Imajte ih uvijek pri ruci: Zobeni keksići od tikve i brusnica

Image

Razni energetski prutići, kuglice i keksići čest su spas i odličan izbor kada nas tijekom dan ulovi glad, no samo ako su pripremljeni od zdravih sastojaka, bez dodanih nepotrebnih industrijskih šećera.

Zašto su ovi naši keksići super?

Sadrže samo prirodne šećere iz zobenih pahuljica, brusnica i meda, a uz to su rađeni od vojske ostalih zdravih namirnica - lana, cejlonskog cimeta, sjemenki bundeve, kokosovog ulja te jednog sastojka iznenađenja - pirea od muškatne tikve.

Pire od muškatne tikve je jedna zaista raznovrsna namirnica koja se može koristiti i za pripremu mnogih drugih jela, a ovim keksićima daje posebnu aromu koja će vas, u kombinaciji s cimetom i brusnicama, sigurno oduševiti. Pripremite ih i imajte uvijek pri ruci zdrav izbor za nadomjestak energije tijekom dana.

Pogledajte video:

Sastojci (za oko 12 keksa):

energetski keksici

Priprema:

  1. U većoj zdjeli promiješajte sve suhe sastojke: obje vrste zobenih pahuljica, svježe mljeveni lan, cimet, sjemenke bundeve i sjeckane brusnice.
  2. Zatim dodajte mokre sastojke: otopljeno i prohlađeno kokosovo ulje, med, razmućena jaja i unaprijed pripremljeni pire od muškatne tikve. Sve izmiješajte i dobro povežite.
  3. Lim obložite papirom za pečenje te na njega stavite oko 12 jednakih hrpica (mjera za jednu kuglicu/keksić je oko 1/4 šalice). Hrpice lagano spljoštite žlicom u keksiće i po potrebi malo oblikujte rukama.
  4. Stavite peći u prethodno ugrijanu pećnicu na 180°C, oko 15-20 minuta, dok ne postanu zlaćani.
  5. Ostavite ih da se ohlade prije nego što ćete ih micati s pleha. Pohranite u limenu kutiju i čuvajte do tjedan dana.

Pire od muškatne tikve radite tako da tikvu operete, ogulite i očistite od kore i sjemenki. Zatim je narežete na veće kocke i stavite kuhati u kipuću neslanu vodu. Poklopite, smanjite vatru i kuhajte dok tikve ne omekša (oko 15-20 minuta). Tikvu nakon toga ocijedite, malo prohladite, te štapnim mikserom ili u blenderu izmiksate u pire. Ostavite ga da se potpuno ohladi prije dodavanja u smjesu za keksiće.

Pire možete pohraniti u staklenku, zaklopiti i tako čuvati u hladnjaku do 4 dana. Po potrebi ga možete koristiti i za druge stvari poput palačinki, juha te drugih zdravih kolača.

Objavljeno 18.09.2018.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!