Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Trail trčanje – popularna aktivnost koja spaja trčanje i boravak u prirodi

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Najjednostavnije objašnjenje trail trčanja jest da je to trčanje koje se ne provodi na asfaltiranom, betoniranom ili drugom obliku popločenja staze po kojoj se trči, već se provodi u prirodi. To naravno ne znači da morate, kako se često misli, otići u planine ili šumu da biste trčali trail. Sve dok ne trčite po popločenim stazama, bavite se trail trčanjem. To je i smisao traila, uživanje u prirodi, čistom zraku i boravku na otvorenom.

Ono što je jedna od bitnih razlika između cestovnog i trail trčanje je samo iskustvo trčanja. Pri cestovnom trčanju uvijek ćete imati predvidljiv obrazac trčanja, neovisno o tome trčite li prvi put određenom stazom ili ju već znate napamet.

Kod trail trčanja, čije staze većinom imaju razne prirodne prepreke i promjene samog oblika terena, stalno nudi neko novo iskustvo. Jedna se staza može sastojati od dijela po stjenovitom terenu nakon čega se možete na travnom predjelu s postupnim prelaskom u šumu gdje vas opet mogu dočekati korijenje, srušena stabla i grane oko kojih morate manevrirati tako da što lakše prođete cijelu stazu, koja nije strogo zadana betoniranom stazom kao kod cestovnog trčanja.

Trail staze često sadrže uspone, koje možete savladati trčanjem, ali i hodanjem, ovisno o nagibu i težini uspona, i spustove prilikom kojih treba pripaziti na postavljanje stopala kako se ne biste ozlijedili ako krivo stanete. Istu stazu možete proći nekoliko puta i ona uvijek može biti drugačija, nešto se uvijek mijenja, posebice izmjenama godišnjih doba, ljeti staza može izgledati potpuno drugačije nego tijekom jeseni ili zime.

Iako se većina utrka održava tijekom proljeća, ljeta i jeseni, zima isto tako pruža novu dimenziju trčanja, uz veću dozu opreza zbog uvjeta na stazi. U tome leži ljepota trail trčanja, uvijek su prisutne promjene i nešto novo je ispred vas. 

Natjecateljsko trčanje

Osim rekreativnog oblika trail trčanja u koje se mnogi upuštaju prvenstveno iz brige o vlastitom zdravlju i spoju užitka trčanja po prirodi, sve je više klubova i škola trčanja koje u svojim programima imaju uvršten i natjecateljsko trail trčanje, a podršku u tome imaju i kroz organizaciju sve većeg broja trail utrka.

One se organiziraju po različitim terenima, različitih su udaljenosti i svaka nudi drugačije iskustvo natjecateljima, što dodatno pridonosi popularizaciji sporta. Razvojem sportskog segmenta trail trčanja došlo je i do razvoja opreme namijenjene trail trčanju, tako da možete pronaći opremu koja je prilagođena terenu i obliku staze, a ovisno o samoj duljini utrke trkači mogu sa sobom nositi u male ruksake u kojima imaju mjehove s vodom, energetske gelove i drugu opremu koja im može zatrebati, posebice tijekom dugih dionica po teškom terenu.

Kao i u svim sportovima, postoje specijalisti za određene terene i duljine staza, ali u trailu trkačima najčešće duljina staze nije pretjerano bitna. Kod cestovnih utrka puno je bitnije biti fokusiran na brzinu i vrijeme jer, neovisno o tome trčite li popularnu 10-ku, polumaraton ili maraton, uvijek možete usporediti svoje vrijeme iz jedne utrke s vremenom iz druge utrke iste duljine.

U trail trčanju duljina dionica ništa ne znači jer konfiguracija terena igra veliku ulogu i 10 kilometara po stjenovitom terenu na planini ne može se usporediti s 10 kilometara po ravnom šumskom terenu, i razlike u vremenu potrebnom za istu dionicu mogu biti izuzetno velike.

Trail trčanje poprilično je nepredvidivo, stoga ne čudi što trkači jako često mijenjaju staze kojima trče, odnosno treniraju, kako bi bili što spremniji za najtecanja moraju biti efikasni na svim vrstama i oblicima terena, što čini ovaj sport izuzetno uzbudljivim.

Ultra utrke

Oni iskusni i dobro pripremljeni često se natječu u poprilično dugim utrkama, zvanim ultra utrke. Svaka utrka koja je dulja od maratona, čija duljina iznosi 42 kilometara i 195 metara, smatra se ultra utrkom, i često se može čuti od starijih i iskusnijih trkača da im je životni cilj vezan uz trčanje istrčati jednu ultru.

Sve više različitih natjecanja u svoje discipline uvrštava i ultra dionice, što dovoljno govori kako postoji sve veći interes trkača za sudjelovanje u takvim utrkama, i često nije bitno mjesto u poretku već zadovoljstvo i osjećaj uspjeha po završetku tako duge dionice.

Jedna od najpoznatijih utrka koja se održava u Hrvatskoj, 100 milja Istre, svake godine privlači sve veći broj trkača. Ultra-Trail du Mont-Blanc, jedna od najpopularnijih utrka ovakvog oblika u svijetu, duga je otprilike 170 kilometara, uz gotovo 10 000 metara uspona, a najbržim trkačima koji su ju uspješno savladali trebalo je nešto manje od 20 sati.

Savjeti za početnike

Za prvih nekoliko trail trčanja bit će vam dovoljna off-road staza u lokalnom parku, a ako vam se svidi ovakav oblik aktivnosti i poželite se malo više uključiti, donosimo vam nekoliko savjeta koji će vam pomoći u početku.

Investirajte u opremu

Ako imate u planu uključiti se u trail trčanje, prvo što će vam biti potrebno adekvatna je obuća. Klasične tenisice za trčanje nisu dovoljno dobre i kvalitetne i neće vam pružiti potrebnu potporu prilikom savladavanje uspona, spustova i prepreka koje vam se mogu naći na putu.

Odaberite tenisicu koja će biti prikladna za većinu terena kojima ćete trčati, a ako ne znate što točno trebate, posavjetujte se s iskusnijim trailerima koji će vam preporučiti koja vrsta tenisica je najbolja za koji teren.

Upoznajte se s terenom

Cestovno je trčanje poprilično jednostavno po ovom pitanju, obujete tenisice, izađete na ulicu i spremni ste za trčanje. Trail trčanje zahtijeva planiranje, posebice ako ćete trčati dužu dionicu.

Upoznajte se s konfiguracijom terena, duljinom staze i mogućim težim točkama koje se nalaze na stazi kako biste bili što je moguće spremniji za samo trčanje. Provjerite kakvo će biti vrijeme kako vas ne bi ulovilo nevrijeme na pola staze.

Prikladno se odjenite

Sukladno vremenskim prilikama, ali i ruti kojom ćete trčati, prilagodit ćete i odjeću koju ćete nositi. Na višim nadmorskim visina vrijeme se jako brzo može promijeniti i ne želite biti nepripremljeni. Uvijek imajte mogućnost skinuti sloj odjeće kako biste izbjegli pretjerano zagrijavanje organizma jer će vas to samo dodatno iscrpiti.

Današnja tehnologija izrade opreme i odjeće toliko je napredovala da su materijali izuzetno lagani i odjeću je moguće složiti tako da gotovo i ne zauzima mjesto kada ju spremate i neće vam predstavljati dodatni teret.

Opremite se

Ovisno o terenu, duljini staze i drugim parametrima ovisit će i oprema koju trebate ponijeti sa sobom. Štapovi za hodanje mogu vam koristiti pri usponima i duljim dionicama trčanja, lampa će vam biti od velike koristi pri noćnom trčanju, a hranu i vodu obavezno nosite sa sobom ako planirate trčati duge dionice.

Ono što svakako trebate imati uz sebe mobilni je uređaj koji će vam u slučaju kakve nezgode omogućiti da pozovete pomoć. Isto tako, ako se krećete dosad nepoznatom rutom, unaprijed učitana karta na njemu će vam biti od koristi.

Usporite i pazite na korake

Iako je mnogima vrijeme pokazatelj koliko su uspješni bili u savladavanju određene dionice, ponekad je bolje usporiti, rasporediti energiju kako biste uspješno prošli zadanu stazu. Hodajte na većim usponima, usporite pri prelasku prepreke i budite svjesni svega oko vas kako se ne bi dogodila ozljede koja je mogla biti lako spriječena.

Uganuće gležnja zbog kamena ili grane koju nismo primijetili na vrijeme česti su uzroci ozljeda koje su mogu izbjeći uz davanje više pažnje svemu što nas okružuje na trailu.

Budite spremni da ćete se zaprljati

Na stazi će biti blata, zemlje, prašine, lokvi vode i svega ostalog što čini prirodu - prirodom. Ne zamarajte se previše time, već baš suprotno, što prije prigrlite ideju da je to neizbježno, prije ćete se opustiti i moći će u potpunosti uživati u trail trčanju po svim vrstama terena.

Osim što donosi novu dimenziju trčanja, trail zajednica svakim je danom sve veća i veća obitelj u kojoj su svi prvo prijatelji, a tek nakon toga natjecatelji. U takvim zajednicama ćete sigurno pronaći puno novih prijatelja od kojih ćete dobiti podršku, savjete i nezaboravne trenutke kojih ćete se uvijek rado sjećati.

Objavljeno 14.08.2021.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!