnoj snazi na bench pressu i nožnoj ekstenziji te značajan porast u mišićnoj masi ruku i prsa. U usporedbi s placebo skupinom, ispitanici koji su uzimali ashwagandhu su imali značajno smanjenje mišićnih oštećenja izazvanih vježbanjem što je pokazatelj stabilizacije razine kreatin kinaze te velik porast u razini testosterona. Također, utvrđen je značajan pad u postotku masnog tkiva, u usporedbi s placebo skupinom.

studija-aschwaganda

Utjecaj ashwagandhe na mišićni rast

Ashwagandha, potvrđeno je ovom studijom, utječe na mišićni rast na dva načina:

  • povećavanjem razine testosterona, koji dovodi do mišićnog rasta, i
  • snižavanjem razine kortizola koji je katabolički agent koji onemogućava mišićni rast.

Osim toga, ashwagandha ima pozitivne učinke na staničnu proizvodnju energije i aktivnost enzima te na povećanje razine kreatina koji potiču proizvodnju ATP-a. Uz to, ashwagandha utječe na živčani sustav ako agent koji suzbija anksioznost te poboljšava fokus i koncentraciju.

Utjecaj ashwagandhe na mišićni oporavak

Promatranjm razine kreatin kinaze, potvrđen je pozitivan učinak ashwagandhe ma oporavak mišića izazvan treningom. Voditelji studije smatraju da je pozitivan oporavak izazvan sinergijskim učincima više djelovanja koja ashwagandha ima:

  • antioksidativno djelovanje pomaže u borbi protiv slobodnih radikala i njihove štete kako u centralnom živčanom sustavu, tako i u mišićima, i
  • antiupalno i analgetsko djelovanje utječe na smanjenje mliječne kiseline i dušika u urei.

Tijekom provedbe studije, nijedan od ispitanika nije imao nikakve nuspojave uzimanja visokih doza ashwagandhe. Stoga, ashwagandhu svakako uvrstite na popis dodataka prehrani koje uzimate za poboljšanje svojih sportskih performansi te bolji mišićni oporavak.

.

Objavljeno 23.10.2018.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!