Zamislite ovo: Trčanje maratona je jednak stres za vaše tijelo kao i operacija srca!
Zdravlje

Zamislite ovo: Trčanje maratona je jednak stres za vaše tijelo kao i operacija srca!

Što mislite o maratoncima? Kada čujete da je netko koga poznajete istrčao maraton, pomislite li da je to možda najzdravija osoba koju poznajete? Istrčati jednu od najtežih atletskih disciplina u dužini od 42,195 metara znači podnijeti strašan i tjelesni i psihički stres, koji zaista samo rijetki mogu izdržati. No, znate li razmjere toga stresa?

Zamislite ovo: Osim svog stresa koji se događa na mišićima, kostima i srcu, trčanje maratona može imati i iznimno snažan utjecaj na rad bubrega.

maraton

Maraton kao operacija srca

Istraživači s Yale School of Medicine otkrili su da je 80% trkača koji su završili maratone imalo funkciju bubrega koja je izgledala slično pacijentima koji su upravo podvrgnuti operaciji srca. „Ne možete napraviti razliku između trkača maratona i osobe koja je imala operaciju na srcu ili osobe koja leži na jedinici intenzivne njege“, naglasio je Chirag Parikh, nefrolog s Yale School of Medicine i vodeći autor studije.

Studija je provedena nad malim uzorkom trkača, njih samo 22, no Parikh i suradnici su proučavali trkače koji trče dužine dulje od 20 kilometara najmanje 5 godina, u posljednja 4 tjedna nisu trčali maraton te planiraju istrčati maraton u bližoj budućnosti.

Tijekom ispitivanja, uzeti su uzorci krvi ispitanika (9 muškaraca i 13 žena) dan prije utrke, 30 minuta nakon završetka utrke i dan nakon utrke. Kako stoji u rezultatima, većina trkača je imala razinu kreatina (kojega mišići proizvode tijekom aktivnosti) i upalnih proteina na sličnim vrijednostima koa oboljeli od akutnih bubrežnih bolesti.

maraton

Trčanje i funkcije bubrega

Funkcija bubrega je filtriranje krvi i izbacivanje toksina uronom. Iako analiza krvi i urina može samo neizravno pokazati oštećenje bubrega, ovi kemijski pokazatelji pokazuju koliko dobro rade bubrezi. Promjena u načinu funkcioniranja pokazuje da su oni na neki način ozlijeđeni.

Parikh i suradnici ističu da je niz aspekata trčanja koji oštećuju bubrege. Dehidracija dovodi do velikog, potencijalno štetnog, opterećenja bubrega. Trčanje također povećava tjelesnu temperaturu tijela, koja može pokrenuti katabolizam mišića i uzrokovati upalu u cijelom tijelu.

Oba stanja generiraju više proteina u našoj krvi koji se moraju filtrirati i potiču bubrege na pojačan rad.

I na kraju, u nastojanju da se spriječi pregrijavanje tijela i zadrži snaga u nogama, tijelo šalje hladnu krv na površinu kože i mišića, skrećući je s bubrega.

Dakle, veća aktivnost, manji protok krvi i smanjena opskrba vodom u trajanju od nekoliko sati gotovo je sigurno da će izazvati oštećenja bubrega.

No, ono što je bitno za naglasiti: u roku od 2 dana, sve vrijednosti se vraćaju u normalu. Čak i profesionalni sportaši koji primjerice nemaju dan nakon utrke vrijeme za odmor (poput primjerice ultramaratonaca ili biciklista na utrkama poput Tour de Francea) uspijevaju napraviti potpuni oporavak organizma. Jedina izminka su slučajevi kada postoji neki zdravstveni problem koji otežava opravak.

maraton

Reference:

 1. Mansour, SG. Verma, G. Parikh, CR. i sur. Kidney Injury and Repair Biomarkers in Marathon Runners. American Journal of hidney Diseases. August 2017Volume 70, Issue 2, Pages 252–261.
 2. Marathon running may cause short-term kidney injury. Dostupno na: Yale News. Pristupljeno 29. travnja 2019.
Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
 • Zdravlje iz vrta: Vlasac - čuva kosti, srce i krvni tlak i pomaže u borbi protiv karcinoma! x 6
  Vlasac je ljekovita biljka iz porodice Allium u koju spadaju i češnjak, luk, poriluk i mladi luk, a među zdravstvene benefite koji se pripisuju vlascu spadaju poboljšanje vida, doprinos održavanju zdr...
 • Tahikardija: uzroci, simptomi i liječenje x 95
  Aritmije, osobito ekstrasistole (poremećen normalan ritam kontrakcije srca), svakodnevna su pojava i u posve zdravih osoba. Međutim i najnedužnije aritmije mogu biti subjektivno neugodne i zabrinjavat...
 • Sindrom sportskog srca x 49
  Sportsko srce je složen fenomen, još uvijek nedovoljno istražen, kako u anatomskom i funkcionalnom smislu, tako i sa aspekta njegovog odnosa prema zdravlju. Tijekom zadnjih nekoliko godina, bili smo s...
Na forumu ima 1 komentara na ovu temu
Forum
Svi komentari na temu: Zamislite ovo: Trčanje maratona je jednak stres za vaše tijelo kao i operacija srca!

Pad imuniteta, herpes, povišena tjelesna temperatura je ono što me uvijek prati poslije jako velikih napora i dužina. Ono što je još veći problem, ali to je jednostavno tako je psihički zamor, lagana depresija posliine maratonske trke. Velika količina adrenalina, napora i euforije prati i totalni "Down" koji traje nekih tjedan do deset dana.. U tom vremenu ne da mi se ni žiivjeti a kamoli trčati trail dionice 😊😊
Foka
02.05.19. u 13:47
line
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 30.04.2019
Piše:
Zorana Jagodić