Za dobro jutro: 15-minutni kućni HIIT kardio trening

Image

Što je najbolje učiniti ako imate malo vremena, nemate rekvizita i kod kuće ste, a želite se razbuditi, odraditi dobar trening i potrošiti što više kalorija u što mane vremena? Odgovor je uvijek isti – HIIT!

Trening se sastoji od 5 vježbi, a svaka vježba se izvodi u trajanju od 20 sekundi. Potom se uzima 10 sekundi pauze i kreće sa sljedećom vježbom. Kako je razvidno, radi se o Tabata načinu treninga, jednom od potvrđeno najučinkovitijih treninga za topljenje masnog tkiva i očuvanje čiste mišićne mase.

cucanj

Dakle trening radite ovako:

Imate 5 vježbi. Svaku vježbu radite 20 sekundi. Potom odmarate 10 sekundi te krećete sa sljedećom vježbom. Jednu za drugom, radite 6 krugova. Za 15 minuta vaš trening je gotov.

Vježbe su:

  1. Jumping jack – 20 sekundi izvedbe, 10 sekundi pauze
  2. Čučanj – 20 sekundi izvedbe, 10 sekundi pauze
  3. Sklekovi – 20 sekundi izvedbe, 10 sekundi pauze
  4. Trčanje na mjestu s visokim podizanjem koljena – 20 sekundi izvedbe, 10 sekundi pauze
  5. Marinci – 20 sekundi izvedbe, 10 sekundi pauze

Tijekom izvedbe važno je održavati iznimno visok intenzitet izvedbe vježbe, kako bi se prednosti HIIT-a iskoristile maksimalno.

sklek

Prednosti kardio aktivnosti

Iako mnogi na prvu pod imenom „kardio“ pomisle na dugotrajno trčanje ili vožnju bicikla, visokointenzivni kardio trening (HIIT) je kardio aktivnost koja se ističe svojim učincima, ali i atraktivnošću, pa mu svakako uvijek treba dati prednost.

Osim što doprinosi kardiovaskluarnom zdravlju i aerobnom kapacitetu, HIIT je prava pržilica kalorija i zbog toga je dodatno omiljena i među vježbačima i među trenerima. Dodatno, HIIT pomažeu regulaciji povišenog krvnog tlaka te smanjuje rizik od razvoja niza bolesti. Ova vrsta treninga povećava radni kapacitet, što vam pomaže u sportu, ali i u životu općenito.

Ako vam to raspored dozvoljava, barem jednom tjedno, onda kad ste najodmorniji odradite kratki, ali intenzivni kardio trening i već nakon par tjedana vidjet ćete rezultate svoga rada i istina je – ove (u ovom slučaju) 15-minutne patnje!

Objavljeno 14.11.2019.

Trebate savjet stručnjaka? Tu smo za vas

Besplatne savjete možete dobiti od fitness trenera i nutricionista zaposlenih u Fitness.com.hr trgovinama u Zagrebu.


Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!