Pokretna traka - kome je namijenjena?
Vježbe

Pokretna traka - kome je namijenjena?

U svakoj teretani nalazi se gomila sprava koje koristimo, a da prije toga nismo saznali osnovne informacije čemu one služe, kako se pravilno koriste i što se postiže vježbom na njima.

Svatko ima svoje omiljene sprave i one koje radije izbjegava. Pokretna traka ili traka za trčanje je jedna od omiljenijih.

Trčanje (hodanje) na traci se u principu preporučuje svima, s tim da se opterećenje određuje naspram kondicije osobe koja trenira. Onima koji dosad nisu vježbali preporučuje se 3-4 puta tjedno po 10 min hodanja. Kasnije, kad se srce i pluća naviknu na napor onda ide trčanje po 10min, a napredni mogu trčati i 20-30 minuta. Njima tada srce prelazi na 120 otkucaja u minuti.

 

Kombiniranje drugih oblika treninga uz pokretnu traku

Osobe koje se žele osloboditi suvišnih kilograma, a još uvijek ne spadaju u skupinu pretilih, mogu koristiti samo traku. Treneri uvijek preporučuju kombinaciju trake i drugih sprava. Najbolje je kombinirati vježbe snage (utezi, sprave sa podizanjem težine), aerobne vježbe (hodanje, skakanje, trčanje) i vježbe istezanja.

Ako smatrate da vam za postizanje bolje kondicije nije dovoljna samo traka za trčanje, najbolje da prije nje radite vježbe snage sa postupnim povećanjem broja ponavljanja vježbi i opterećenja. Ako želite ubrzati sagorijevanje kilograma kombinirajte vježbanje na traci, biciklu i steperu sa vježbama snage.

Koliko ćete kalorija izgubiti ovisi od vaše težine.

Da li je vježbanje na traci zdravo?

 • pozitivno utječe na razvoj kardiovaskularnog sustava dovodeći do velike potrošnje energije i sagorijevanja masnih naslaga
 • snižava krvni tlak, razinu kolesterola, i ubrzava cirkulaciju
 • pojačava djelovanje antioksidanata koji neutraliziraju djelovanje slobodnih radikala. Točnije, u srčani mišić i mozak dolazi više kisika i hranjivih tvari čime se jača srce. Tako ojačan srčani mišić štedljivo troši kisik i lakše obavlja teži rad.
 • smanjuje se opasnost od srčanog i moždanog udara
 • otapaju se krvni ugrušci
 • razina šećera u krvi vraća se u normalne vrijednosti

Tko ne treba koristiti traku za trčanje?

Ne preporuča se pretilim osobama, jer ova aktivnost za njih predstavlja prekomjerno opterećenje na kardiovaskularni sustav, zglobove, tetive i ligamente. Osim njih ne preporuča se ni osobama koje imaju problema s koljenima.

Pokretna traka - traka za trčanje

I za kraj još samo preporuka da nabavite što udobnije tenisice koje ublažavaju opterećenje na stopalima i kvalitetnu pamučnu trenirku kroz koju vam koža može disati. A sad brzo do najbliže teretane i zatražite članstvo. Sretno!

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
 • 9 korisnih savjeta za pravilno trčanje x 261
  Od raznih sportskih aktivnosti trčanje je sigurno najjednostavnije. Za bavljenje tim sportom dovoljno je nabaviti trenirku i tenisice, a prednost je i to što nije potrebno plaćati skupu članarinu u kl...
 • Vježbanje na pokretnoj traci x 10
  Fitness stručnjaci se slažu da je jedan od najboljih načina da dođete i ostanete u formi svakodnevno trčanje ili hodanje. Ozbiljni trkači i hodači na kraju se okrenu pokretnoj traci da bi mogli sigurn...
 • Sve prednosti i nedostaci kardio treninga x 19
  Kardio trening nemali broj puta zapostavljamo i bacamo u drugi ili treći plan. Jeste li svjesni da je to trening za vaše srce ? Bez treninga vaše srce nemože pratiti ritam života kojim živite i pitanj...
Na forumu ima 0 komentara na ovu temu
Forum
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 10.02.2009
Piše:
Monika Ravlić