Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Koji su simptomi celijakije?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Celijakija ili glutenska enteropatija je kronična autoimuna bolest sluznice tankog crijeva koja se veže uz intoleranciju na bjelančevinu gluten. Radi se o bolesti tankoga crijeva obilježenoj upalom sluznice s atrofijom resica i kriptalnom hiperplazijom koja nastaje nakon izlaganja glutenu.

Kako se radi o bolesti koja zahtijeva promjenu životnog stila te značajne prehrambene promjene, važno ju je što prije dijagnosticirati. Dijagnostika celijakije se radi biopsijom tankog crijeva gdje se mogu vidjeti karakteristične promjene na crijevnim resicama.

Analizom krvi ili kućnim profesionalnim testom mogu se potvrditi indikacije za celijakiju, ali bez biopsije se ne može postaviti dijagnoza.

gluten

Koji su simptomi celijakije?

1. Proljev

Mekana i vodena stolica je jedan od prvih simptoma koju osobe bilježe prije dijagnosticiranja celijakije. Prema studiji koju su proveli Fine, Meyer i Lee lak 79% ispitanika je zabilježilo proljev prije početka provedbe terapije.

Ipak, treba imati na umu da je proljev jedan od simptoma celijakije, ali da uzročnik proljeva može biti i infekcija, neka druga intolerancija na hranu ili neki crijevni problem.

2. Nadutost

Nadutost je također jedan od simptoma koje bilježe osobe oboljele od celijakije. Naime, celijakija izaziva upalne procese u probavnom traktu što može rezultirati nadutošću te nizom drugih probavnih tegoba.

Studija koju su proveli Zipser, Patel i sur. pokazala je da je nadutost jedan od najčešćih simptoma celijakije, čak 73% oboljelih zabilježilo je nadutost prije dijagnoze bolesti. Nakon izbacivanja glutena iz prehrane, oboljeli bilježe smanjenje i nestanak ovog neugodnog stanja.

No, gluten može izazvati nadutost i kod osoba koje ne boluju od celijakije pa ovo ne može biti jedini simptom bolesti. Također, nadutost može biti uzrokovana zatvorom, opstrukcijom crijeva, kroničnim plinovima ili probavnim poremećajima.

3. Plinovi

Pojačani plinovi su čest simptom koji bilježe osobe oboljele od celijakije. Studija koju su proveli Faulkner-Hogg i sur. potvrdila je da su plinovi vrlo čest simptom celijakije te da ih bilježe mnogi oboljeli.

No, osim celijakije plinovi mogu biti simptom konstipacije, gutanja zraka, intolerancije na laktozu ili sindroma iritabilnog kolona.

celijakija

4. Umor

Drastično smanjene razine energije i umor su vrlo česti simptomi celijakije. Oboljeli koji izbace gluten iz prehrane bilježe puno više energije za svakodnevno funkcioniranje i manju razinu umora od oboljelih koji i dalje konzumiraju gluten. Također, osobe koje boluju od celijakije često imaju poremećaje spavanja, što se također pripisuje umoru.

Dodatno, neliječena celijakija može izazvati oštećenja tankog crijeva koja mogu dovesti do deficijencije određenih vitamina i minerala što također može rezultirati umorom.

Drugi potencijali uzroci umora su infekcije, problemi sa štitnjačom, depresija i anemija.

5. Gubitak tjelesne težine

Jedan od prvih znakova celijakije je nagao pad tjelesne težine i nemogućnost povrata izgubljenih kilograma. Razlog ovome jest smanjena sposobnost organizma da apsorbira nutrijente, što dovodi do malnutricije i gubitka tjelesne težine.

Studija koju su proveli Dewar i sur. pokazala je da je gubitak tjelesne težine (uz proljev, umor i bolove u trbuhu) jedan od najčešćih simptoma celijakije. Nakon početka provedbe terapije, ne samo da se simptomi uklanjaju već oboljeli bilježe i povrat na tjelesnoj težini.

Neobjašnjiv gubitak kilograma može biti uzrokovan stanjima kao što su dijabetes, karcinom, depresija ili problemi sa štitnjačom.

6. Nedostatkom željeza izazvana anemija

Celijakija remeti apsorpciju nutrijenata i može dovesti do nedostatkom željeza izazvane anemije, stanja uzrokovanog manjkom crvenih krvnih stanica u tijelu. Simptomi ove vrste anemije su umor, slabost, bolovi u prsima, glavobolje i vrtoglavice.

Nakon prelaska na prehranu bez glutena, većina oboljelih od celijakije bilježi poboljšanje u statusu željeza. Dodatno, oboljeli od celijakije s anemijom imaju dvostruko veću šansu za oštećenja tankog crijeva te smanjenu koštanu masu uzrokovanu ovom bolešću.

No, osim celijakije, niz je drugih mogućih uzroka nedostatkom željeza izazvane anemije, od loše prehrane, dugotrajnog korištenja sredstava protiv bolova (poput aspirina) do gubitka krvi obilnim menstruacijama ili čira na želucu.

anemija

7. Konstipacija ili zatvor

Dok kod jednih osoba celijakija izaziva proljev, kod drugih ova bolest može biti uzrok zatvora. Celijakija oštećuje crijevne resice, sitne izbočine u tankom crijevu odgovorne za apsorpciju hranjivih sastojaka.

Kako hrana putuj probavnim traktom, crijevne resice nisu sposobne potpuno apsorbirati nutrijente te umjesto toga često apsorbiraju previše tekućine iz stolice. To dovodi do tvrde stolice koja teško prolazi crijevima, što izaziva zatvor.

No, čak i na strogoj bezglutenskoj prehrani, osobe oboljele od celijakije vrlo često pate od zatvora što je posljedica smanjenog i nedovoljnog unosa vlakana koja se inače nalaze u mnogim namirnicama koje sadrže gluten.

Osim celijakije, zatvor može biti izazvan lošom prehranom, dehidracijom i fizičkom neaktivnošću.

8. Depresija

Uz sve navedene fizičke simptome, depresija kao psihički simptom može također upućivati na celijakiju. Studija koju su proveli Smith i Gerdes pokazala je da je depresija učestalija kod oboljelih od celijakije nego kod osoba koje ne boluju od ove bolesti.

Prema studiji koju su proveli van Hees i sur. čak 39% oboljelih od celijakije bilježi i depresiju, ali provedba bezglutenske prehrane značajno umanjuje broj osoba koje pate od depresije.

Drugi mogući uzroci depresije mogu biti fluktuacije hormona, stres, žaljenje ili čak genetika.

depresija

9. Osip i svrbež

Kod oboljelih od celijakije često se javlja dermatitis herpetiformis (Duhringova bolest ili kožna celijakija) koju karakterizira svrbež i osip koji se može pojaviti na laktovima, koljenima ili stražnjici.

Kod oboljelih od celijakije može se dogoditi da se pojavi samo ovaj simptom, a niti jedan drugi, ranije spomenut. Točnije, prema studiji koju je proveo Reunala, manje od 10% oboljelih od celijakije koji razviju dermatitis herpetiformis bilježe digestivne probleme povezane s celijakijom.

Drugi potencijali uzroci osipa i svrbeža mogu biti ekcem, psorijaza, dermatitis i urtikarija.

Zaključak

Celijakija je ozbiljna bolest kod koje imunološki sustav napada tanko crijevo kao odgovor na unos namirnica koje sadrže gluten. Ukoliko se pravilno ne tretira, celijakija može izazvati niz drugih komplikacija i poteškoća, od umora, manjka nutrijenata, gubitka kilograma i niza probavnih tegoba.

Ukoliko bilježite neke od navedenih simptoma, svakako posjetite liječnika koji će vas testirati na celijakiju i eventualno savjetovati izbacivanje glutena iz prehrane.

celijakija

Reference:

  1. Dewar DH, Donelly SC, McLaughin SD, Johnson MW, Ellis HJ, Ciclitira PJ. Celiac disease: Management of persistent symptoms in patients on a gluten-free diet. World J Gastroenterol. 2012 Mar 28; 18(12): 1348–1356.
  2. Faulkner-Hogg KB, Selby WS, Loblay RH. Dietary analysis in symptomatic patients with coeliac disease on a gluten-free diet: the role of trace amounts of gluten and non-gluten food intolerances. Scand J Gastroenterol. 1999 Aug;34(8):784-9.
  3. Fine KD, Meyer RL, Lee EL. The prevalence and causes of chronic diarrhea in patients with celiac sprue treated with a gluten-free diet. Gastroenterology. 1997 Jun;112(6):1830-8.
  4. Reunala T. Dermatitis herpetiformis: coeliac disease of the skin. Ann Med. 1998 Oct;30(5):416-8.
  5. Smith DF, Gerdes LU. Meta-analysis on anxiety and depression in adult celiac disease. Acta Psychiatr Scand. 2012 Mar;125(3):189-93.
  6. van Hees NJ, Van der Does W, Giltay EJ. Coeliac disease, diet adherence and depressive symptoms. J Psychosom Res. 2013 Feb;74(2):155-60.
  7. Zipser RD, Patel S, Yahya KZ, Baisch DW, Monarch E. Presentations of adult celiac disease in a nationwide patient support group. Dig Dis Sci. 2003 Apr;48(4):761-4.

Objavljeno 13.08.2019.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!