Vježbaj kod kuće - pogledaj fitness opremu za kućni trening!

Iskoristite svoj potencijal: Koje dodatke prehrani uzimati prije, tijekom i nakon treninga?

Image

Za postizanje ciljeva treninga potrebno je zadovoljiti kriterije tri najvažnija segmenta aktivnosti: treninga, prehrane i odmora. Trening mora biti usmjeren i osmišljen prema ostvarenju zadanih ciljeva. Odmor je vrijeme kada mišići rastu, regeneriraju se i pripremaju na sljedeću tjelesnu aktivnost te je neophodno svakodnevno dovoljno vremena odvojiti upravo za odmaranje. Na kraju, prehrana je "gorivo" za naše tijelo i samo pravilnim i dovoljnim unosom potrebnih nutrijenata, moguće je ostvariti željene rezultate.

Kad se detaljnije proučava prehrana, jasno je da je za ozbiljnije rezultate i promjene prehranu potrebno obogatiti kvalitetnim dodacima, koji se ne uspiju unijeti hranom.

Upravo su dodaci prehrani za prije, tijekom i nakon treninga najvažniji dodaci u danu te im se treba posvetiti posebna pozornost kako bi sadržavali nutrijente koji su tijelu potrebni u određenom trenutku. Naime, iz nutrijenata koji se unose u ovom periodu tijelo postiže rezultate, oporavlja se, ali i crpi energiju.

trcanje

Što od kojeg dodatka prehrani očekivati?

Dodaci prehrani za prije treninga

Dodatak prehrani za prije treninga (pre-workout) vam pomaže u opskrbi energijom te omogućava postizanje najboljih rezultata u treningu koji slijedi. Upravo s kvalitetnim pre-workoutom moći ćete odraditi nekoliko ponavljanja više ili s kojim kilogramom više, a ova ponavljanja su ona ključna u povećanju snage. To se može postići unosom kvalitetnog i prilagođenog obroka 90 minuta prije treninga ili, jednostavnije, uzimanjem dodatka prehrani 30-45 minuta prije treninga.

Upravo su pre-workout dodaci prehrani osmišljeni da povećaju mišićnu snagu, poboljšaju izdržljivost, daju dodatnu energiju, omoguće bolju mišićnu pumpu, potroše dodatne kalorije i istope masti te poboljšaju koncentraciju i mentalni fokus.

Budući da mnogi nemaju vremena pojesti kvalitetan obrok prije treninga, pre-workout dodaci prehrani su osmišljeni kao jednostavnije i ekonomičnije rješenje. Kod odabira dodataka prehrani za prije treninga savjetuje se uzimati one koji svojim sastavom podupiru vaše potrebe.

Najčešći i najvažniji sastojak pre-workout dodataka prehrani je - kofein. Osim što aktivira metabolizam, kofein opskrbljuje energijom, ali i odlaže osjećaj umora. Kofein sudjeluje i u metabolizmu masti mobiliziranjem masnih kiselina uz istovremenu redukciju potrošnje glikogena kod prolongiranog treninga ili kod maratona, što je posebno važno u sportovima izdržljivosti.

kava

Usto, kofein skraćuje vrijeme reakcije te utječe na poboljšanje raspoloženja, koncentracije te motivaciju za aktivnost.

Uz kofein, taurin je također vrlo čest sastojak kvalitetnih dodataka prehrani, pa ga potražite na deklaracijama kad birate ovu vrstu proizvoda. Taurin je aminokiselina koja smanjuje grčenja mišića jer u mišiće doprema vodu i dodatne hranjive tvari pa poboljšava mišićni rast i oporavak. Osim toga, taurin povećava razinu glukoze u stanicama te poboljšava provođenje elektrolita što rezultira boljim fokusom i koncentracijom.

Kada kofeinu i taurinu dodate guaranu, rezultat je samo jedan: trening na višem nivou, s rezultatima boljima nego ikad! Guarana ima kofeina više nego - kava pa je jasno da ovaj sastojak samo dodatno pojačava učinak. Osim kofeina, guarana sadrži i fitokemikalije poput teobromina, saponina, tanina i katehina koji su snažni antioksidansi. Guarana, dokazano poboljšava pamćenje, pozornost i ukupne kognitivne funkcije, ali i potiče gubitak kilograma.

Zbog svega navedenoga, dodaci prehrani koji sadrže kofein, taurin i guaranu su izvrstan odabir za prije treninga. Prema navedenim kriterijima, izdvajamo dva dodatka prehrani koji će vam svojim sastojcima omogućiti ono što očekujemo od ove vrste proizvoda: povećanje koncentracije i snage, više snage i izdržljivosti te bolji oporavak uz odgođen osjećaj umora. To su: Multipowerovi Red Kick i Green Kick. Oba proizvoda su na bazi kofeina uz dodani taurin i guaranu, pa je rezultat očekivan: više snage i fokusa na trening, bolji osjećaj budnosti te veća izdržljivost tijekom treninga duljeg trajanja.

red kick

Dodaci prehrani za tijekom treninga

Dodatak prehrani koji se uzima tijekom treninga mora biti jednostavan i mora brzo doprijeti u krvotok (brzo se apsorbirati). Dakle, u ovom trenutku biramo proizvod koji neće "izvlačiti" krv iz mišića već upravo suprotno, zadržavat će je u mišićima gdje je u ovom periodu najpotrebnija. Tijekom treninga važno je biti dovoljno opskrbljen vodom, a kako se znojenjem iz organizma gube mnogi vitamini i minerali, u ovom trenutku ih je bitno nadomjestiti.

Cilj tijekom treninga je povećati dostupnost izvora energije, te očuvanje mišićnog glikogena, jer u trenutku kad je glikogen potrošen, počinje se odgađati mišićni katabolizam i osjećati umor. Stoga, dodaci prehrani za ovaj period sadrže brze šećere (maltodekstrin, glukozu i sl). Osim toga, ovaj dodatak prehrani treba povećati dostupnost aminokiselina. Dakle, dopremanjem aminokiselina i brzih ugljikohidrata u mišiće smanjuje se rizik od mišićnog katabolizma i čuva se mišićni glikogen.

Tijekom treninga savjetujemo uzimanje Multipowerovog ISO Drinka u prahu ili kao gotovog napitka ili Energy Charge, bogat visokovrijednim ugljikohidratima za brzu nadoknadu energije. Ako tražite nešto praktičnije od navedenih proizvoda, onda je bez konkurencije Multicarbo Energy Gel koji je izbor mnogih biciklista, trkača ili triatlonaca.

multipower iso drink

Dodaci prehrani za nakon treninga

Nakon treninga mišićima je potrebna hrana za oporavak od aktivnosti i rast. Poznato je koliko je PWM (post workout meal) važan, a od nutrijenata ovaj obrok mora sadržavati brzo otpuštajuće proteine (whey proteine), brze (jednostavne) šećere te glutamin i BCAA kako bi se mišiće u što kraćem vremenu opskrbilo hranom koja će ubrzati oporavak i potaknuti rast i obnovu mišićnog tkiva.

Za brz povrat izgubljene energije i opskrbu mišića hranom nakon treninga, a posebno nakon dugih i iscrpljujućih treninga izdržljivosti (posebno za sportove poput biciklizma ili trčanja) preporučujemo da odaberete Multipowerov Re-Charge Drink, koji će baš, kako mu i samo ime kaže "ponovo napuniti" i pripremiti za izazove sljedeće fizičke aktivnosti.

Osim ovog proizvoda, nakon treninga bilo koje vrste, odličan izbor je Multipowerov 100% Pure Whey Protein: s tri različita izvora proteina (izolat, hidrolizat i koncentrat), visokim udjelom BCAA i glutamina po mjerici te dodanim vitaminom B6, ovo je protein koji će vam omogućiti kvalitetan oporavak mišića, mišićni rast te pripremiti vaše tijelo za sljedeći trening. Zbog izvrsnog okusa i kremaste teksture, ovaj protein biraju mnogi, i žene i muškarci. Uz proteine poput ovoga, možete mirno spavati, jer zna se da mišići rastu u snu!

multipower whey protein

Objavljeno 19.01.2016.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!