Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Jedna od najčešćih ozljeda današnjice: Trkačko koljeno ili hondromalacija patele

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Osjećate li nelagodu u koljenu prilikom izvođenja pokreta čučnja, iskoraka, hodanja, trčanja i skokova, hoda po stepenicama ili pak sjedenja u kinu ili na uredskoj stolici? Naglasak boli je oko područja patele, i najčešće se širi s unutarnje strane koljena? Ako su odgovori pozitivni, vrijeme je za posjet liječniku, jer velika je vjerojatnost da imate ozljedu patele poznatu pod nazivom "trkačko koljeno".

O čemu se radi?

Trkačko koljeno ili hondromalacija patele je jedna od najčešćih povreda današnjice kod profesionalnih sportaša, sportaša rekreativaca, ali i kod ljudi koji nisu u doticaju sa sportskim aktivnostima, međutim zbog svoje profesije također mogu biti izloženi ovakvoj povredi.

Trkačko koljeno ili hondromalacija patele

Koji su uzroci nastanka?

Do uzroka nastanka najčešće dolazi zbog preslabog mišića kvadricepsa (prednji mišić natkoljenice) i to posebno kod vastusa medialisa (unutarnji dio mišića).  Zbog njegove slabosti dolazi do nepravilnog gibanja patele, grebanja ili struganja po femuru, a to uzrokuje da njezina unutarnja hrskavična ploha postaje neravna, čime gibanje postaje bolno.

Ostali rizični faktori su pretjerana pronacija stopala (izvrtanje stopala prema unutra), genu valgum (X noge), neadekvatna obuća, visoko smještena patela, pretilost, pretreniranost...

Tretmani koji olakšavaju problematiku

Jedan od prvih koraka je potpuna pošteda od svih sportskih aktivnosti koje provociraju, tj uzrokuju bol u koljenom zglobu, te što raniji početak programa rehabilitacije pod individualnim i stručnim vodstvom viših fizioterapeuta.

Od pasivnih procedura koristi se UZV (terapijski ultrazvuk), VAKUUM RDT TERAPIJA (ukoliko je prisutna oteklina) i krioterapija, te masaža s protuupalnom i analgetskom kremom/gelom. Nakon toga započinje se s izometričkim vježbama koje obuhvaćaju jačanje svih mišića natkoljenice (s posebnim naglaskom na vastus medialis).

Trkačko koljeno terapija

Kada se bol značajno ukloni, odnosno prestane, započinje se s vježbama propriocepcije (vježbe na nestabilnim podlogama), a potom se polako uvode ostali oblici treninga, poput vježbanju na Power Plateu (vibracijska platforma) te uz pomoć TRX-a, Slim Beama i ostalih funkcionalnih trenažera. Time ujedno i završna faza rehabilitacije, odnosno započinje povratak sportsko-rekreacijskim aktivnostima.

Trkačko koljeno i powerplate

Kome se obratiti?

Kompletni proces terapije, rehabilitacije i svih navedenih trenažnih aktivnosti trebaju provoditi stručne osobe, fizioterapeuti. Jedan od takvih centara je Physio Sport iz Zagreba, jedinstveni stručni centar koji sinergistički radi na polju estetike, fizioterapije, kineziterapije, rehabilitacije i osobnog treninga.

Pristup klijentu je potpuno individualan i podrazumijeva  kompletnost usluge, od analize stanja, funkcionalne dijagnostike, dijagnostike estetske forme, do definiranja vrste i oblika tretmana bilo u segmentu lokomotornog sustava ili u području tretmana kože i potkožnog tkiva. Misija i zadatak Physio Sporta je pružanje vrhunske estetske, zdravstvene i fitness usluge s ciljem da svaki susret  bude jedinstven, a rezultati osjetni i vidljivi već nakon prvog tretmana.

Physio sport

Bez obzira želite li na kontroliran i siguran način skinuti višak kilograma, dovesti svoje tijelo i zdravlje u formu, postići bolju kondiciju, oblikovati kritične zone, smanjiti ili izgubiti celulit, riješiti se akutnih i kroničnih bolova u leđima i vratu, osigurati si ugodnu i suvislu masažu, brže i kvalitetnije zacijeliti ozljede lokomotornog sustava, pripremiti svoje tijelo za mogući period neaktivnosti (pripreme za operativne zahvate) ili si osigurati kvalitetan postoperativni oporavak, rješenje ćete dobiti u PHYSIO · SPORT centru.

Stalnu kontrolu i nadzor vašeg zdravlja, funkcionalnost i shaping vašeg tijela provodi iskusan i stručan tim vrsnih fizioterapeuta, kineziterapeuta, kineziologa i profesionalnih fitness trenera. Besplatno savjetovanje i usmjeravanje je sastavni dio usluge Physio Sporta, bez obzira je li usmjereno na područje nutricionizma, terapija i vježbanja ili estetskih tretmana.

Riječ je o izrazito modernom, ugodnom i dizajnerski uređenom prostoru  koji se nalazi u Centru Kaptol, na adresi Nova Ves 17.

Više informacija o Physio Sport Centru možete pronaći na www.physiosport.hr.

Objavljeno 07.12.2015.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!