Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

TRX: 5 vježbi koje još niste probali

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Trx svakim danom postaje sve popularniji fitness rekvizit za vježbanje koji omogućuje izvođenje stotina funkcionalnih vježbi kojima ćete razviti snagu, fleksibilnost, izdržljivost, ravnotežu, stabilnost trbušnih i leđnih mišića, agilnost, čvrstoću zglobova, a pomoći će i u bržoj rehabilitaciji. TRX su izmislili američki marinci kao sredstvo u fizičkoj pripremi vojnih postrojbi, te se izuzetno brzo razvio u revolucionarnu metodu vježbanja sa vlastitom težinom.

Evo kratkog podsjetnika za sve vas koji volite vježbati s TRX-om, a polako vam ponestaje ideja. Vježbe u nastavku su poprilično teške i više namijenjene naprednijim vježbačima, ali isto tako možete ih iskoristiti za testiranje vlastite snage, koordinacije, fleksibilnosti i izdržljivosti. Radi se o vježbama koje nisu standardne, vrlo su kompleksne i veoma izazovne.

1.TRX pliometrijski skokovi na rukama

Riječ je o izuzetno eksplozivnom pokretu koji će vam pomoći razviti snagu guranja rukama i ramenima, a istovremeno trup će cijelo vrijeme izvođenja vježbe biti angažiran i zategnut. Ova vježba svakako nije za početnike, a najviše se preporuča sportašima kojima je važna eksplozivna snaga gornjeg dijela tijela, naročito u borilačkim sportovima. Također ne preporuča se da ju izvodite ako imate bilo kakvih problema sa zglobovima, posebno ramenima i ručnim zglobovima.

TRX pliometrijski skokovi na rukama

Kratak opis: Noge zakvačite za TRX i stanite u položaj skleka. Eksplozivno se odgurujte rukama prema natrag, dok istovremeno noge idu prema vertikali. Kada vam noge dođu do nekakvih 45 stupnjeva u odnosu na podlogu, krenite se istim putem vraćati u početni položaj.

2.TRX obrnuta zvijezda

Vježba koja će aktivirati cijeli lanac mišića od gluteusa preko donjeg dijela leđa pa sve do trapeziusa i deltoideusa. Radi se zapravo o naprednijoj varijanti Y podizanja. Vježba je jako efektivna iz razloga što istovremeno aktivira stražnji gornji i donji dio tijela kako bi se pokret mogao izvesti što eksplozivnije.

TRX obrnuta zvijezda

Kratak opis: Trake su na cca 1m od poda. Uhvatimo se za TRX, tijelo slobodno visi, noge su pogrčene, stopala čvrsto na podu. Iz te pozicije eksplozivno se povući prema gore, toliko da nam tijelo dođe u položaj mosta. Istim putem vratiti u početni položaj.

3. TRX dijagonalno razvlačenje

Slično kao i obrnuta zvijezda, i ova vježba zahtijeva zavidan nivo snage trupa i cijele stražnje strane tijela. Da bi izvukli najviše iz ove vježbe pokušajte maksimalno kontrolirati pokret od početak do kraja. Za razliku od obrnute zvijezde, ovu vježbu je poželjno izvoditi malo sporije kako bi se povećalo vrijeme opterećenja mišića i postavio zaista pravi izazov za mišiće ramena. Vježba se ne preporuča osobama koje imaju bilo kakvih problema s ramenima.

TRX dijagonalno razvlačenje

Kratak opis: Početni položaj isti je kao i kod prethodne vježbe, samo dlanove u početnoj poziciji okrenemo jedan prema drugom. Eksplozivno se povucite gore tako da ruke idu dijagonalno, jedna prema gore, druga prema dolje. Na isti način vratite se u početni položaj.

4. TRX brisač stakla

Ova vježba pravi je test funkcionalne snage i sposobnosti kontrole tijela u prostoru. Da bi ju mogli pravilno izvesti morate imati dovoljno čvrsti hvat, mišiće trupa, ali najvažniji od svega su svakako trbušni mišići koji su kod ove vježbe svi maksimalno aktivirani. Kontrolirajte tijelo dok radite rotaciju na jednu i na drugu stranu. Ako uspijete napraviti 10 ponavljanja na svaku stranu (pravilnom tehnikom) znači da vam je funkcionalna snaga zaista na zavidnom nivou.

TRX brisač stakla

Kratak opis: Uhvatimo se čvrsto za trake TRX-a tako da tijelo slobodno visi, a noge dignemo do okomice. Iz tog položaja krećemo lagano spuštati noge stranu dok nisu skoro pa paralelne s podlogom. Istim putem ih vraćamo natrag i isto radimo na drugu stranu.

5. TRX konj s hvataljkama

Ova vježba izvedena je po uzoru na gimnastičke vježbe i kao i većina gimnastičkih vježbi predstavlja pravi izazov za mišiće trupa i ramena. Jedini izgovor koji vam toleriramo što ne radite ovu izvrsnu vježbu je taj da su vam stopala prevelika i ne možete ih provući kroz trake TRX-a.

TRX konj s hvataljkama

Kratak opis: Stopala provučete kroz trake TRX-a, rukama se oslonite na tlo i zauzmete položaj skleka. Iz te pozicije krenite okretati noge dok istovremeno jednom rukom oslanjate na tlo, a drugu prebacujete preko tijela. Baš onako kao što to rade gimnastičari na konju s hvataljkama. Pokret se mora izvoditi lagano i kontinuirano s jednim lancem cirkularnih pokreta.

Evo kako to zapravo izgleda:

TRX trake za trening možete naručiti na našem web shopu ovdje:
TRX trake za vježbanje

Objavljeno 04.05.2015.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!