Akcija: 40% popusta na odabrane trake za trčanje

Bolest kostiju - artroza - simptomi i liječenje

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Najveća ponuda fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Artroza, degenerativni artritis, degenerativna bolest zglobova ili osteoartritis su medicinska imena za bolest mišićno-koštanog i vezivnog tkiva koja je jedan od najčešćih razloga odlazaka na bolovanje na svijetu!

Artroza je degenerativni proces pri kojem dolazi do uništavanja zglobne hrskavice, a što izaziva trljanje kosti jedna o drugu što oboljeli osjeća kao jaku bol i gubitak pokreta. Naime, zahvaćena hrskavica, u zdravim okolnostima, oblaže krajeve kostiju i štiti ih od trljanja i uništavanja.

Iako se vrlo često javlja kod starijih osoba, od artroze nisu pošteđene ni mlađe osobe. Naime, osim starenja, kao uzročnik razvoja artroze navode se pretilost, sportske ozljede, ozljede zbog aktivnosti na radu, druge vrste nezgoda te genetika (defektne hrskavice). Također, od artroze češće obolijevaju žene, nego muškarci.

Također, artroza neke zglobove pogađa znatno češće od drugih. Primjerice, vrlo su rijetki slučajevi u kojima artroza pogađa čeljust, ramena, laktove te članke ruku ili nogu. Istovremeno, artroza se najčešće događa na prstima, kralježnici i zglobovima koji djeluju kao uporišta težine.

U slučajevima razvoja artroze na prstima, koštani čvorovi povećavaju zglobove i stvaraju kvrgave oblike. U početku razvoja bolesti, zglobovi su osjetljivi, bolni i ukočeni. Nakon nekog vremena (do 2 godine) bolovi prestaju, no kvrgavi zglobovi opstaju. Artroza na kralježnici označava izlizivanje diskova između kralježaka može uzrokovati bol u leđima i vratu te ukočenost. Artroza najčešće zahvaća zglobove koji nose težinu tijela, poput kukova, koljena i stopala.

Simptomi artroze i dijagnoza

Oboljeli od artroze navode ove simptome:

  • bol u zglobovima za vrijeme ili poslije kretanja
  • neugodu u zglobu prije ili za vrijeme promjene vremena
  • oticanje i ukočenost zglobova, pogotovo nakon kretanja
  • koštane izbočine na sredini ili na kraju zglobova prstiju ili baze palca
  • gubitak fleksibilnosti zgloba

Dijagnoza se postavlja kliničkim pregledom i rentgenskom snimkom, a liječenje se provodi lijekovima, zaštitom i u najtežim oblicima – operativnim zahvatom. Naime, kod osoba s teškom artrozom, ortopedska operacija može osigurati veliko olakšanje boli i uspostaviti izgubljenu funkciju zgloba. Ugrađivanje totalne endoproteze obično omogućava osobi s teškom artrozom u kukovima ili koljenu hodanje bez boli ili ukočenosti.

No, iako se artroza ne može izliječiti, postoje uobičajene mjere za smanjenje boli, ukočenosti i poboljšanje funkcije, kao što su programi vježbanja, protuupalni lijekovi, te redukcija težine za pretile osobe.

Smanjenje simptoma bolesti vježbom

Kao i kod bilo kojeg drugog oboljenja, i kod oboljelih od artroze je vrlo važna edukacija. Naime, ortoped i stručnjaci na programima rehabilitacije trebaju oboljeloga upoznati s programom vježbi u kućnom režimu, pravilnoj posturi te važnosti i načinu uporabe ortopedskih pomagala (uporabom štapa na zdravoj strani rasterećuje se zglob kuka). Također, oboljeloga treba uputiti o potrebi odmaranja , potrebi izbjegavanja dužeg sjedenja u istom položaju, primjerenoj obući i sl.

Ovisno o individualnom stanju svakog oboljelog, potrebno je prilagoditi vježbe čiji je cilj usporavanje i umanjenje simptoma bolesti. Primjerice, u slučaju artroze kuka, pacijentu se savjetuje izvođenje vježbi opsega pokreta i vježbi istezanja fleksora, aduktora i vanjskih rotatora kuka.

Specifična vrsta vježbi karakteristična za degenerativne reumatske bolesti su pendularne vježbe. Provode se tako što bolesnik stoji na zadnjoj prečki švedskih ljestava zdravom nogom. Bolesna noga slobodno visi; bolesnik izvodi ljuljanje bolesne noge u smjeru ekstenzije i unutarnje rotacije.

Iznimno je važno jačanje hipotrofiranih mišića – ekstenzora, abduktora i unutarnjih rotatora natkoljenice. Također, ne treba izostaviti ni jačanje pelvitrohanterne, glutealne kao i ostale posturalne muskulature izometričkim vježbama ili vježbama u vodi.

Kao i u slučaju artroze kuka, i kod artroze koljena je važno provoditi vježbe održavanja opsega pokreta zgloba koljena. Osim toga, potrebno je provoditi vježbe snaženja mišića natkoljenice. Takve vježbe se lakše izvode u vodi pa se oboljelima savjetuje odlazak na bazen.

Stoga, ukoliko imate neki od simptoma razvoja artroze, obavezno posjetite liječnika. Ukoliko vam ova bolest zglobova bude dijagnosticirana, slijedite liječničke upute i redovito radite propisane vježbe kojima možete usporiti razvoj i umanjiti simptome bolesti.

Objavljeno 01.07.2015.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!