Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Što izabrati u fitness dvorani ?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Krajnji je trenutak da krenete na vježbanje želite li do ljeta doći u top-formu. Pred dugom listom programa ne možete se odlučiti. Pomoći ćemo vam izabrati!

Ako vam je cilj :

1. Smršavjeti

U odnosu na situaciju prije desetak godina, lista ponuđenih programa je zaista duga i puna riječi engleskog podrijetla, privlačnih, ali nejasnog značenja: fit-point, wellback, circuit training, hip hop...

Kako ne biste pogriješili u odabiru programa koji odgovara vašim željama i potrebama, evo kratkog vodiča za lakšu orijentaciju prilikom odabira, ovisno o cilju koji želite postići.

Bez obzira na to koji rezultat želite postići, idealni program koji predlaže instruktor spaja aerobne vježbe s anaerobnima, dajući prednost ili jednom ili drugom, ovisno o vašim ciljevima.

Da vas podsjetimo, aerobne su sve one aktivnosti koje podrazumijevaju umjereni fizički napor, ali tijekom dužeg vremenskog razdoblja (trčanje, aerobika), dok anaerobne karakterizira veliki napor u kratkom vremenskom razdoblju.

Primjer anaerobnih vježbi su bodybuilding ili vježbe na spravama s utezima. Nemate li vremena za "idealan" program, nemojte odustati: već vježbati samo jednu vježbu, ali ustrajno znajući korak naprijed.

Zadovoljavajući rezultati kod gubitka težine postižu se aerobnim vježbama (step, bicikl i pokretni tepih i tečajevi s koreografijom kombiniranom s body buildingom.

U teretani možete naći sprave namijenjene različitim grupama mišića i pogodne za vježbe različitog intenziteta . Uzmimo da vježbanje u teretani traje 45 minuta, program dnevnih vježbi može sadržavati :

  • 10 minuta trčanja na traci ili na biciklu
  • 10 minuta vježbanja s utezima ili na spravama s opterećenjem
  • 10 minuta na stepperu
  • 10-15 minuta vježbanja s utezima ili na spravama s opterećenjem

Vježbanje triput tjedno, svaki drugi dan, dovoljno je da dođete u formu i organizmu vratite snagu. Idealno je u tri dana vježbati sve grupe mišića, izmjenjujući vježbe i sprave.

Za one kojima se žuri nudimo brzo i zabavno rješenje: circuit training. U otprilike 30 minuta prelazite s jedne sprave na drugu bez odmora između sprava. Savjetujemo vam da zamolite instruktora da vam sastavi osobni program s odgovarajućim sekvencama i opterećenjem na svakoj spravi.

Onima kojima su vježbe na spravama dosadne i više vole dinamičnije i zahtjevnije vježbe, predlažemo da upišu tečaj s koreografijom, npr. latinoameričke plesove.

A za najbrže predlažemo brze tečajeve funkyja i step-koreografiju. Ove vježbe traju 45 minuta, dodaje im se još 15-20 minuta vježbanja na spravama s opterećenjima.

Očaravajuća moć glazbe iznenađuje, tečaj će vam se činiti manje zamoran i zabavan, poput večeri u diskoteci. Ipak, razočarat će vas izgubljeni kilogrami.

Naime, iako se nakon sata aerobike dobro iznojite, što je zdravo i pridonosi uklanjanju toksina iz tijela, osjetan gubitak težine koji s entuzijazmom primjećujete nakon vježbanja, najvećim je djelom zasluga gubitka tekućine koja se, radi ravnoteže organizma, prije ili kasnije mora vratiti u organizam, čime se vraća i početna tjelesna težina.

2. Opustiti mišiće

Za one koji žele elastične i vitke mišiće, ali pritom žele izbjeći napor i znojenje, predlažemo umjerenu gimnastiku s niskom potrošnjom energije. Među najpoznatijima je sada pilates.

To je tehnika koja jača i opušta muskulaturu pokretima istezanja i jačanja. Ove vježbe stavljaju naglasak na gipkost, lakoću pokreta, koncentraciju i preciznost izvedbe.

U stilu new agea, među disciplinama uvezenim s Istoka ističe se i klasična joga, obogaćena nekim više gimnastičkim varijantama. Za sljedbenice novih trendova postoji veliki izbor.

Power zen je umjerena gimnastika koja se sastoji od održavanja joga položaja na odskočnoj dasci (core board) uz pratnju new age glazbe. Poboljšava mišićni tonus, dok istodobno nestabilnost sprave prisiljava na uspostavljanje ravnoteže i razvijanje sposobnosti usklađivanja.

Među najpoznatijim pobornicima power joge svakako je top zvijezda Madonna. To je tehnika koja koristi joga položaje, asane, te ih preobražava u vježbe s ciljem poboljšanja elastičnosti tijela.

Za osobe s problemima u držanju i kralježnicom predlažemo grupne ili osobne tečajeve stretchinga ili gimnastike ili gimnastike za dobro držanje (najnovija se zove wellback) uz pomoć specijalnih sprava kao što je klupa-fit, posebna klupa koja je namijenjena preventivnim ili terapijskim vježbama koje ne opterećuju kralježnicu.

Klasični stretching ili umjerena gimnastika idealan su završetak svake aktivnosti. Dovoljno je samo 10 minuta vježbanja.

3. Ojačati, učvrstiti i oblikovati

Vježbe s utezima idealne su za oblikovanje tijela. Ipak te vježbe treba upotpuniti aerobnim aktivnostima (bicikl, pokretna traka ili ples). Izbor utega i vježbi ovisi o vašim potrebama.

U početku će vas instruktor voditi kroz trening. Program za učvršćivanje predlažemo vam svaki drugi dan (najmanje tri dana u tjednu), i to u trajanju od otprilike 45 minuta.

Program predviđa :

  • jedan dan vježbi s utezima, odnosno opterećenjima i 10 minuta stretchinga
  • jedan dan aerobika (sprave ili tečajevi plesa)
  • jedan dan vježbi s utezima, odnosno opterećenjima i 10 minuta stretching

Kome je potrebna glazba kao poticaj, vježbanje u grupi ili uz ohrabrivanje instruktora, predlažemo koreografirane tečajeve (step-koreografija, kick-fit i sl.).

Ako se ne volite zamarati s koreografijom, za vas je fit-point novi program za jačanje mišića u ritmu glazbe, podijeljen na četiri dijela, svaki po 30 minuta: prvi dio su vježbe za ruke, drugi za mišiće abdomena, treći za noge i stražnjicu, a zadnji dio je posvećen opuštanju.

Želite li ciljane vježbe za kritične ženske točke, predlažemo vam specijalne vježbe uz glazbu pod kraticom S.A.N., usredotočene na stražnjicu, abdomen i noge.

Za najupornije, koje su zadovoljne samo vježbama koje im oduzimaju dah od napora, tu je spinning, ekstremna verzija klasičnog osobnog bicikla. Ova aerobna vježba oblikuje ruke i noge. Pretpostavlja dobru tjelesnu kondiciju jer podrazumijeva veliku potrošnju energije i povećan napor.

4. Rasteretiti se i opustiti

Nakon radnog dana provedenog u uredu za radnim stolom, dobro će vam doći jedan sat u gimnastičkoj dvorani. Za sve aktivne i energične osobe preporučujemo tečajeve vježbanja uz glazbu. Živahni su i zabavni, savršeni za učvršćivanje mišića, ali i za rasterećivanje od napetosti i agresivnosti nakupljenih tijekom dana.

New entry u dvoranama je aero-box, virtualna borba u kojoj se šakama udara vreća koja ima ulogu nišana. Ova tehnika spaja tehniku boksa i kick-boksa s koreografijom inspiriranom aerobikom.

Za osobe s istančanim smislom za ritam i dobrim iskustvom u aerobici preporučujemo tečaj slobodnog plesa, npr. hip hop, koji nema čvrstu koreografiju, već su koraci prepušteni osobnoj improvizaciji, piše Vipnet.

Za one najsmirenije, kojima odlazak u dvoranu predstavlja ideju rasterećenja i dugo očekivanog opuštanja, namijenjeni su programi body and mind, kojima je cilj dobrobit tijela i duha.

Joga i njene dinamičnije verzije, kao što se power joga i power zen, idealne su za opuštanje : više do fizičkog napora, ove vježbe pomažu obnavljanju kontakta s vašom intimom, te vraćaju kisik u tijelo.

Objavljeno 17.10.2006.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!