Akcija: do 40% popusta na odabrane kardio sprave

Kako joga može pomoći trkačima u postizanju boljih rezultata?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Zahvaljujući svom specifičnom pristupu prema vježbanju, joga je danas postala globalni fenomen. Neke privlači njena duhovna i filozofska dubina, neki žele biti razgibani i vitki, neki se samo žele opustiti, zdravo kretati i naučiti bolje disati. Kako god bilo, joga u svojoj bogatoj paleti tehnika, metoda i različitih pristupa nudi nešto za svakog od nas i možda je baš to glavni čimbenik njezine popularnosti.

Brojni kvalitetni joga centri, publikacije i internet pružaju pregršt informacija o tome kako započeti vježbanje, kako ga provoditi na kvalitetan i siguran način i kako uživati u procesu vlastite transformacije.

Transformacija jogom

„Kao instruktor joge i aktivan sportaš rekreativac, a kineziolog po struci i načinu razmišljanja, doživljavam pojam i proces transformacije kao ključnu poveznicu joge i sporta uopće. Bilo koji sportaš i bilo koji vježbač joge svojim discipliniranim metodičkim vježbanjem žele promijeniti neko današnje stanje svoje kondicijske pripremljenosti ili stanja u neko drugačije: jače, brže, fleksibilnije, mirnije…“, ističe Govind Puri, instruktor joge.

running store

Za razliku od sporta gdje je jedan od osnovnih principa nadmetanje, joga nudi promatranje bivanja u trenutku, svjesnost o dahu, tijelu, te mentalnim i emocionalnim procesima vezanim upravo za taj trenutak u kojem se nalazite. U vježbama joge ciljna ravnina ili „pobjeda“ nalaze se u svakom od nas, baš u tom sadašnjem trenutku, otvarajući nam mogućnost da iziđemo iz obrasca nadmetanja s drugima, pa čak i sa samim sobom.

Joga pomaže u borbi protiv nedostataka

Prakticiranje joge  može nam pomoći prihvatiti i razumjeti trenutno stanje, susresti se s ograničenjima na koja možda i ne obraćamo pozornost (znam da su mi stražnje lože zategnute, ali baš toliko..), pružiti nam neke drugačije, ne nužno bolje, ali ni lošije, doživljaje uspjeha i samoostvarenja. „Puno sportaša koje poznajem izjavili su da je upravo joga bila ta koja im je pomogla razumjeti dublji smisao bavljenja njihovim sportom“, dodaje Puri.

„Kao joga instruktor i kao kondicijski trener raznih sportaša (najčešće trkača dugoprugaša) razmišljam kako integrirati tehnike, metode i principe vježbanja u zaokruženu i zdravu cjelinu koje će rezultirati ostvarenjem rezultata koje zadaju ljudi s kojima radim: bolji PB, ispunjenje norme za sudjelovanje na nekom važnom natjecanju ili što bolji rezultat na njemu, bolji izgled, život s manje stresa, bolji osjećaj zdravlja… moj zadatak je čuti što je cilj, vidjeti osobu ili ljude ispred sebe, razmisliti i ponuditi neki plan i program. I vjerujem da je to osnovni posao i zadatak svakog trenera bilo joge ili sporta“, navodi Puri.

running store

Joga trkačima može pružiti tehnike kojima će poboljšati učinkovitost muskulature disanja, može pomoći na razvoju koncentracije, pomoći u razvoju pokretljivosti zglobova i stabilnije posture (držanja tijela) za vrijeme trčanja. Neuobičajenost kretnih struktura joga vježbi trkačima će pomoći osvijestiti da se proces transformacije ne događa preko noći i da je put do cilja sadržan u svakom, baš svakom koraku (vježbi).

Kako trčanje može pomoći onima koji je bave jogom?

S druge strane, trčanje može ljudima koji se bave samo vježbanjem joge pomoći u razvoju njihove kardiorespiratorne kondicije, ojačati njihovu muskulaturu u dinamičkom smislu, razviti izdržljivost i nadasve izvesti ih u prirodu, na čisti zrak.

„I jednima i drugima želim naglasiti: sjetite se kako je potrebno vrijeme, disciplina i ustrajnost u učenju i savladavanju bilo koje nove motoričke vještine. Želim nam svima puno zdravih i sretnih, punim plućima pretrčanih kilometara!“, zaključuje Govind Puri.

Za više informacija o pozitivnim aspektima vježbanja joge za trkače, ali i trčanja za one koji redovno vježbaju jogu budite slobodni obratiti se Govindu Puriju.

Govind Puri je instruktor joge u Zagrebu i vodi specijalizirane vježbe joge za trkače u 42.2 Running storeu u Frankopanskoj 2, Zagreb svakog četvrtka od 8-9 sati.

Vidimo se u Running storeu!

Objavljeno 06.07.2017.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!