3 zdrava recepta kako i s čime zamijeniti kavu

Image

Mnogi ne mogu zamisliti dan bez šalice mirišljave kave, no u nekim slučajevima savjetuje se smanjenje količine kave ili njezino potpuno izbacivanje iz dnevne rutine. Često je to slučaj kod trudnica, osoba s povišenim krvnim tlakom ili osoba s želučanim tegobama.

Kava je jedan od napitaka o kojima nutricionisti i liječnici imaju podvojena stajališta iako se radi o najproučavanijem sastojku ljudske prehrane. I dok jedni ističu da kava sadrži antioksidanse koji nas štite od slobodnih radikala, drugi naglašavaju toksične elemente u kavi te njezine negativne učinke na ljudsku jetru.

Kofein koji je glavni sastojak kave je poticatelj proizvodnje serotonina, hormona koji kontrolira apetit, raspoloženje i spavanje. U slučajevima jako velikih dnevnih unosa kofeina, tijelo postaje ovisno o kofeinovom nadziranju proizvodnje serotonina dok se prirodna proizvodnja ovog hormona potpuno dokida. Rezultat toga su teški poremećaji spavanja, anksioznost i depresija.

Zbog svoje visoke kiselosti, veće količine kave mogu negativno utjecati na pH vrijednost organizma. Upravo je kiselost organizma stanje koje potiče razvoj mnogih bolesti: posebno bolesti probavnog trakta, ali i poremećaje imuniteta i općeg zdravlja.

Stoga, ako ste bilo zbog liječničke preporuke ili samovoljno odlučili smanjiti ili potpuno prestati s ispijanjem kave, evo nekoliko prijedloga čime zamijeniti ovaj napitak.

Zdrava topla čokolada

topla cokolada

Sastojci:

  • 200 ml bademovog ili zobenog mlijeka
  • 1 žlica kakaa u prahu (nezaslađenog)
  • 1/2 čajne žličice ekstrakta vanilije
  • 1/3 čajne žličice cimeta
  • stevija ili neko drugo sladilo po želji

Postupak:

Zagrijte mlijeko pa ga izlijte u blender. Dodajte sve ostale sastojke i izblendajte dok ne dobijete pjenasti napitak.

Kakao u prahu je bogat flavonoidima koji su prirodni antioksidansi, štite naše tijelo od starenja i bolesti. Kakao sadrži čak dvaput više antioksidansa od crnog vina i triput više antioksidansa od zelenog čaja!

Radije izbjegnite životinjsko mlijeko jer ono smanjuje mogućnost apsorpcije nutrijenata iz kakaa.

Kava od cikorije

kava cikorija

Sastojci:

  • 100 ml vode
  • 1-2 žlice cikorije
  • 1 čajna žličica cimeta
  • 50 ml bademovog ili zobenog mlijeka
  • stevija ili neko drugo sladilo po želji

Postupak:

Mlijeko i vodu stavite zajedno u posudicu pa zagrijte. Kad je zavrelo, izlijte u blender. Dodajte sve ostale sastojke i izblendajte dok ne dobijete pjenasti napitak.

Cikorija se dobiva sušenjem i prženjem korijena biljke cikorije. Ova zamjena za kavu sadrži inulin, voćni šećer, biljne masti i proteine. Inulin je prebiotik kojim se povećava razina dobrih bakterija u organizmu te smanjuje opasnost od karcinoma debelog crijeva.

Topli vanilijin napitak

vanilija mlijeko

Sastojci:

  • 200 ml bademovog mlijeka
  • 1/2 čajne žličice ekstrakta vanilije
  • 1/2 čajne žličice cimeta
  • 1/2 čajne žličice muškatnog oraščića
  • stevija ili neko drugo sladilo po želji

Postupak:

Mlijeko dobro zagrijte pa ulijte u blender. Dodajte sve ostale sastojke i izblendajte dok ne dobijete pjenasti napitak.

Bademovo mlijeko možete napraviti i kod kuće. Ono je puno bolja varijanta od kupovnog kravljeg mlijeka: nutritivno je puno bogatije i manje utječe na razinu šećera u krvi. Bogato je vitaminom E, kalcijem, magnezijem, kalijem te zdravim mastima i vlaknima.

Objavljeno 13.02.2016.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!