Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Funkcionalni trening - trening budućnosti!

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Pošto je u zadnje vrijeme izraz „funkcionalni trening“ sve popularniji, pokušati ćemo vam pobliže objasniti kakav je to točno način treniranja. Krenuti ćemo sa jednostavnom usporedbom; zamislite klasični trening u teretani sa spravama, e pa funkcionalni trening je čista suprotnost! Kod pravog funkcionalnog treninga nema sprava, bench pressova i biceps pregiba.

Rekviziti koji se koriste za treninge su girje (kettlebell), medicinske lopte, gimnastičke karike, pliometrijske kutije različitih dimenzija, konopi, vijače, elastične trake, a tu je i naravno veliki repertoar vježbi koje se izvode samo sa težinom vlastitog tijela. Znači nema nikakvih izolacijskih vježbi kao u bodybuildingu tipa biceps,triceps itd.

Vježbe s girjama

Pravi funkcionalni trening je najkompletniji način treniranja jer se radi na svim bitnim značajkama; snazi, kondiciji, eksplozivnosti, brzini i izdržljivosti. Moglo bi se reći da je iz svih sportova uzeto ono najučinkovitije te složeno u jedan veoma raznolik koncept!

Kod svih vježbi bit je da radi što više mišića istovremeno, a velika većina vježbi najviše pogađa trbuh i donji dio leđa, što su kod većine najslabiji dijelovi tijela. Ako se tome dodaju i minimalni odmori između vježbi, dobivamo vrlo moćno oruđe za sagorijevanje masti i izgradnju mišića! Upravo zbog te kombinacije vježbi koje aktiviraju sve mišiće u tijelu te minimalnih odmora, ovakav način treniranja je vrlo iscrpljujući, fizički i psihički.

Iako cijeli trening rijetko kada traje duže od 30-tak minuta, to je i više nego dovoljno vremena da se potroše zalihe snage jer ovakva metoda iscrpljuje sva tri energijska sustava (2 anaerobna i 1 aerobni).

Pa koje su prednosti ovakvog treninga?

 1. Povećanje svih triju energijskih sustava
 2. Poboljšanje kompozicije tijela
 3. Povećanje mišićne mase i snage
 4. Povećanje radnog kapaciteta vježbanja
 5. Raznolikost trening programa

Navesti ćemo i neke od vježbi koje se koriste kod funkcionalnog treninga;

 1. izbačaji, nabačaji, trzaji, njihanje sa girjama,
 2. udaranje u pod, bacanje, skakanje, sklekovi sa medicinkama,
 3. 3. zgibovi i njihanje konopa,
 4. sve tehnike skakanja s vijačom,
 5. sve vrste skokova na pliometrijske kutije,
 6. Sve vrste zgibova,sklekova, izometrijskih držanja na karikama,
 7. sve vježbe snage s težinom vlastitog tijela itd.

Kod dizajniranja funkcionalnih trening programa bitno je ukomponirati što manje vježbi sa što više učinka, te se ponekad cijeli trening sastoji od samo dvije vježbe npr: mrtvo dizanje i rameni potisak. Naizgled se čini lako, jednostavno i nedovoljno za neke ozbiljnije rezultate ali svaki iskusniji dizač utega zna da s mrtvim dizanjem radi svaki mišić u tijelu osim prsa i ramena, te zato uz rameni potisak dobivamo vrlo jaku kombinaciju za izgradnju mišića u cijelom tijelu, a ovisno o odmoru između serija te kilaži i vrlo učinkovito sagorijevamo masno tkivo jer što više mišića aktivirate više masti sagorijevate.

This text will be replaced

U videu isječku možete vidjeti jednu kratku demonstraciju funkcionalnog načina treniranja. Vrlo je bitno naglasiti da za ovakav način treniranja prvo treba naučiti pravilne tehnike rada svih navedenih vježbi a tek onda se upuštati u provođenje istih.

Naši klijenti su vrlo dobro prihvatili treniranje u paru sa drugom osobom jer se više motiviraju a i malo nadmetanja uvijek dobro dođe. Vjerujte nam, kada jednom probate ovako trenirati više se nikad nećete vratiti klasičnom načinu treniranja te smo duboko uvjereni da je ovaj tip treninga uistinu trening budućnosti!

Objavljeno 19.03.2010.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!