Božićna akcija: iskoristi do 40% popusta na sve proizvode za mršavljenje!

Četvrt bijelog i parizer ? Ne, hvala !

Image

Rast prodaje sendviča ne jenjava, dapače, bum koji se prije kojeg desetljeća mogao pratiti u razvijenim zemljama sada polako zahvaća I Hrvatsku.

Samo u Velikoj Britaniji sendviči donose godišnji obrt od oko 3 milijarde funti. U prilog ovom trendu idu promjene koje sa sobom nosi život ljudi koji puno rade i imaju malo vremena.

Formalno vrijeme za ručak sve se više zamjenjuje konceptom jela “s nogu”, a u tom slučaju, dobro osmišljen sendvič ne samo da je opasna konkurencija tipičnoj fast-food hrani, već može biti prehrambeno visoko-vrijedan obrok. Želja za što kvalitetnijom hranom pokreće opet novije trendove.

Kao niska na udjelu ugljikohidrata alternativa sendvičima u SAD-u i Velikoj Britaniji sve su češći izbor “zamotuljci” od “pita kruha” i raznih drugih istočnjačkih verzija “tankih kruhova” bez kvasca.

Prvi industrijski pakirani sendviči pojavili su se početkom 1980-tih godina, i to vrlo lokalizirano. Danas je sendvič dostupan u gotovo svakoj trgovini hranom, a obavezan u ponudi restorana brze prehrane. Da sendvič može biti kvalitetan izbor za obrok govore i ponude istih u restoranima i dućanima zdrave hrane.

Slijede primjeri kako kod kuće možete pripremiti sendvič koji je zanimljivog okusa, prehrambeno visoko-vrijedan, te jeftiniji od onoga što se može naći u još vrlo siromašnoj ponudi u hrvatskim dućanima.

Svaki dan u tjednu novi okus

Ponedjeljak:

  • Graham pecivo
  • Sirni namaz s povrćem
  • Kapari (stavljaju se na sirni namaz)
  • Zelena salata
  • Rajčica
  • Dimljeni losos

Utorak:

  • Kukuruzni kruh (dvije kriške)
  • Pire od avokada (oguljeni avokado zgnječiti vilicom i staviti na obje kriške kruha)
  • Rukola
  • Kuhani bjelanjak jajeta

Srijeda:

  • Beskvasni raženi kruh (dvije kriške)
  • Svježi kravlji sir
  • Svježa crvena paprika
  • Šparoge iz staklenke
  • Tuna iz konzerve

Četvrtak:

  • Pita kruh
  • Humus namaz (namaz od slanutka)
  • Sušena pureća prsa
  • Listići srca artičoke
  • Rajčica

Petak:

  • Pecivo od integralnog brašna sa sjemenkama
  • Namaz od sušenih rajčica
  • Ribana mrkva (stavlja se na namaz od rajčica)
  • Dimljeni tofu
  • Zelena salata

Subota:

  • Kukuruzna tortilja
  • Svježi kozji ili kravlji sir
  • Masline (sjeckane, stavljaju se na sir)
  • Inćuni
  • Stabljika svježeg celera

Objavljeno 18.01.2007.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!