Akcija: do 40% popusta na odabrane trake za trčanje

Ovo nikako nemojte raditi prije spavanja

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Uz prehranu i fizičku aktivnost, spavanje je treća i jednako važna karika u trokutu koji čini naše zdravlje. Bez dovoljno i kvalitetnog sna zdravlje nam je ugroženo, a dugoročno će sigurno doći do bolesti.

Stoga, kako biste osigurali optimalno spavanje morate slijediti upute za dobar, ali i izbjegavati ono što može ugroziti vaš san.

san

Donosimo vam 10 stvari koje izbjegavajte raditi prije spavanja:

1. Kava nakon večere

Koliko god da volite okus i miris kave, nemojte kavu piti u poslijepodnevnim, a pogotovo ne u večernjim satima. Uz kavu izbjegavajte sve napitke koji sadrže kofein, poput nekih čajeva i energetskih napitaka.

2. Prekomjerna količina alkohola

Iako mnogi vole prije spavanja popiti čašicu alkohola, to svakako nije dobra odluka za vaš san. Alkohol remeti duboki san, koji je važan za odmaranje, pamćenje i druge moždane funkcije. Također, radi alkohola ćete možda teško zaspati, a ujutro ćete se jako teško probuditi.

3. Surfanje internetom neposredno prije spavanja

Umjetno svjetlo monitora loše utječe na san. Pokušajte zatvoriti računalo i ostaviti mobitel sa strane barem 2-3 sata prije sna kako biste se smirili i lakše utonuli u san.

4. Previsoka temperatura u sobi

Poznato je da prostorija u kojoj spavate mora biti prozračena, a temperatura niža nego u ostalim prostorijama. Previsoka temperatura i suh zrak su najgore što možete napraviti svome snu.

san

5. Obrok neposredno prije spavanja

Ovdje ne mislimo na lagani i zdravi proteinski obrok, već na pretrpavanje grickalicama uz film neposredno prije spavanja. Prevelik i prekaloričan obrok će vam otežati probavu i svakako onemogućiti kvalitetan i dubok san.

6. Preskakanje treninga

Vježbanje je dobro za vaš san. Trening vam može poboljšati raspoloženje, smanjiti tjeskobu i razveseliti vas prije spavanja. Također pomaže uspostaviti redoviti obrazac odlaska na spavanje i buđenja svaki dan u isto vrijeme (cirkadijalni ritam).

7. Trening neposredno prije spavanja

Iako je vježbanje dobro za vaš san, vježbanje preblizu vremenu za spavanje može poremetiti san. Ne događa se svima, ali vam se to događa, pokušajte završiti svoj trening najmanje 3 sata prije nego što idete u krevet.

8. Brige

„Jesam li iznijela smeće“, „Jesam li završila sve današnje zadatke“, „Kako će proći sutrašnji sastanak“… razmišljanja o danu koji je iza ili koji slijedi definitivno može negativno utjecati na san. Pokušajte se smiriti, zaboraviti na brige i zaspati razmišljajući o nečemu opuštajućem.

san

9. Unos prevelike količine vode

Tijekom dana potrebno je unositi dovoljne količine vode kako bi se izbjegla dehidracija, no pretjeran unos vode prije sna će remetiti san radi potrebe za mokrenjem. Pijte ravnomjerno kroz dan, a ne da prije spavanja nadomještate nedovoljan unos tijekom dana.

10. Spavanje do podne

Najbolji je ritam spavanja onaj koji se ponavlja iz dana u dan. Primjerice, odite spavati u 23 i probudite se u 7 ujutro. Na taj način ćete steći navike spavanja i održavati cirkadijalni ritam. Ako danas odlučite spavati do 10 navečer vjerojatno nećete moći zaspati u 23, a remećenje ovog ritma svakako remeti i kvalitetu i dubinu sna.

Objavljeno 12.12.2020.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!