Akcija: do 40% popusta na odabrane kardio sprave

Pokretna traka - kome je namijenjena?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

U svakoj teretani nalazi se gomila sprava koje koristimo, a da prije toga nismo saznali osnovne informacije čemu one služe, kako se pravilno koriste i što se postiže vježbom na njima.

Svatko ima svoje omiljene sprave i one koje radije izbjegava. Pokretna traka ili traka za trčanje je jedna od omiljenijih.

Trčanje (hodanje) na traci se u principu preporučuje svima, s tim da se opterećenje određuje naspram kondicije osobe koja trenira. Onima koji dosad nisu vježbali preporučuje se 3-4 puta tjedno po 10 min hodanja. Kasnije, kad se srce i pluća naviknu na napor onda ide trčanje po 10min, a napredni mogu trčati i 20-30 minuta. Njima tada srce prelazi na 120 otkucaja u minuti.

 

Kombiniranje drugih oblika treninga uz pokretnu traku

Osobe koje se žele osloboditi suvišnih kilograma, a još uvijek ne spadaju u skupinu pretilih, mogu koristiti samo traku. Treneri uvijek preporučuju kombinaciju trake i drugih sprava. Najbolje je kombinirati vježbe snage (utezi, sprave sa podizanjem težine), aerobne vježbe (hodanje, skakanje, trčanje) i vježbe istezanja.

Ako smatrate da vam za postizanje bolje kondicije nije dovoljna samo traka za trčanje, najbolje da prije nje radite vježbe snage sa postupnim povećanjem broja ponavljanja vježbi i opterećenja. Ako želite ubrzati sagorijevanje kilograma kombinirajte vježbanje na traci, biciklu i steperu sa vježbama snage.

Koliko ćete kalorija izgubiti ovisi od vaše težine.

Da li je vježbanje na traci zdravo?

  • pozitivno utječe na razvoj kardiovaskularnog sustava dovodeći do velike potrošnje energije i sagorijevanja masnih naslaga
  • snižava krvni tlak, razinu kolesterola, i ubrzava cirkulaciju
  • pojačava djelovanje antioksidanata koji neutraliziraju djelovanje slobodnih radikala. Točnije, u srčani mišić i mozak dolazi više kisika i hranjivih tvari čime se jača srce. Tako ojačan srčani mišić štedljivo troši kisik i lakše obavlja teži rad.
  • smanjuje se opasnost od srčanog i moždanog udara
  • otapaju se krvni ugrušci
  • razina šećera u krvi vraća se u normalne vrijednosti

Tko ne treba koristiti traku za trčanje?

Ne preporuča se pretilim osobama, jer ova aktivnost za njih predstavlja prekomjerno opterećenje na kardiovaskularni sustav, zglobove, tetive i ligamente. Osim njih ne preporuča se ni osobama koje imaju problema s koljenima.

Pokretna traka - traka za trčanje

I za kraj još samo preporuka da nabavite što udobnije tenisice koje ublažavaju opterećenje na stopalima i kvalitetnu pamučnu trenirku kroz koju vam koža može disati. A sad brzo do najbliže teretane i zatražite članstvo. Sretno!

Objavljeno 10.02.2009.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!