Koje su prednosti trčanja u prirodi?
Sport

Koje su prednosti trčanja u prirodi?

Dolaskom toplijih dana sve više je onih koji dvorane, teretane i zatvorene prostore odlučuju zamijeniti prirodom i treninge rade na otvorenom. Posebno je to čest slučaj s onima kojima je trčanje najdraža aktivnost. Trčanje na traci je, u usporedbi s trčanjem na otvorenom - gotovo neusporedivo!

Primjerice, dok je jedna od prednosti trčanja na traci mogućnost kontroliranja uvjeta poput temperature ili nagiba, niz je potvrđenih prednosti koje ima trčanje u prirodi.

reebok print smooth

Studije potvrđuju da trčanje na otvorenom potiče više kretnji u zglobovima na različitim planovima, a osim toga: na otvorenom postoji mogućnost i trčanja nizbrdo što potiče prilično različite aktivacije mišića, od onih uzrokovanih trčanjem po ravnom ili uzbrdo.

Studije koje su uspoređivale energetsku potrošnju pri trčanju na traci i onu kod trčanja u prirodi pokazuju da se i ovdje prednost daje trčanju na otvorenom: energetska potrošnja ja veća, a primarno je razlog tome nepostojanje otpora vjetra i promjena u podlozi, što je slučaj u trčanju na otvorenom, a pogotovo u šumi, na neravnom terenu.

Ono što se ističe kao jedna od najsnažnijih prednosti trčanja na otvorenom svakako je ona psihološka. U usporednoj studiji, osobe koje su trčale vani istakle su kao prednosti osjećaj revitaliziranosti, smanjenu razinu ljutnje i stresa nakupljenoga tijekom dana te povećanu razinu energije.

reebok

Studija provedena na američkom Sveučilištu Georgia proučavala je utjecaj odmora i vježbanja na osnove koje osjećaju anksioznost. Sat vremena vježbanja pokazao je tri puta bolje utjecaje na poboljšanje raspoloženja i smanjenje anksioznosti od odmora. Također, trčanje mnogi psiholozi i psihijatri preporučuju osobama koje boluju od kliničke depresije i drugih psiholoških poremećeja, poput ovisnosti o drogama ili alkoholu. 

Također, studije potvrđuju da trčanje u prirodi imaju ukupno pozitivne utjecaje na vitalnost i osjećaj životnog entuzijazma i energije.

Na kraju, osobe koje više vremena provode na otvorenom (a posebno djeca) imaju nižu razinu rizika od pretilosti.

Na kraju, ne treba smetnuti s uma da boravak na otvorenom omogućuje organizmu prijeko potrebnog vitamina D koji je neophodan za zdravlje kostiju i jak imunitet. Za sintezu ovog životno neophodnog vitamina potrebno je 5-30 minuta izlaganja suncu, najmanje 2 puta tjedno.

reebok print smooth

Dakle, što vam treba da biste odradili svoj trkački trening u prirodi? Prije svega, dobre tenisice, udobna odjeća i bočica vode. Jasno je koliko je hidracija važna, pa svakako ponesite dovoljno tekućine i pijuckajte malo po malo. Odjeća mora biti udobna i napravljena od kvalitetnih materijala koji omogućavaju koži da diže i da ne zadržava znoj, kako se ne biste prehladili, posebno ako trčite po hladnijem vremenu.

Ono što se očekuje od tenisice jest udobnost i materijali koji podržavaju pokret koji radimo tijekom trčanja. Jedne od tenisica koje se ističu svojom kvalitetom kada se govori o trčanju svakako su Reebok Print Smooth.

Print Smooth su elegantne tenisice za trčanje posve novog dizajna i performansi. U razvojnom putu ovog modela, osnovni cilj Reeboka bio je pronalaženje balansa između udobnosti i prilagodljivosti različitim oblicima trčanja, te su tako pronašli idealnu ravnotežu i ponudili veselje svakom trkaču diljem svijeta kojem će ove savršene tenisice dospjeti u ruke.

Print Smooth su idealne tenisice za sve trkače koji ove sezone planiraju istrčati svoje stare ili otkrivati neke nove staze, a istodobno nisu spremni na bilo kakve kompromise. Pomno izrađene od kvalitetnih materijala i posebnih jastučića koji trkaču omogućavaju svestranost i stabilnost pri trčanju, osiguravaju najbolju podršku i rezultate te osjećaj ugode. Idealne su i za nešto lakše staze, kao i fitness treninge te za sve ljubitelje modela upečatljivog i atraktivnog dizajna.

Najnoviji modeli Print Smooth dostupni su u Reebok FitHub storeu Arena Centar i maloprodajnoj mreži Reebokovih partnera – Intersport, Ferivi Sport, MG Sport, Top Sport, Fithub Avenue Mall, #One Split po cijeni od 599,00 kuna.

Sve lokacije pogledajte na ovom linku.

Advertisement

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
  • Top 10 ljetnih aktivnosti x 5
    Odlučili smo vam predstaviti top 10 ljetnih aktivnosti na plaži kako bi što bolje "skockali" svoj godišnji i proveli se na najbolji mogući način. Zato, zaštitite se kremom za sunčanje, nabijte kapu na...
  • Proljetnih top 10 aktivnosti na otvorenom x 3
    Proljeće je već dobrano oko vas, a nikako da se odljepite od posla i zagušljivog ureda, kuće i televizije, a rezerve energije sve su vam tanje? Evo naših top 10 prijedloga koji će vam svojim zanimljiv...
  • Fitness po mjeri profesije x 3
    Plivanje je za one koji previše sjede, jogging za osobe pod stresom, gimnastika za one koji tijekom radnog vremena uglavnom stoje. Nikad nije kasno da se posvetite sebi. Budete li se dobro osjećali u ...
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 20.04.2017
Piše:
Sponzorirani članak