Akcija: do 40% popusta na odabrane kardio sprave

Orijentacijsko trčanje – spoj boravka u prirodi, razmišljanja i trčanja kojim se svi mogu baviti

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Popularno zvano trčanje s mozgom, orijentacijsko trčanje sve je popularniji oblik trčanja u kojemu je cilj u što kraćem vremenu proći sve kontrolne točke. Umjesto trčanja bez razmišljanja prema određenom cilju, orijentacijsko trčanje zahtijeva od vas i popriličnu razinu snalaženja u prirodi i čitanja karte.

Ako ste osoba koja voli trčati i želi provoditi više vremena u prirodi ili ste jednostavno ljubitelj prirode koji želi spojiti tjelesnu aktivnost i boravak u prirodi, ovo je sport za vas. Isto tako, bez obzira jeste li natjecateljski nastrojena osoba ili se želite samo dobro zabaviti u prirodi, ne brinite, uključivanje u neki od klubova omogućit će vam i jedno i drugo.

Orijentacijski sport razvio se u skandinavskim zemljama gdje je stekao veliku masovnost da bi se kasnije proširio po ostatku Europe, a kasnije i cijelom svijetu. U Hrvatskoj ovaj zanimljivi sport postaje sve popularni, a pojavio se prije 50-ak godina u sklopu planinarskog saveza. Discipline orijentacijskog sporta pod ingerencijom Međunarodne orijentacijske federacije (IOF) jesu:

  • orijentacijskog trčanje
  • skijaška orijentacija
  • MTB (mountain bike) orijentacija
  • precizna orijentacija

U cilju promocije ovog sporta natjecanja se sve češće organiziraju po gradskim ulicama i parkovima te su brojne utrke održane na ulicama Zagreba, Delnica, Varaždina, Samobora i drugih.

Što uopće je orijentacijsko trčanje?

Ovo je sport u kojem ćete se često naći na nepoznatom terenu, s kartom i kompasom u ruci, i o vašim orijentacijskim sposobnostima ovisit će koliko ćete biti uspješni. Ako među vama ima onih kojima se ovo čini zanimljivim sportom, ali smatraju da to ipak nije za njih zbog faktora orijentacije u prirodi, neka vas to ne zabrinjava.

Većini početnika koji tek kreću s orijentacijskim trčanjem potrebno je svega 1-2 mjeseca kako bi savladali vještine čitanja karte i određivanja smjera kretanja.

Treninzi i natjecanja u orijentacijskom trčanju najčešće se odvijaju u šumama s raznolikom konfiguracijom terena te različitim stupnjevima razvijenosti vegetacije, ali sve većom popularizacijom počinju se uključivati i uređeniji tereni kao što su gradski parkovi.

Na određenom terenu postavljaju se kontrolne točke, neke vidljivije od drugih. Te točke su na karti označene kružnicom, dok su na terenu označene trostranim crvenobijelim zastavicama i na svakoj od njih potrebno je potvrditi svoj prolazak poništavanjem polja na kontrolnom kartonu ili očitavanjem elektronskog čipa.

Kao što smo već rekli, cilj je pronaći sve kontrolne točke zadanim redoslijedom u što kraćem vremenu. Put kojim ćete se kretati između pojedinih točki određujete sami, i tu leži čar ovog sporta, ne postoji jasno zacrtana ruta kojom se morate kretati, već je bitno samo doći od jedne do druge točke.

Za ovu vrstu sporta nije nužno biti izvrstan trkač, jer ako trčite u krivom smjeru, brzina vam neće previše značiti. Vaše kognitivne sposobnosti i izdržljivost ovdje će doći do izražaja jer je potrebno istovremeno tijekom trčanja provjeravati na karti idete li u dobrom smjeru i poklapa li se ono što je ispred vas s onime što se nalazi na karti.

Kombinacija dobrog čitanja karte i orijentacije s brzinom ključ je uspjeha u ovom sportu. Omjer te dvije stavke često ovisi o samoj situaciji i konfiguraciji terena, tako da je svaki novi trening novi izazov.

Raznolikost terena i moguće prepreke na koje ćete naići daju još jednu razinu zanimljivosti ovom sportu, jer čak iako možete biti upoznati s terenom, vaš prolazak njime ovisit će o postavljenim kontrolnim točkama.

Oprema

Što se opreme tiče, osnovna oprema uključuje kartu s ucrtanim oznakama, kompas i karton ili elektronički čip za potvrđivanje prolaza. Kartu, koja je najsličnijima topografskim kartama, ali s posebnim oznakama i legendom, osigurava organizator natjecanja ili treninga, a kompas i karton ili elektronički čip možete posuditi, a kasnije i nabaviti ako se odlučite ozbiljnije baviti ovim sportom. Oni koji su duže u sportu koriste i nosače za opis kontrolnih točki koji se nosi na podlaktici.

Odjeća i obuća nije strogo propisana, no preporučuje se lagana odjeća, ovisno o godišnjem dobu i terenu, te tenisice koju su prilagođene trčanju po neravnim i teškim terenima. Ono što je zabranjeno je korištenje GPS uređaja, stoga vam mobitel u ovom sportu neće biti od pretjerane koristi.

Natjecanja

Najvažniji je uvjet sudjelovanja na natjecanju znanje čitanja karte. Natjecatelji su podijeljeni u kategorije ovisno o dobi, spolu, kao i tjelesnoj spremi i poznavanju tehnike orijentiranja, te se dijele u A, B, C ili E kategoriju.

Na samom natjecanju ne postoji skupni start, već se trči na kronometar, u intervalnom razmaku, odnosno svaki natjecatelj kreće u svojoj minuti i završno vrijeme se očitava prolaskom kroz cilj koji je ujedno i završna kontrolna točka.

Tipovi natjecanja se razlikuju te postoje sljedeće natjecateljske discipline:

  • sprint – predviđeno vrijeme pobjednika između 10 i 15 minuta
  • kratka staza – predviđeno vrijeme pobjednika 25-30 minuta
  • duga staza – predviđeno vrijeme pobjednika između 80-90 minuta, a pobjednice 60-70 minuta
  • štafeta – sastoji se od 4 člana

Zašto je orijentacijsko trčanje odlična aktivnost?

  • nije sve u trčanju – ako vam je cilj rekreacija, i dobra doza zabave, trčanje prilagodite svojim mogućnostima, a s vremenom ćete napredovati i po pitanju brzine
  • svaki trening je drugačiji – trčanje stalno iste rute mnogima brzo dosadi i to je jedan od najčešćih razlog zašto ljudi odustanu od trčanja; orijentacijsko trčanje omogućit će vam svaki put nešto novo, čak iako trčite na istoj stazi, jer raznolikost je ono čime se ovaj sport ističe
  • društvena aktivnost – iako na natjecanjima svatko trči za sebe i starta sam, ovo je iznimno društvena aktivnost, a s obzirom na to da je ovo sport koji se može baviti bilo tko, susrest ćete ljude različitih generacija i pogleda na svijet kojima je zajednički cilj da prođu stazu na što efikasniji način, a druženja i analiziranje staze nakon treninga i natjecanja dodatno će zbližiti društvo
  • lekcije za cijeli život – snalaženje u prirodi pomoću karte i kompasa koristit će vam i u svakodnevnom životu, a djeca koja se uključe u ovu aktivnost od ranih nogu bit će samostalnija, sigurnija i snalažljivija od svojih vršnjaka
  • boravak u prirodi – provođenje vremena na svježem zraku i u prirodi osobito je dobro za psihičko i fizičko zdravlje svih nas, a djeca od malih nogu stječu pozitivan odnos prema prirodi i očuvanju okoliša

Osim na službenim natjecanjima i treninzima u klubovima orijentacijskog trčanja, elemente orijentacije koriste i brojne sportske udruge i planinarska društva, te se i u takvim organizacijama možete uključiti u orijentacijske aktivnosti koju su usmjerene isključivo na rekreaciju, boravak u prirodi i zabavu.

Izviđačka društva također uče svoje polaznike osnovama orijentacije te u sklopu toga održavaju i natjecanja na raznim razinama, te ovo može biti dobra ideja ako želite da vaše dijete provodi više vremena u prirodi.

Objavljeno 06.05.2021.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!